«Ένα επικίνδυνο φιάσκο για τα εθνικά μας θέματα»

Άρθρο του Θανάση Νταβλούρου

Με τα εθνικά θέματα δεν παίζουμε, δεν πρέπει να παίζουμε. Αυτό φαίνεται ότι εξακολουθούν να το αγνοούν οι κυβερνώντες ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Αποδείχθηκε πόσο «λίγοι», πόσο ανεπαρκείς κι εν τέλει πόσο επικίνδυνοι είναι, από το πρωτοφανές φιάσκο για τα εθνικά συμφέροντα της επίσκεψης του «Σουλτάνου» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ήταν μια επίσκεψη που δεν έχει απαντηθεί με πειστικό τρόπο γιατί έγινε, ποια ήταν η σκοπιμότητα της, σε μια περίοδο μάλιστα που ο ίδιος είναι απομονωμένος και στην Ευρώπη δεν θέλουν ούτε να τον βλέπουν. Απόδειξη αυτού αποτελεί το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επισκέφθηκε μετά από ένα χρόνο!

Και άδραξε την ευκαιρία που τού δώσαμε για να προβεί σε ένα «σόου» των μονομερών επιδιώξεων της Τουρκίας εις βάρος της πατρίδας μας, ακόμη και εντός του Προεδρικού Μεγάρου, ακόμη και στην ευαίσθητη εθνικά περιοχή της Δυτικής Θράκης!

 Οι απαντήσεις που πήρε απ’ όλους μας ήταν αυτονόητες. Το ερώτημα, όμως, παραμένει: Αυτός ήταν ο στόχος της επίσκεψης; Να δώσουμε βήμα στον Ερντογάν για να διατυπώσει και στην Ελλάδα τις όποιες αξιώσεις του και να διαπληκτιζόμαστε μαζί του μπροστά στις κάμερες;

 Εκ του οδυνηρού αποτελέσματος, προκύπτει ότι δεν υπήρξε ούτε καν μια στοιχειώδη για τα διπλωματικά δεδομένα και την κρισιμότητα της επίσκεψης αυτής προετοιμασία. Ωστόσο, για την έλλειψη αυτή ευθύνεται προφανώς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, όχι το ικανότατο και έμπειρο προσωπικό του Διπλωματικού Σώματος. Και μετά, έτρεχαν να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε στον Ερντογάν ότι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών, καθώς και η αμοιβαία κατανόηση για αποφυγή προκλήσεων και αθεμελίωτων μονομερών διεκδικήσεων, είναι ο μόνος δρόμος για ένα καλύτερο μέλλον σταθερότητας και ειρήνης. Όπως και ότι η Συνθήκη της Λωζάνης αποτελεί τον ακρογωνιαίο και αδιαπραγμάτευτο λίθο για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.

 Επιπλέον, τού επισήμανε ότι το παρόν και το μέλλον των Ελλήνων Μουσουλμάνων της Θράκης, όπως άλλωστε και όλων των Ελλήνων πολιτών, είναι πρωταρχικό και διαρκές μέλημα της ελληνικής Πολιτείας. Πάντως, είναι προφανές ότι η πατρίδα μας, όχι μόνο δεν κέρδισε απολύτως τίποτα ουσιαστικό απ’ αυτήν την επίσκεψη, αλλά έδωσε και τη δυνατότητα στον Ερντογάν να προβάλει τη δική του, επεκτατική και ενδεικτική των βλέψεων της Τουρκίας, ατζέντα.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι βαρύτατες για το πρωτοφανές αυτό «Βατερλό». Αλλά η αδικαιολόγητη προχειρότητα που επέδειξε υποδηλώνει και την ελαφρότητα με την οποία αντιμετωπίζει τα εθνικά θέματα, στα οποία δεν επιτρέπονται ερασιτεχνισμοί και αυτοσχεδιασμοί.