Δήμαρχοι… με λιγότερους συμβούλους από την αντιπολίτευσή τους

Ευρύτερες συναινέσεις και συγκλίσεις καλούνται να επιδιώξουν δήμαρχοι και περιφερειάρχες την επομένη των εκλογών, αφού το σύστημα της απλής αναλογικής προσφέρει σε ελάχιστους την πλειοψηφία στα συμβούλια των τοπικών αρχών.

Επτά περιφερειάρχες και περίπου 220 δήμαρχοι χρειάζονται τη στήριξη συμβούλων της αντιπολίτευσης για να λάβουν την όποια απόφαση.

Μάλιστα δεν λείπουν οι περιπτώσεις εκείνες στις οποίες ο εκλεγμένος δήμαρχος έχει λιγότερους συμβούλους από τον υποψήφιο επί του οποίου επικράτησε στον δεύτερο γύρο.

Η εφαρμογή της απλής αναλογικής στις δημοτικές εκλογές έχει φέρει τα πάνω – κάτω στα αποτελέσματα των εκλογών. 58 από τους δημάρχους που εκλέγονται θα έχουν μειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο αφού οι αντίπαλοί τους που τερμάτισαν με μεγαλύτερο ποσοστό την Α’ Κυριακή των εκλογών πήραν περισσότερες έδρες.

Κάποιοι μάλιστα μιλούν για  παράνοια που έχει δημιουργηθεί αφού οι νέοι δήμαρχοι καλούνται να διοικήσουν με λιγότερους συμβούλους από αυτούς που θα έχει η αντιπολίτευση!

Τρανταχτό παράδειγμα ο δήμος Θεσσαλονίκης με το νικητή Κωνσταντίνο Ζέρβα να έχει μόλις 7 συμβούλους και τον δεύτερο Νίκο Ταχιάο να έχει 11!

Oμως και στην Δυτική Ελλάδα έχουμε ανάλογες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στο Αίγιο. Στην δήμο Αιγιαλείας ο νέος δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος θα έχει 10 έδρες και ο αντίπαλός του Χρήστος Γούτος θα έχει 11!

Και στον δήμο Αμφιλοχίας ο εκλεγείς δήμαρχος Γιώργος Κατσούλας θα έχει 8 έδρες και ο απερχόμενος Απόστολος Κοιμήσης θα έχει 9!

Στον δήμο Αργοστολίου ο νέος δήμαρχος Θεόφιλος Μιχαλάτος πήρε 9 έδρες και ο αντίπαλός του Αλέξανδρος Παρίσης πήρε 10!

Στον δήμο Ιωαννίνων ο νέος δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ θα έχει μόλις 11 έδρες και ο απερχόμενος Θωμάς Μπέγκας 14 έδρες!

Στον δήμο Λευκάδας, ο νέος δήμαρχος Χαράλαμπος Καλός θα έχει 6 έδρες και ο χαμένος Θεόδωρος Σολδάτος θα έχει 11!

Και στο δήμο Πηνειού Ηλείας ο εκλεγείς δήμαρχος θα έχει μια έδρα λιγότερη από την αντιπολίτευση.

Στον δήμο Πύλου – Νέστορος ο απερχομενος δήμαρχος θα έχει 10 έδρες και ο νεοεκλεγείς 9!

Στον δήμο Σάμης ο νέος δήμαρχος θα έχει μια έδρα λιγότερη από την αντιπολίτευση.

Στο δήμο Τρίπολης ο νέος δήμαρχος θα έχει 12 έδρες και η αντιπολίτευση 13!