Βίβιαν Σαμούρη : Απολογισμός μιας επιτυχημένης διαδρομής, αλλά και ρεαλιστικό πρόγραμμα
Η έως και σήμερα άκρως επιτυχημένη διαδρομή της στα κοινά, για την υποψήφια Δήμαρχο Πατρέων Βίβιαν Σαμούρη είναι εφικτή στους συμπολίτες μας, μέσω του διαδικτύου, στις ιστοσελίδες της δημοτικής παράταξης «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΑ» (Web-site: oloimazigiatinpatra.gr, Facebook: www.facebook.com/oloimazigiatinpatra.gr), καθώς και με ένα λιτό φυλλάδιο, όπου, επίσης, συμπεριλαμβάνονται και οι βασικές θέσεις της παράταξης, για την Κοινωνική Πρόνοια, την Ανεργία και την Ανάπτυξη, το Κυκλοφοριακό, τη Διαχείριση των Απορριμμάτων, το Θαλάσσιο Μέτωπο κ.ά.
Συγκεκριμένα, η υποψήφια Δήμαρχος προέβη, αρχικά, σε μια ουσιαστική αναδρομή στη θητεία της στον Πολιτισμό (σ.σ.: πρόεδρος του Δημοτικού Ωδείου, 2007-2008), όπου, μεταξύ άλλων, κατόρθωσε να ανακαινίσει εκ βάθρων το κτίριο του Ωδείου, μέσα από τον προϋπολογισμό κι όχι με επιπρόσθετα κονδύλια, διοργάνωσε πολυποίκιλες δωρεάν, πολιτισμικές δράσεις υψηλού κύρους (π.χ., «Μουσικές Κυριακές, στον κήπο του Σκαγιοπουλείου»), ενώ η συμμετοχή του Ωδείου στα Πρωτοκλήτεια, είχε αξιοσημείωτη επιτυχία (το 2008 πραγματοποιήθηκαν υπό την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη).
Επίσης, η κυρία Σαμούρη αναφέρθηκε και στο πέρασμά της από τον Κοινωνικό Τομέα (πρόεδρος του Δημοτικού Βρεφοκομείου, 2009-2010), όπου κι εδώ κατόρθωσε, πάντα με χρήματα μέσα από τον προϋπολογισμό, να ανακαινίσει εκ βάθρων την εν λόγω προνοιακή δομή, εκσυγχρονίζοντας, παράλληλα, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με αποτέλεσμα το Δημ. Βρεφοκομείο να συγκαταλέγεται έκτοτε στα κορυφαία ιδρύματα προσχολικής εκπαίδευσης της χώρας. Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Βρεφοκομείου, η κυρία Σαμούρη ενέταξε και σύγχρονες ευρωπαϊκές μεθόδους προσχολικής αγωγής, που παρέχουν πλούτο ερεθισμάτων στα παιδιά, όπως επιμορφωτικά ταξίδια (σ.σ.: επισκέψεις στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, στα Σπάτα Αττικής, στο ΙΙαιδικό Μουσείο της πρωτεύουσας κ.α., φυσικά υπό την παρουσία των γονέων), στα οποία, όπως η ίδια είχε επισημάνει, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με το ευρύτερο περιβάλλον της χώρας και με τον παραδοσιακό και το σύγχρονο πολιτισμό.
Η υποψήφια Δήμαρχος, αναφέρθηκε επιγραμματικά και στη σχετικά πρόσφατη θητεία της ως αντιδήμαρχος Οικονομικών (2011), κατά την οποία τέθηκαν οι βάσεις για την οικονομική εξυγίανση του Δήμου της Πάτρας, καθώς και για την αποπληρωμή των χρεών προς τρίτους.
Τέλος, η Βίβιαν Σαμούρη, ανέτρεξε στη θητεία της ως Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου (2012), κατά τη διάρκεια της οποίας κατεγράφη εμφανώς μια δίκαιη αντιμετώπιση προς όλες τις παρατάξεις και τα μέλη του Σώματος. Κατ' ουσίαν, η σημερινή υποψήφια Δήμαρχος, υπηρέτησε με άκρως δημοκρατικό και επιτυχημένο τρόπο το θεσμό του Προέδρου, μολονότι οι συνθήκες θεωρούνταν αντίξοες, δεδομένου ότι η δημοτική Αρχή είχε απολέσει την πλειοψηφία.
ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ...
Επί της ουσίας, το πρόγραμμα της Βίβιαν Σαμούρη και, κατά προέκταση της παράταξης «Όλοι μαζί, για την Πάτρα», έχει ως βάση την πολιτική που άσκησε έως σήμερα, από θέσεις ευθύνης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, και, ταυτόχρονα, εκτείνεται στις σύγχρονες ανάγκες. Για παράδειγμα, στον τομέα της Κοινωνικής Πρόνοιας, συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, «αποκέντρωση της προνοιακής πολιτικής, πολλαπλασιασμός των κοινωνικών δομών (κοινωνικών ιατρείων και φαρμακείων, δημοτικών βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, τραπεζών τροφίμων κ.ο.κ. και σύσταση δημοτικής νομικής ομάδας και επιτροπής επιστημόνων, που θα παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες στους πολίτες που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους και, κατ' επέκταση, την περιουσία τους».
Σε ό,τι αφορά το κομμάτι του Πολιτισμού, στο πρόγραμμά της υπάρχει «πολιτιστική αποκέντρωση και δημιουργία πολυδύναμων, πολιτισμικών κέντρων, μέσω αξιοποίησης της δημοτικής ακίνητης περιουσίας, σε όλα τα διαμερίσματα της αχαϊκής πρωτεύουσας. Το σύνολο, δε, σχεδόν, των πολιτιστικών δράσεων, θα διατίθεται δωρεάν, όχι μόνον επειδή ο πολιτισμός αποτελεί βασικό πυλώνα της κοινωνικής πολιτικής (σ.σ.: αντίδοτο στον κοινωνικό αποκλεισμό), αλλά διότι έτσι διασφαλίζεται ο περιορισμός των πολιτιστικών και εκπαιδευτικών ανισοτήτων».
Στο αμιγώς οικονομικό, δε, σκέλος και την ανάπτυξη, για την κυρία Σαμούρη προέχουν τα εξής: «Διεκδίκηση των κοινοτικών κονδυλίων, αξιοποίηση στο έπακρον της δημοτικής περιουσίας, καθώς και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Πάτρας (Αποστολική πόλη, πανεπιστήμιο, αξιοσημείωτες αθλητικές και πολιτιστικές δομές, κορυφαίοι θεσμοί, όπως το Καρναβάλι κ.ο.κ.), με απώτερο στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Επίσης, ανάδειξη του μητροπολιτικού ρόλου της πόλης, μέσω μιας σύγχρονης, εξωστρεφούς πολιτικής (σ.σ.: κορυφαίο παράδειγμα η μεταφορά του Σταυρού του Αποστόλου Ανδρέα στη Ρωσία), διά μέσου της συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων φορέων και της Εκκλησίας.