Νικολόπουλος: Εισήγηση στο νομοσχέδιο για την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών

"Επιτρέψτε μου να κάνω μια αναφορά στην χθεσινή διαπραγμάτευση, γιατί χθες όντως έγινε διαπραγμάτευση.

Αντιλαμβανόμαστε  τη δυσκολία του κ. Σαμαρά να αποδεχθεί ότι υπάρχουν κυβερνήσεις που διαπραγματεύονται.

Άλλωστε δεν τον βοηθούν και οι αναμνήσεις του από τις Συνόδους Κορυφής όπου αποχωρούσε με πακέτα υφεσιακών μέτρων και περικοπών.

Εμείς δεσμευόμαστε από την λαϊκή εντολή το περίφημο email Χαρδουβέλη, πλέον, είναι παρελθόν.

Θα συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα και νηφαλιότητα.

Η Ελληνική κυβέρνηση πέτυχε χθες μια «μικρή νίκη» και είναι στο χέρι της  πλέον να την αξιοποιήσει σωστά και  να την καταστήσει σημαντική τόσο για την κυβέρνησή όσο και για την Ελλάδα.

Σόιμπλε, Ντάισελμπλουμ κ.λ.π. τόνιζαν σε όλους του τόνους πως η μόνη συζήτηση που μπορεί να γίνει είναι τεχνική, «με μολύβι και χαρτί» επί των αριθμών, η κυβέρνηση κατάφερε να ξανακάνει τη συζήτηση πολιτική σε μια μίνι ευρωπαϊκή διάσκεψη για την Ελλάδα.  

Η χθεσινή μέρα αποτελεί το πρώτο βήμα στην διαρκή μάχη για την ανάταξη της κοινωνίας.

Καλώ την κυβέρνηση να επιμείνει στην αντίληψη, ότι οι άνθρωποι είναι πάνω από τον όποιο οικονομικό σχεδιασμό, πάνω από την όποια διαπραγμάτευση, πάνω από την όποια συμφωνία.


Πιστοί λοιπόν   στις προεκλογικές δεσμεύσεις  σύμφωνα με τις οποίες, στο  επίκεντρο πλέον είναι οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους και όχι οι δανειστές και οι απαιτήσεις τους.

Συζητάμε σήμερα το δεύτερο  νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, από την κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας και αφορά την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η  ρύθμιση για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας φορτώθηκε όλα τα βάρη της κρίσης, βιώνοντας σήμερα με τον πιο σκληρό τρόπο τα καθημερινά αδιέξοδα που επέβαλαν οι πολιτικές της λιτότητας που με συνέπεια υπηρέτησαν οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις.

Οι πολλοί έχασαν και συνεχίζουν να χάνουν, οι λίγοι, οι πολλοί λίγοι, κέρδισαν και συνεχίζουν να κερδίζουν. Κερδίζουν τόσο στην άνθηση όσο και στην ύφεση της οικονομίας, κερδίζουν όταν οι ρυθμοί παραγωγής αυξάνονται και όταν οι ρυθμοί πέφτουν σε αρνητικά μεγέθη.

Μόνο που σε κάθε ύφεση, αυξανόμενα στρώματα της κοινωνίας εντάσσονται στις τάξεις των χαμένων, με λιγοστές ελπίδες να ξαναβρούν στο μέλλον τη χαμένη εισοδηματική και κοινωνική τους κατάσταση.

Οι ειδικοί μας βεβαιώνουν ότι τα παιδιά μας θα ζήσουν χειρότερα από εμάς, οι απλοί εργαζόμενοι, γνωρίζουν ότι ζούνε χειρότερα από ό,τι έζησαν οι πατεράδες τους, αν αναλογισθούμε το συνολικό χρόνο που διαθέτει η πυρηνική οικογένεια σε δύο, τρεις ή και τέσσαρες διαφορετικές «εργασίες» για να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες απαιτήσεις της αξιοπρεπούς διαβίωσης. Ξέρουνε, άλλωστε, ότι όταν θα συνταξιοδοτηθούνε, οι συντάξεις τους  μόλις θα επαρκούν για μια γλίσχρη επιβίωση.

Η νέα κυβέρνηση καλείται  σήμερα να ανατρέψει, το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε περίοδο ειρήνης, όλοι οι δείκτες όμως  παραπέμπουν σε μια χώρα που μόλις βγήκε από πόλεμο.

Και ο πιο σκληρός τεχνοκράτης αναγνωρίζει πλέον  την δύσκολη θέση, στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι να σταματήσουμε επιτέλους να δεχόμαστε υποτακτικά και με κατεβασμένα χέρια τις όποιες απαιτήσεις των δανειστών περί συνέχισης μιας αποδεδειγμένα καταστροφικής πολιτικής και γι' αυτό η νέα ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο άρχισε πραγματικά να διαπραγματεύεται με τους εταίρους μας, αλλά επιπλέον προχωρά και ένα βήμα παραπέρα, καταθέτοντας στην ελληνική Βουλή το δεύτερο κατά σειρά νομοσχέδιο που γράφεται στην Ελλάδα μετά από πολλά χρόνια και δεν αποτελεί κάποια μετάφραση του εξωτερικού.

Κύριοι της σημερινής αντιπολίτευσης οφείλετε να αποδείξετε στους εαυτούς σας και κυρίως στον ελληνικό λαό ότι δεν αποτελείτε την φωνή των δανειστών στο εσωτερικό της χώρας, άλλο ότι πραγματικά έχετε και την διάθεση να συνεισφέρετε προς όφελος της χώρας και των πολιτών της.

Σας παρουσιάζεται μια δεύτερη ευκαιρία και γνωρίζετε ότι δεύτερες ευκαιρίες δεν παρουσιάζονται συχνά.

Στις 25 Γενάρη ο Ελληνικός λαός, έδωσε ένα ηχηρό ράπισμα στις πολιτικές σας, και βροντοφώναξαν «τέλος» στην απάνθρωπη πολιτική σας, η οποία βύθισε την χώρα στην ύφεση και την ανεργία, στην φτώχεια και την εξαθλίωση.

Από τις μέχρι και σήμερα τοποθετήσεις σας , φαίνεται ότι δεν το πήρατε το μήνυμα και συνεχίζεται να λειτουργείτε ως εκπρόσωποι και γραφεία τύπου των δανειστών.

Η μόνη αγωνία σας είναι να αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις, λέξη την όποια εσείς δεν γνωρίζετε, γιατί πότε δεν διαπραγματευτήκατε αλλά αντίθετα ήσασταν εντολοδόχοι της τρόικας και κυβερνούσατε την χώρα μέσο mail.

Κύριοι της προηγούμενης συγκυβέρνησης ο ελληνικός λαός με την ψήφο του σας έστειλε στον «πάγκο» οριστικά και αμετάκλητα.

Οι οδυνηρές πολιτικές που εφαρμόσατε είχαν ως συνέπεια την  διαρκή μείωση μισθών και εισοδημάτων, την έκρηξη της ανεργίας, τα οποία  είχαν ως αποτέλεσμα την πραγματική αδυναμία σημαντικού μέρους των πολιτών και επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στο σύνολο των φορολογικών τους υποχρεώσεων και συνακόλουθα την συσσώρευση ανείσπρακτων βεβαιωμένων οφειλών από πλευράς κράτους.

Η προωθούμενη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι συνεπώς μέρος μιας πολιτικής αναγκαίας και μη επιδεχόμενης αναβολής, η οποία στοχεύει στην προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας και των πολιτών. Επιπλέον, με τις διατάξεις του δεύτερου κεφαλαίου επιδιώκει την αντιμετώπιση του πολύ σοβαρού ζητήματος των συσσωρευμένων ασφαλιστικών οφειλών και την σταδιακή αποπληρωμή τους.

Το τελευταίο συνιστά ύψιστη προτεραιότητα για την ενίσχυση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων, και ταυτόχρονα στοχεύει στην ανάταξη της οικονομίας και την επανεκκίνησή της, η οποία μετά από 5 χρόνια πρωτοφανούς ύφεσης, έχει πτωχοποιηθεί.

Οφείλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί στις κινήσεις μας, μιλώντας για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, γιατί όλοι οι Έλληνες έχουν βεβαιωμένες οφειλές.

Ο ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ αυτή τη στιγμή κρατά αιχμαλώτους όλους τους Έλληνες, οι  εταιρείες δεν μπορούν  να λειτουργήσουν, δεν μπορούν να πάρουν ασφαλιστική ενημερότητα, δεν μπορούν να πάρουν φορολογική ενημερότητα, άρα δεν μπορούν να κινηθούν καθόλου.

Πως λοιπόν θα καταπολεμήσουμε την ανεργία που μαστίζει την χώρα μας , αν δεν βοηθήσουμε εκείνες τις εταιρίες που για χρόνια λειτουργούσαν καθόλα νόμιμα, αλλά το «φάντασμα» της κρίσης και οι πρακτικές του μνημονίου τις έχουν οδηγήσει στο χείλος του γκρεμού.

Με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ελληνικές επιχειρήσεις, η Φυγή Νέων Επιστημόνων στο Εξωτερικό, έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις.

Η φυγή επιστημόνων οδηγεί τη χώρα σε ένα φαύλο κύκλο περιορισμένης ανάπτυξης και επισημαίνει το φαινόμενο της εξόδου πτυχιούχων από την Ευρώπη προς τις ΗΠΑ μετά το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο.

Συνολικά και σε όλους τους τομείς, πάνω από 150.000 Έλληνες επιστήμονες, στην πλειονότητα νέοι, βρίσκονται στο εξωτερικό, είτε έχοντας εδραιωθεί επαγγελματικά είτε αναζητώντας μία καλή θέση εργασίας.

Ειδικότερα, ο αριθμός των Ελλήνων επιστημόνων που μεταναστεύουν στο εξωτερικό είναι διαρκώς αυξανόμενος τα τελευταία χρόνια της κρίσης.

Mάλιστα, πλέον η φυγή τους παίρνει τα χαρακτηριστικά του «διωγμού» από τη χώρα λόγω παντελούς έλλειψης επαγγελματικών επιλογών.

Με το σημερινό νομοσχέδιο δίνετε μια ευκαιρία στις ελληνικές επιχειρήσεις να ρυθμίσουν τα χρέη τους , να μπορούν να λειτουργήσουν, να κρατήσουν το υπάρχων προσωπικό τους και να ανοιχτούν νέες θέσει εργασίας , έτσι ώστε τα λαμπρά μυαλά του τόπου μας να μην  μεταναστεύουν στο εξωτερικό .

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτελεί θετική εξέλιξη για τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα μέσα στην κρίση .

Στο σημείο αυτό θέλω να τονίσω την αποφασιστικότητα της σημερινής κυβέρνησης, η οποία απαντάει με πράξεις στις αιτιάσεις των εκπροσώπων των δανειστών της χώρας. Θυμόμαστε όλοι τον κ. Ντ. Κοστέλο, να χαρακτηρίζει ως μονομερείς ενέργειες τα νομοσχέδια αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης και της ρύθμισης των οφειλών προς το Δημόσιο.

Θα μου πείτε έτσι είχε μάθει να λειτουργεί με την προηγούμενη μνημονιακή κυβέρνηση, αποφασίζομεν και διατάσσομεν. Εμείς απαντάμε με πράξεις στις απειλές, με την κατάθεση του δεύτερου σε σειρά νομοσχεδίου  στην ολομέλεια της Βουλής με επίκεντρο των ανθρώπινο παράγοντα και όχι τους αριθμούς.

Κλείνοντας θέλω να τονίσω ότι πάγια θέση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων αποτελεί η νομοθέτηση και μετά η εξήγηση  στο εξωτερικό  για ποιο λόγο γίνεται.

Δεν θα εγκρίνει ο κάθε Κοστέλο τα νομοσχέδια από τη στιγμή που ο λαός πεινάει».

Από την πρώτη στιγμή είχαμε έντιμη στάση απέναντι στους δανειστές και στον λαό ότι θα αλλάξουμε τη μνημονιακή πολιτική. Αυτή η χώρα λαμβάνει εντολές μόνο από τον λαό. Είμαστε χώρα που έχει επαναποκτήσει την εθνική της κυριαρχία.

Η οικονομική κρίση μετατράπηκε σε ανθρωπιστική.

Δεν θα ρωτήσουμε κανένα για το νομοσχέδιο.

Τα σενάρια τρομοκρατίας δεν ήταν πραγματικά.

Δεν είδαμε καταστροφές.

Δεν είδαμε να κλείνουν τράπεζες, να αδειάζουν τα ΑΤΜ, δεν είδαμε αυτό το κλίμα τρόμου που προσπαθούσε να επιβάλλει η απερχόμενη κυβέρνηση στον ελληνικό λαό.

Αλλάζουν οι πολιτικές που μας οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση.

Αυτός είναι ο στόχος και από αυτό θα κριθούμε από  τον Ελληνικός λαός."