Καταληκτική η 30η Σεπτεμβρίου για ουσιαστικές εξελίξεις στην παραχώρηση του θαλάσσιου μετώπου

Οι πρόσφατες αποφάσεις της Κυβέρνησης οι οποίες ανοίγουν διάπλατα την πόρτα για την μετοχοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Πατρών και την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της πόλης συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο. Ο Δήμαρχος Γιάννης Δημαράς επισήμανε πως η πόλη θα πρέπει να ενεργοποιηθεί άμεσα κατά της διαφαινόμενης προσπάθειας της Κυβέρνησης.

Όπως υπογράμμισε, δυσχεραίνει τόσο η οριστική παραχώρηση των 3,5 χιλιομέτρων που έχουν δοθεί προσωρινά από τον ΟΛΠΑ στην πόλη στο κεντρικό θαλάσσιο τμήμα, όσο και οι υπόλοιπες εκτάσεις που υπάρχει κυβερνητική δέσμευση να παραχωρηθούν μετά την ολοκλήρωση του τρίτου τμήματος του νέου λιμανιού.

Ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Τζανάκος κατηγόρησε τον Δήμαρχο για ολιγωρία καθώς όπως υποστήριξε οι τελευταίες εξελίξεις δεν αποτελούν έκπληξη. Ο κ. Τζανάκος ζήτησε να υπάρξουν κινητοποιήσεις που θα περιλαμβάνουν ακόμα και τον αποκλεισμό του λιμανιού.

Από την πλευρά του, παίρνοντας και πάλι το λόγο, ο κ. Δημάρας επικαλέστηκε την κυβερνητική αστάθεια της χώρας που καθυστέρησε τις όποιες παρεμβάσεις και συμπλήρωσε ότι: Από τις 8 Αυγούστου αυτό που είχα αναλάβει εγώ το έκανα την επιστολή την έχω αλλά τις υπογραφές των πολιτών που έπρεπε να την συνοδεύουν ο κ. Τζανάκος δεν τις έφερε, ενώ παράλληλα έχω ζητήσει συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό αλλά μέσα στον Αύγουστο δεν έβρισκα κανένα."

Για δημοτική Αρχή της αδράνειας μίλησε ο επικεφαλής της παράταξης "Νέοι Άνθρωποι Νέα Πόλη", Κώστας Χριστόπουλος. Παράλληλα πρόσθεσε ότι δεν θα πει περισσότερα καθώς συμφωνεί εκ των προτέρων με τα όσα θα πει στο Συμβούλιο ο επικεφαλής της παράταξης «Ενωμένοι για την Πάτρα» ο Δημήτρης Αϊβαλής.

Έντονη κριτική προς τα κόμματα της συγκυβέρνησης αλλά και τις δημοτικές παρατάξεις που τις εκπροσωπούν στην Πάτρα έκανε ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», Κώστας Πελετίδης. Συγκεκριμένα ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Οι παρατάξεις που κάθονται στο τραπέζι δεν ήξεραν την πολιτική των κομμάτων τους; Δεν ξέρουμε τα ονόματα αυτών που παίρνουν τις αποφάσεις; Σήμερα τι θα λέμε; Ότι φταίει ο Δημαράς και όχι ο Βενιζέλος; Ποιους βουλευτές να καλέσουμε; Τον κύριο Παπανδρέου, που ήταν ο προηγούμενος πρωθυπουργός που έπαιρνε τις αποφάσεις;  Δεν μπορείτε σήμερα να σφυρίζετε αδιάφορα. Εμείς λέμε δεν μπορείς να τεμαχίζεις τη δημόσια περιουσία. Αυτή είναι πολιτική αντίληψη που εμάς δεν μας εκφράζει.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Ανυπότακτη Πολιτεία»,  Χρήστος Πατούχας υπογράμμισε ότι η εκποίηση του δημόσιου πλούτου είναι απαίτηση της Τρόικας και δέσμευση της κυβέρνησης και κανείς δεν δικαιούται να παριστάνει τον αιφνιδιασμένο γιαυτό. «Η απαίτησή μου από το Δήμαρχο θα ήταν σήμερα να είναι ενωτικότερος.  Θα περίμενα να μας παρουσιάσετε όλες τις προτάσεις και τις άμεσες δράσεις, δεν το κάνατε γιατί η παράταξή σας στερείτε ομοιογένειας. «Φυλακίζεται» η πόλη μας για τις επόμενες δεκαετίες. Αυτά που πρέπει να γίνουν πρέπει να τα κάνουμε σε χρόνο μιας εβδομάδας.»

Ο Δήμαρχος ξαναπήρε το λόγο εξηγώντας ότι όσα αποφάσισε η διαπαραταξιακή επιτροπή για τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν ισχύουν στο ακέραιο. «Εάν για μια καθυστέρηση 10 ημερών, λόγω Αυγούστου, αξίζουμε τόση κριτική… τότε σταυρώστε μας!», είπε ο κ. Δημαράς, κάνοντας επίσης λόγο για κάποιους που «πήγαιναν με τα κουβαδάκια τους στον μόλο».

Άμεση ήταν η αντίδραση του κ. Αϊβαλή: «Δεν πηγαίναμε με τα κουβαδάκια μας στο μόλο. Οι υπογραφές των Πατρινών έφθασαν τις 30.000. Εκτός από Γ. Δημαράς, που μπορεί να συμπαθεί όποιον θέλει, είσαστε και δήμαρχος της πόλης. Έπρεπε από καιρό να έχετε καταστήσει σαφές προς όλους του αρμόδιους ότι αυτός ο χώρος ανήκει στην πόλη και δεν εμπίπτει στο πλαίσιο των αποκρατικοποιήσεων. Πιστεύετε ότι ο κ. Στουρνάρας θα συγκινηθεί με το έγγραφό σας και θα μας παραχωρήσει αύριο το πρωί τις εκτάσεις που δικαιούμαστε ως πόλη; Εάν δεν ασχοληθείτε σοβαρά και όχι με τα χαρτάκια, εάν δεν πάτε με όλους μαζί, της «Φώτος ξύλα κόβουμε». Εάν δεν μπορείτε να συνεννοηθείτε να μας το πείτε. Δεν θα είναι άλλοθι αυτό για να την πληρώνει η πόλη», είπε χαρακτηριστικά.

Τελικά,ακόμα και στον αποκλεισμό του λιμανιού αποφάσισε να προχωρήσει το δημοτικό συμβούλιο της Πάτρας, σε περίπτωση που μέχρι το τέλος του μηνός δεν υπάρξει ανταπόκριση εκ μέρους της κυβέρνησης στο αίτημα της πόλης για την οριστική παραχώρηση των τμημάτων του θαλασσίου μετώπου, σύμφωνα με τις έως τώρα δεσμεύσεις. Θα προηγηθεί επιστολή προς τους αρχηγούς των κομμάτων και των αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών, με τους οποίους θα επιδιωχθούν άμεσα συναντήσεις και σαφείς δεσμεύσεις.

Το δημοτικό συμβούλιο συμφώνησε, κατά πλειοψηφία, ότι εάν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου δεν υπάρξουν ουσιαστικές εξελίξεις, τότε θα ξεκινήσουν δυναμικές κινητοποιήσεις, μεταξύ των οποίων και το κλείσιμο του λιμανιού με τα απορριμματοφόρα του τομέα καθαριότητας.