Η Νομαρχιακή Επιτροπή Αχαϊας του ΣΥΡΙΖΑ διοργάνωσε ενημερωτική εκδήλωση σχετικά με τις νέες ρυθμίσες δανείων απο ιδία κεφάλαια του τέως Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας

Πριν από λίγες ημέρες, η Νομαρχιακή Επιτροπή Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ διοργάνωσε ενημερωτική εκδήλωση σχετικά με τις νέες ρυθμίσεις δανείων από ιδία κεφάλαια του τέως Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας στην αίθουσα του Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου με ομιλητή τον Μάριο Μουζάλα, αρχιτέκτονα, συνεργάτη του Υπουργείου Εργασίας.

Σύμφωνα με τον κ. Μουζάλα η πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Εργασίας για την ρύθμιση δανείων από κεφάλαια του τ. ΟΕΚ επιλύει ένα πρόβλημα που έρχεται ήδη από το 1970, διαιωνίζεται έως σήμερα και έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο χιλιάδες δανειολήπτες.

Ορισμένα ενδεικτικά χαρακτηριστικά στοιχεία της αδυναμίας πληρωμής και της συνεχούς όξυνσης του προβλήματος, είναι :

Το 73% των δανειοληπτών είναι μη ενήμεροι (ληξιπρόθεσμες οφειλές )

Το σύνολο του χρέους ξεπερνά το 1.5 δις €

Οι επιβληθέντες Τόκοι Υπερημερίας ξεπερνούν το 50% των ληξιπρόθεσμων οφειλών και αγγίζουν τα 250 εκ €

Ο ΟΑΕΔ ,την περίοδο 2016 -2017 εισέπραξε 54 εκ € ενώ την ίδια περίοδο δημιουργήθηκαν νέα χρέη ύψους 46 εκ €

Σημείωσε ότι η εφαρμογή των μέτρων της Υ.Α απαλλάσσει περίπου 47.000 δανειολήπτες από κάθε δανειακή υποχρέωση ενώ όσοι παραμένουν θα δουν τις μηνιαίες τους δόσεις να μειώνονται κατά 50% έως και 70%. Η Υ.Α επαναπροσδιορίζει το ύψος του δανείου και ορίζει νέους ,ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής.

 

Τα βασικότερα σημεία των ρυθμίσεων είναι :

-Απαλλαγή των δανειοληπτών που η σημερινή τους οφειλή είναι έως 6.000 € ή έχουν αποπληρώσει το 60% του δανείου τους (περίπου 47.000)

-Διαγραφή κάθε είδους επιβληθέντος Τόκου και υπολογισμό των τυχών καταβληθέντων στο καταβληθέν κεφάλαιο

-Επαναπροσδιορισμός του Ύψους του Δανείου με ελάφρυνση του κατά 15%, για όλους τους δανειολήπτες

-Επιπλέον ελάφρυνση κατά 10 % για τις λεγόμενες ΄΄ ευάλωτες ΄΄ ομάδες (συνταξιούχοι, χηρεία, αναπηρία, μονογονεικές οικογένειες, ΑμΕΑ κλπ) και κατά 20 % για τους πολύτεκνους.

-Προστασία των ανέργων και των ευρισκόμενων σε αντικειμενική κατάσταση αδυναμίας πληρωμής

-Αύξηση κατά 10 έτη του προβλεπόμενου χρόνου αποπληρωμής

-Θέσπιση ευνοϊκών όρων σε περίπτωση ταχύτερης αποπληρωμής

Τονίστηκε ότι η Υ.Α αφορά αποκλειστικά δάνεια από κεφάλαια του τ. ΟΕΚ και έρχεται σε συνέχεια αντίστοιχων Υ.Α που αφορούν τις εργατικές κατοικίες στους οικισμούς του τ. ΟΕΚ.

Σήμερα το Υπουργείο Εργασίας και ο ΟΑΕΔ συλλέγουν από τις Τράπεζες και επεξεργάζονται στοιχεία για τα Τραπεζικά Δάνεια με Επιδότηση Επιτοκίου, διερευνώντας την δυνατότητα λήψης μέτρων ανακούφισης και αυτής της ομάδας δανειοληπτών ( ξεπερνούν τις 60.000)

Κλείνοντας την ομιλία του σημείωσε ότι τα παραπάνω δεν αποτελούν αποσπασματικά μέτρα αλλά εντάσσονται σε ένα στρατηγικό σχεδιασμό του Υπουργείου για την άσκηση μια νέας στεγαστικής πολιτικής.