Η θέση της "Ανυπότακτης Πολιτείας" για το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων

Επισημαίνουμε ωστόσο, την ανάγκη ο Δήμος να διαθέτει πληρότητα μελετών, να χωροθετήσει ταχύτατα τις θέσεις κατασκευής των ΣΜΑ και των μονάδων Κομποστοποίησης, καθώς και του χώρου ταφής των υπολειμμάτων. Γίνεται επιτακτική η Διαδημοτική συνεργασία για να διασφαλιστούν όλα αυτά. Ο υπάρχων ΧΥΤΑ, παρά την παράταση της ζωής του με τεχνητές αναπνοές, εγκυμονεί πάντοτε κινδύνους και σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπει παράταση του προτεινόμενου χρονοδιαγράμματος.

Γνωρίζουμε την σχεδόν ομοφωνία στο παρελθόν των Δημάρχων, για κατασκευή του εργοστασίου διαχείρισης στην θέση Φλόκα. Κατά συνέπεια, δεν κατανοούμε τις σημερινές αντιδράσεις. Τότε θα δέχονταν 150 000 tn τον χρόνο, τώρα δεν μπορούν να δεχτούν 25 000; Εξυπακούεται ότι η διαμόρφωση νέων κυττάρων ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ, θα επιβαρύνει το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης.

Είναι ωστόσο αυτονόητο, ότι αν αποτύχει η Διαδημοτική συνεργασία, τότε ο Δήμος Πατρέων, πρέπει να διασφαλίσει εντός των γεωγραφικών του ορίων αυτήν την δυνατότητα.

Δ. Πως θα διασφαλίσουμε το αναγκαίο τεχνικό και εργατικό προσωπικό;

Η λειτουργία του ΚΔΑΥ, των Μονάδων Κομποστοποίησης, των ΣΜΑ, της Μονάδας Μηχανικού διαχωρισμού, απαιτούν ειδικευμένους ανθρώπους με μόνιμες συμβάσεις εργασίας. Η πολιτική της Κυβέρνησης και των μνημονίων, ρητά το απαγορεύουν. Είναι δε δεδομένες οι ελλείψεις προσωπικού, συνολικά στον τομέα της καθαριότητας. Γίνεται προφανές, ότι αυτή η πολιτική πρέπει να ανατραπεί. Αυτό απαιτεί συναγερμό δυνάμεων στην κοινωνία και στην Αυτοδιοίκηση.

Ε. Η συνεργασία και η συμμετοχή των δημοτών

Γίνεται αυταπόδεικτη η ανάγκη της ευρύτατης συμμετοχής των πολιτών. Των φορέων, των κοινωνικών ομάδων, των εκπαιδευτικών κοινοτήτων. Και για την ανταπόκριση τους στα ρεύματα ανακύκλωσης και στην συλλογή των οργανικών αποβλήτων. Χωρίς αυτόν τον παράγοντα, όλα τα χρονοδιαγράμματα θα αστοχήσουν. Απαιτείται εκστρατεία ενημέρωσης και απαιτείται επίσης σύνταξη και ψήφιση νέου Κανονισμού Καθαριότητας και αυστηρή τήρηση του. Που θα προβλέπει και κίνητρα και ποινές. Πρωτίστως για  τους παραγωγούς βιοαποβλήτων, ιδιώτες και δημόσιους Οργανισμούς.

Η Ανυπότακτη Πολιτεία, βρέθηκε εδώ και δέκα χρόνια, σταθερά σε αυτήν την κατεύθυνση της διαχείρισης: Μείωση του παραγόμενου όγκου απορριμμάτων, διαλογή στην πηγή, ανάκτηση με ανακύκλωση, αξιοποίηση των βιοαποβλήτων, περιβαλλοντική προστασία, μικρό κόστος για τους δημότες.

Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε λύσεις σε αυτήν την κατεύθυνση, επισημαίνοντας τις καθυστερήσεις".