"Ενδιαφέρεται" η Μέρκελ για τα έργα της Δυτικής Ελλάδας

Περισσότερο ως… πλασιέ των Γερμανικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και λιγότερο ως Καγκελάριος της Γερμανίας ήρθε στην Αθήνα την Τρίτη η Ανγκέλα Μέρκελ. Η κ. Μέρκελ στη συνάντηση που είχε επιχειρηματίες στο ξενοδοχείο Χίλτον, παρουσία του Γερμανού Υφυπουργού Εργασίας και Εντεταλμένου της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης Χανς Γιοακίμ Φούχτελ, έδειξε ενδιαφέρον για τα σχεδιαζόμενα περιβαλλοντικά έργα στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και το Εργοστάσιο Επεξεργασίας Απορριμμάτων στη θέση Φλόκα του πρώην Δήμου Ωλενίας στην Αχαΐα.

Μάλιστα η κ. Μέρκελ, άκουσε τον κ. Φούχτελ να λέει ότι πρέπει να ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά φύσεως εμπόδια και να «τρέξουν» με γρηγορότερους ρυθμούς τα έργα αυτά, μέσω ΣΔΙΤ, δηλαδή μέσω της εκχώρησης τους σε ιδιώτες.

Γνωστό είναι ότι η κυρία Μέρκελ αναφέρθηκε, επίσης, στα χρέη του ελληνικού Δημοσίου προς Γερμανικές φαρμακευτικές εταιρείες και εταιρείες προμήθειας ιατρικού εξοπλισμού που ξεπερνούν τα 4,5 δις. Ευρώ.

Ωστόσο, από την ατζέντα των συζητήσεων της Γερμανίδας Καγκελαρίου με τον κ. Σαμαρά δεν έλειψε και ένα ακόμη έργο που αφορά στη Δυτική Ελλάδα. Η κυρία Μέρκελ, ζήτησε ενημέρωση για την πορεία της «βαλτωμένης» Ολυμπίας Οδού. Όχι διότι αποφάσισε να… συμπαρασταθεί στους δύσμοιρους οδηγούς που ταλαιπωρούνται αλλά για τον απλούστατο λόγο διότι στην Κοινοπραξία ένα μεγάλο ποσοστό – της τάξης του 17%- κατέχει ο γερμανικός κατασκευαστικός κολοσσός Χόχτιεφ. Η κυρία Μέρκελ, όπως αναφέρουν και δημοσιεύματα του αθηναικού Τύπου, επεσήμανε την ανάγκη γρήγορης επανεκκίνησης του έργου, με γνώμονα φυσικά την προάσπιση των συμφερόντων και της… κερδοφορίας της γερμανικής εταιρείας που έχει άλλωστε ισχυρότατη παρουσία στην Ελλάδα.