Νικολόπουλος: «ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΕΠΕΝΔΥΤΩΝ»
Ο Αχαιός βουλευτής όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του πολιτικού του γραφείου, ξεσκεπάζει τις δήθεν Ανεξάρτητες Αρχές και αποκαλύπτει την οικτρή αποτυχία να επιτελέσουν το έργο τους οι θεσμοθετημένοι από την Πολιτεία μηχανισμοί ελέγχου.
Μάλιστα για το θέμα δόθηκε στην δημοσιότητα και η εξής ανακοίνωση:
Η θεσμοθέτηση ελεγκτικών μηχανισμών για την προστασία του Δημόσιου συμφέροντος και την θωράκιση της κοινωνίας από τις αυθαιρεσίες και τις απάτες των ισχυρών, δεν είναι αρκετή από μόνη της.
Πρέπει οι θεσμοί αυτοί να λειτουργούν, να επιτελούν το έργο για το οποίο δημιουργήθηκαν και όλοι όσοι τους υπηρετούν τουλάχιστον ευόρκως να εκτελούν τα καθήκοντα τους και με τον ιδρώτα τους πρέπει να κερδίζουν τον μισθό τους. Αυτό λέει η κοινή λογική και αυτό επιβάλλουν τα χρηστά ήθη. Συμβαίνει ; Ναι αλλού, όχι σε αυτή την υπέροχη χώρα που μοίρα αγαθή μας έταξε να ζούμε. Εδώ οι κανόνες και ο έλεγχος δεν ισχύουν για όλους.
Αυτό απετέλεσε την αφορμή για την υποβολή ερώτησης στην Βουλή του Βουλευτή και Προέδρου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Νίκου. Νικολόπουλου με θέμα την ανυπαρξία στην πράξη της προστασίας των μικροεπενδυτών και κατ’ επέκταση όλης της κοινωνίας από απάτες και λαμογιές. Το αντικείμενο της ερώτησης αυτή τη φορά δεν είναι οι μεγαλόσχημοι φυσικοί αυτουργοί της κάθε λογής κομπίνας, για αυτούς έχουν γίνει πολλές και συγκεκριμένες αναφορές, με ονόματα και διευθύνσεις, αλλά οι θεσμοθετημένοι από την Πολιτεία μηχανισμοί ελέγχου που αποστολή τους είναι να ελέγχουν και να αποτρέπουν τα φαινόμενα αυτά. Η πολύ πρόσφατη οικονομική ιστορία αποκαλύπτει την οικτρή τους αποτυχία να επιτελέσουν το έργο τους.
20 χρόνια μετά την απάτη του Χρηματιστηρίου
Ο Νίκος Νικολόπουλος σχετικά δήλωσε:
«Πέρασαν σχεδόν 20 χρόνια μετά την μεγαλύτερη απάτη της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, την μεγαλύτερη ληστεία και μεταφορά πλούτου, την απάτη του Χρηματιστηρίου. Τότε που οι ελεγκτικές εταιρείες, προφανώς, έπαιζαν και αυτές στο Χρηματιστήριο, σε συνεργασία με τους μεγαλομετόχους των εισηγμένων επιχειρήσεων, εξαπατώντας πλήθος καλόπιστων μικροεπενδυτών τους οποίους και κατέστρεψαν στο τέλος.
Είναι ηλίου φαεινότερο, ότι εάν αν δεν συνεργαζόντουσαν με τις δεκάδες επιχειρήσεις που πουλούσαν αέρα στους μικροεπενδυτές τότε το ελάχιστο που θα μπορούσαμε να πούμε είναι ότι ήταν απολύτως ανίκανες και θα έπρεπε να τους έχει αφαιρεθεί η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, σε αυτές και σε όσους ελεγκτές εργαζόντουσαν σε αυτές.
Τι κάνει από το 2003 η ΕΛΤΕ (Επιτροπή Ελέγχων)
Είναι τυφλός ο αστυνόμος της αγοράς που ελέγχει τους ελεγκτές των μεγάλων επιχειρήσεων
Μετά την μεγάλη καταστροφή του 1999 η Πολιτεία, καθυστερημένα, δημιούργησε το Ελεγκτικό όργανο, το 2003, την ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΩΝ την ΕΛΤΕ. Η ΕΛΤΕ είναι ο αστυνόμος της Αγοράς καθώς είναι αυτή που ελέγχει τους Ελεγκτές των μεγάλων επιχειρήσεων, τις δεκάδες Ελεγκτικές εταιρείες που ρόλος τους είναι η ορθή στα πλαίσια της νομιμότητας λειτουργία των μεγάλων επιχειρήσεων. Ιδίως δε των μεγάλων επιχειρήσεων που βρίσκονται Εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, δηλαδή αυτών των επιχειρήσεων που ζητάνε από το επενδυτικό κοινό να τους εμπιστευτεί.
Θελήσαμε να ερευνήσουμε αν η ΕΛΤΕ κάνει αυτό για το οποίο συστήθηκε. Αναζητήσαμε στην ιστοσελίδα της τα πρόστιμα και τις πειθαρχικές ποινές που έχει επιβάλει τα τελευταία χρόνια σε ελεγκτικές εταιρείες. Δυστυχώς όμως η αναζήτησή μας δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα.
Όλα βαίνουν καλώς.. Ουδέν πρόβλημα
Ούτε για το 1 δις του Μαρινόπουλου.. Ούτε ΑΣΠΙΣ… Ούτε PROTON
Οι ελεγκτικές αρχές δεν έβλεπαν, δεν άκουγαν και έμειναν σε μας τα «φέσια»
Προφανώς για την ΕΛΤΕ όλα βαίνουν καλώς και παρά το γεγονός ότι χιλιάδες επιχειρήσεις «σκάνε» με μεγάλο θόρυβο στην αγορά, καμία ευθύνη δεν φέρει για αυτό καμία ελεγκτική εταιρεία. Ενδεικτικά στην ερώτησή μας αναφερόμαστε στην ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ που πρόσφατα άφησε στην αγορά χρέη πάνω από 1 δισ και χιλιάδες εργαζόμενους απλήρωτους, στην PROTON BANK, στην COMPUCON, στην ΑΣΠΙΣ, όπου δηλαδή οι ελεγκτικές εταιρείες δεν έβλεπαν τίποτα κακό ακόμα και λίγο καιρό πριν καταρρεύσουν αφήνοντας “φέσια” δεκάδων εκατομμυρίων.
Θα ελεγχτούν από την Δικαιοσύνη οι ελέγχοντες
Επειδή όμως η κακή λειτουργία ή η αδράνεια των θεσμικών φορέων δεν είναι μόνο θέμα πολιτικό αλλά εμπίπτει και στη σφαίρα της Δικαιοσύνης, η ερώτηση κοινοποιήθηκε και στους Οικονομικούς Εισαγγελείς και τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Και περιμένουμε ακόμη απαντήσεις στα εξής ερωτήματα :
1. Σε ποιες περιπτώσεις όπου διατάχθηκε πειθαρχικός έλεγχος ελεγκτικών εταιρειών από την ΕΛΤΕ οδηγήθηκαν σε τιμωρία αυτών των εταιρειών και ποιες είναι αυτές οι περιπτώσεις κ. Υπουργέ, οι ελεγκτικές εταιρείες των μεγάλων σκανδάλων όπως η υπόθεση Μαρινόπουλος, ελεγχόντουσαν από την ΕΛΤΕ; Μήπως ήταν οι ίδιοι ελεγκτές που στο σκάνδαλο ΑΣΠΙΣ υπέγραφαν τις Οικονομικές καταστάσεις χωρίς καμία επιφύλαξη; Μήπως ήταν οι ίδιες εταιρείες που υπογράφουν τις Οικονομικές καταστάσεις εταιρειών όπως η COMPUCON;
2. Διορίστηκε Α’ Αντιπρόεδρος στην ΕΛΤΕ τα έτη 2012-2015 πρώην υπάλληλος του ΣΟΕΛ , ο οποίος είχε εκδιωχθεί από την προηγούμενη διοίκηση, γιατί ήταν αναμειγμένος στα σκάνδαλα της PROTON BANK και άλλων εταιρειών και του οποίου το επαγγελματικό μέλλον εξαρτάται από τις ελεγκτικές εταιρίες; Πώς προστατεύεται το δημόσιο συμφέρον όταν υπάρχει τέτοιο ασυμβίβαστο;
3. Ολοκληρώθηκε και αν ναι πότε η έρευνα για τις οικονομικές καταστάσεις της Proton και της Ασπίς όπου οι ελεγκτές δεν είχαν βρει τίποτα το επιλήψιμο λίγες μόλις ημέρες πριν σκάσουν τα «μεγάλα κανόνια» και αποδειχθεί σωρεία παρανομιών στην οικονομική διαχείριση;