Αποχώρησαν Κοντοές και Λάμπρου από τον ΣΥΡΙΖΑ Αχαίας!

Την αποχώρησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ κάνουν γνωστή ο Γιάννης Λάμπρου και ο Νίκος Κοντοές, μετά την εκλογή Κασσελάκη.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος Πατρέων Γιάννης Λάμπρου και εκ νέου υποψήφιος με τον Βασίλη Αϊβαλή, εξηγεί με ανάρτησή του στο facebook τους λόγους για την απόφασή του:
"Εντάχθηκα στον Σύριζα το 2012. Παρά τις διαφωνίες μου, αποδέχτηκα - και δούλεψα για αυτό - το πολιτικό σχέδιο που εξασφάλιζε την έξοδο από την κρίση με τις λιγότερες συνέπειες στο ανθρωπιστικό επίπεδο.

Τι σημαίνει έξοδο από την κρίση; Πρώτα απ΄ όλα εξασφάλιση της χρηματοδότησης του κράτους. Αλλά όχι μόνο. Σημαίνει αναδιάρθρωση του παραγωγικού μοντέλου και αναδιανομή του πλούτου σε όφελος των ασθενέστερων. Σημαίνει προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου και σεβασμό στο περιβάλλον. Σημαίνει ισονομία, δικαιοσύνη και δίκαιη ανάπτυξη. Και όλα αυτά σε ένα διεθνές περιβάλλον εχθρικό που θεωρούσε - και ακόμα θεωρεί - την προσαρμογή της Ελλάδας στις χρηματοοικονομικές επιταγές είτε ως αναγκαίο κακό είτε ως επενδυτική ευκαιρία.

Σχετικά σύντομα αποχώρησα από τη γενική πολιτική σκηνή για να αφοσιωθώ στην τοπική αυτοδιοίκηση. Διατήρησα όμως στενή επαφή με τα γεγονότα και τις εξελίξεις αφού θεωρώ ότι η διεκδίκηση της αυτονομίας της αυτοδιοίκησης δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να παίρνει υπ΄ όψιν της το ευρύτερο περιβάλλον. Και το 2014 και το ΄19 η παρουσία μου στα αυτοδιοικητικά ψηφοδέλτια αλλά και στη χάραξη της πολιτικής κατεύθυνσης ήταν σημαντική και φυσικά όχι χωρίς λάθη.

Στις προσεχείς εκλογές ο στόχος ήταν η δημιουργία πλατιών δημοκρατικών σχημάτων, κάτι που υποστήριξα έγκαιρα και με προσωπικό κόστος. Η διαφαινόμενη πορεία της υποψηφιότητας του Β. Αιβαλή στην Πάτρα φαίνεται ότι δικαιώνει τις συλλογικές και προσωπικές προσδοκίες μας αφού ο δεύτερος γύρος είναι εφικτός και η ανάληψη της δημαρχιακής ευθύνης κάτι περισσότερο από πιθανή.

Ενώ όμως η πολιτική κατεύθυνση στα αυτοδιοικητικά φαίνεται να δίνει καρπούς, στο κόμμα που είμαι έως σήμερα μέλος η κατάσταση δεν είναι ευοίωνη. Η αλλαγή Προέδρου συνοδεύεται από «αλλαγή σε όλα», όπως ειπώθηκε, δηλαδή της ταυτότητας του Σύριζα, του πολιτικού προγράμματος και φυσικά των προσώπων που το επικοινωνούν.

Αυτή η «αλλαγή σε όλα» παρά την ασάφειά της είναι σίγουρο ότι κινείται με έλλειμμα πολιτικής, συλλογικής διεργασίας και συντροφικότητας.

Για αυτόν τον λόγο δηλώνω ότι δεν μπορώ να την υπηρετήσω πλέον.

Η παρουσία μου στην αυτοδιοίκηση είναι δεδομένη. Θεωρώ όμως ότι πριν τις εκλογές οφείλω να ξεκαθαρίσω σκέψεις και προθέσεις. Η θέση μου παραμένει στους κοινωνικούς, αυτοδιοικητικούς και πολιτικούς αγώνες ακόμα και κομματικά έκθετος. Οι σύντροφοί μου δεν αλλάζουν. Το έχουμε κατακτήσει κάποιοι και κάποιες αυτό στην Αριστερά. Να βλέπουμε το δάσος και όχι το δέντρο. Την κοινωνική απελευθέρωση και όχι τις καρέκλες.

Θα πορευτούμε με ενότητα λοιπόν σε κοινά συμφωνημένους στόχους έστω κι αν οι αφετηρίες μας δεν είναι πια κοινές.

Για την νίκη του Β. Αιβαλή!

Για την Νέα Αριστερά που χρειάζεται η κοινωνία!"

O πρώην Πρόεδρος του ΟΛΠΑ Νίκος Κοντοές, από την πλευρά του αναφέρει:
"Πριν από λίγο απέστειλα δήλωσης αποχώρησης από τον Σύριζα τη οποία και κοινοποιώ δημοσίως.

Προς τον ΣΥΡΙΖΑ ΑΧΑΪ́ΑΣ

Πάτρα 27-9 2023

Δήλωση αποχώρησης Νίκου Κοντοέ:

Στους δρόμους της ανανεωτικής και οικολογικής αριστεράς πορεύομαι από τα νεανικά μου χρόνια. Σχεδόν… πενήντα χρόνια!

Τα συντριπτικά περισσότερα, δύσκολα πολιτικά. Ποτέ δεν λιποτάκτησα. Γιατί πίστευα και πιστεύω βαθειά στις αξίες, στις ιδέες, στα πανανθρώπινα ιδανικά που εκφράζει.

Τα τελευταία χρόνια στήριξα ανεπιφύλακτα, τις προσπάθειες της κυβερνώσας αριστεράς, όπως εκφράστηκαν, κατά τη γνώμη μου επιτυχώς σε γενικές γραμμές, από το Σύριζα.

Χθες οι εκλογές στο Σύριζα ανέδειξαν, ως νέο ηγέτη του, ένα πρόσωπο που, που κατά τη γνώμη μου πάντα, ουδεμία σχέση έχει με την Αριστερά. Προφανώς σέβομαι την απόφαση της πλειοψηφίας. Διατηρώ όμως το δικαίωμα της ριζικής διαφωνίας με την επιλογή της.

Γνωρίζω ότι για την Αριστερά οι έννοιες, ανοχή, κατανόηση, επιείκεια, εμπεριέχονται στον πυρήνα των αξιακών της κωδίκων.

Και φαντάζει, ίσως, άδικο που σπεύδω στην εξαγωγή συμπερασμάτων τόσο νωρίς χωρίς πίστωση χρόνου, χωρίς να αναμένω το «Αρχή άνδρα δείκνυσι».

Σκόπευα να συγκρατηθώ να εξαντλήσω κάθε περιθώριο κατανόησης και επιείκειας, λόγω και του νεαρού της ηλικίας του νέου προέδρου καθώς παραμένω ένθερμος υποστηρικτής της ηλικιακής ανανέωσης του πολιτικού δυναμικού της Χώρας. Αναζητώντας κάτι που θα άφηνε το παραμικρό, έστω, περιθώριο ελπίδας.

Όμως η επινίκια ομιλία του, «έσβησε» κάθε ίχνος πιθανότητας ότι μπορεί να κάνω λάθος.

Μια ανερμάτιστη ομιλία, χωρίς κανενός είδους πολιτική συγκρότηση, χωρίς καμμία αναφορά στην Αριστερά, συνοδευόμενη από ένα κακόγουστο οικογενειακό show, επιβεβαίωσε ότι ο Σύριζα, υπό την ηγεσία του, οδηγείται σε άλλους δρόμους, μακρυά από την ανανεωτική αριστερά την οποία μάλιστα, φοβούμαι, ότι εκθέτει βάναυσα και την θέτει σε άμεσο κίνδυνο πολιτικού εκφυλισμού και διασυρμού.

Για λόγους, λοιπόν, προσωπικής πολιτικής αξιοπρέπειας,όπως τουλάχιστον εγώ την αντιλαμβάνομαι, διαχωρίζω τη θέση μου και αποχωρώ, από σήμερα, από τον σύριζα, γιατί δεν επιθυμώ να είμαι συμμέτοχος σε όσα προφανή και άκρως λυπηρά, για την ανανεωτική και οικολογική Αριστερά, πρόκειται να συμβούν, πάντα κατά την άποψη μου, στο άμεσο μέλλον.

Αλλά δεν σας αποχωρίζομαι αγαπημένοι μου σύντροφοι και φίλοι του Σύριζα. Με τους πιο πολλούς από σας, είμαι βέβαιος, θα συνεχίσω να συν πορεύομαι μαζί σας στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες για μια πιό δίκαιη κοινωνία και για έναν καλύτερο κόσμο.

Επιτρέψτε μου, όμως, σε αυτή την πολύ δύσκολη προσωπική στιγμή, σε αυτή την πολύ δύσκολη προσωπική απόφαση, να μην πω περισσότερα, παρά μόνο να σας εκφράσω την υπερηφάνεια και την ευγνωμοσύνη μου για όσα ζήσαμε και μοιραστήκαμε όλα αυτά τα χρόνια, να σας ασπαστώ θερμά και να σας αποχαιρετήσω με τους στίχους του μεγάλου Αλεξανδρινού.

«Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα
που πρέπει το μεγάλο Ναι ή το μεγάλο το Όχι
να πούνε. Φανερώνεται αμέσως όποιος τόχει
έτοιμο μέσα του το Ναι, και λέγοντάς το πέρα
πηγαίνει στην τιμή και στην πεποίθησί του.

Ο αρνηθείς δεν μετανοιώνει. Aν ρωτιούνταν πάλι,
όχι θα ξαναέλεγε. Κι όμως τον καταβάλλει
εκείνο τ’ όχι — το σωστό — εις όλην την ζωή του.»

Υ.Γ1. Δεν ανήκω σε εσωκομματικές τάσεις ή ομάδες.Η απόφαση είναι καθαρά προσωπική!

Υ.Γ 2. Θεωρώ αυτονόητη τη διαγραφή των προσωπικών μου στοιχείων, από τα αρχεία του Σύριζα και την απαγόρευση χρήσης τους,του λοιπού, για οποιονδήποτε λόγο."