H Άννα Μαστοράκου στο Forum Υγείας(ΦΩΤΟ)
Σε ανακοίνωση της Άννας Μαστοράκου αναφέρονται τα εξής:
«Έχουμε ένα εργαλείο, τις νέες τεχνολογίες, τις οποίες πρέπει ναχρησιμοποιήσουμε στη σωστή κατεύθυνση». Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα που έστειλε η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών και υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με τον συνδυασμό «Μπροστά για όλους» του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη, Αννα Μαστοράκουκατά τη διάρκεια της εναρκτήριας συνεδρίας του 11ου Forum Υγείας, στην αίθουσα του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος, στην Πάτρα.
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός στην Υγεία, αλλάκαι οι πρωτοβουλίες που πρόκειται να αναληφθούν ώστε η πρόσβαση στην Υγεία να γίνεται με το όσο δυνατόν καλύτερα δεδομένα σε σχέση με σήμερα, ήταν τα κύρια κομμάτια της συζήτησης, στην οποία ακούστηκαν ενδιαφέρουσες απόψεις.
Στον χαιρετισμό της η Άννα Μαστοράκου είπε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Η πανδημία λειτούργησε ως καταλύτης και η παροχή της Υγείας γινόταν από απόσταση. Όλοι γνωρίζουμε ότι η άυλη συνταγογράφηση εξυπηρέτησε πολλούς πολίτες τη στιγμή που είχαμε τα lockdown και τα εμπόδια πρόσβασης στους γιατρούς. Έχουμε ένα εργαλείο που πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε στην σωστή κατεύθυνση. Υπάρχει ήδη μια Ευρωπαϊκή Οδηγία, σύμφωνα με την οποία πρέπει να ψηφιοποιήσουμε τις υπηρεσίες.Πρέπει να εφιστήσω την προσοχή στο εξής: Η πλατφόρμα αυτή είναι ένα εργαλείο που δεν θα πρέπει να απέχει από τις βασικές αρχές της δημόσιας υγείας και ιατρικής. Θα είμαι σαφής: όταν δόθηκε η δυνατότητα για άυλη συνταγογράφηση δόθηκε μια λανθασμένη ερμηνεία. Ο πολίτης θεώρησε ότι μπορούσε να παραγγέλνει υπηρεσίες Υγείας και θεραπείες κατά το δοκούν. Αυτό θέλει μεγάλη προσοχή στην επόμενη φάση. Οι πολίτες στράφηκαν σε άλλες μορφές στο διαδίκτυο και υπάρχει παρακαμπτήρια οδός από τον γιατρό που είναι πλοηγός του συστήματος Δημόσιας Υγείας. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Δεν πρέπει ο πρέπει ο πολίτης να θεωρεί ότι μπορεί να παραγγείλει, αλλά ο γιατρός να καθορίζει».
ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ smartΗEALTH
Βρισκόμαστε στην εποχή της τεχνολογίας και των ψηφιακών αλμάτων, τα οποία έγιναν ακόμη πιο έντονα μετά την περίοδο της πανδημίας. Από την άλλη πλευρά, όμως και οι αρχές της Δημόσιας Υγείας πρέπει να τηρηθούν στο έπακρον και στο ψηφιακό περιβάλλον, διαφορετικά δεν θα έχουμε δημόσια υγεία.
Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα που έστειλε η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών και υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με τον συνδυασμό «Μπροστά για όλους» του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη, ΑνναΜαστοράκου στη διάρκεια του 11ου Forum Υγείας. Όλα αυτά στη συνεδρία της 12ης Σεπτεμβρίου που ανέδειξε τo εργαστήριο smartΗEALTH και τις υπηρεσίες που διαθέτει στο πλαίσιο του Ψηφιακού Μετασχηματισμού Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και φορέων του Δημοσίου. Θυμίζουμε ότι τo εργαστήριο smartΗEALTHέχει ως στόχο τη δημιουργία υπηρεσίας «μιας στάσης» (one-stop-shop), όπου οι νεοφυείς επιχειρήσεις, οι ΜΜΕ, οι μεσαίες επιχειρήσεις και ο δημόσιος τομέας μπορούν να λάβουν βοήθεια για τη βελτίωση των επιχειρηματικών και παραγωγικών διαδικασιών τους, καθώς και των προϊόντων και υπηρεσιών που προσφέρουν, αξιοποιώντας τεχνολογίες AI, Cybersecurity και HighPerformanceComputing. Αναλυτικά ο χαιρετισμός-τοποθέτηση της ΑνναςΜαστοράκου: «Το ψηφιακό άλμα ουσιαστικά μας έρχεται μετά την πανδημία, η οποία λειτούργησε ως καταλύτης. Σε αυτό το ψηφιακό άλμα έγιναν πραγματικά πάρα πολύ γρήγορες ουσιαστικά εφαρμογές για να μπορούν να εξυπηρετηθούν οι πολίτες κατά τη διάρκεια του. Ήταν ένα πολύ θετικό πρόσημο σε όλη τη διάρκεια, όμως υπήρxε ένα λάθος μήνυμα. Ξαφνικά ανακαλύψαμε ότι πρέπει να κάνουμε αυτή τη μετάβαση με γρήγορο τρόπο. Yπήρξε η ανάλογη χρηματοδότηση για να μας οδηγήσει στη μετάβαση αλλά δυστυχώς δεν υπήρχε σχεδιασμός.Αυτό ειπώθηκε από επίσημα χείλη και από την εκπρόσωπο του ΕΟΠΥΥ σε άλλη συνεδρία για τον τρόπο εφαρμογής του ψηφιακού μετασχηματισμού. Δεν γίνεται όταν ξαφνικά έρχεται μια εντολή, σύμφωνα με την οποία «μπαίνουμε στην ψηφιακή εποχή», αυτό να γίνεται χωρίς να υπάρχει ο ανάλογος σχεδιασμός.
Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι όταν δεν υπάρχει σχεδιασμός και υπάρχει το άγχος να απορροφηθούν τα κονδύλια, σίγουρα πρέπει να ακολουθηθούν οι κανόνες που αφορούν την δημόσια υγεία. Το παράδειγμα της άυλης συνταγογράφησης είναι χαρακτηριστικό. Είναι ένα ψηφιακό εργαλείο το οποίο ήρθε να καλύψει το κενό, όμως το μήνυμα που δόθηκε στους πολίτες είναι ότι μπορούμε να κάνουμε τα πάντα. Δημιούργησε μία μαζική συμπεριφορά των πολιτών οι οποίοι απαίτησαν από τους γιατρούς να εξυπηρετούνται από απόσταση και μάλιστα πολλές φορές παίρνοντας από πριν την αγωγή από τα φαρμακεία και απαιτώντας μετά τη συνταγογράφηση των φαρμάκων.
Επίσης λειτούργησε αρνητικά διότι ο κόσμος αποσυντονίστηκε από την αρχή της Δημόσιας Υγείας που είναι ο πυλώνας. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια συγκεκριμένη συμπεριφορά καθώς πολλοί πολίτες στέλνουν στους γιατρούς φωτογραφίες στο Viber και απαιτούν να εξυπηρετηθούν μέσω Viber. Ή στέλνουν μία φωτογραφία και ζητούν μια δεύτερη γνώμη μέσω Viber, δηλαδή έχει καταργηθεί η επαφή του γιατρού με τον ασθενή και αυτό είναι μέγα λάθος.
Οι αρχές της Δημόσιας Υγείας λοιπόν πρέπει να τηρηθούν στο έπακρον και στο ψηφιακό περιβάλλον δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ποιος είναι «ο καπετάνιος του καραβιού». Διαφορετικά δεν θα έχουμε δημόσια υγεία. Από την άλλη στον ιδιωτικό τομέα απαιτείται η αγορά των αντίστοιχων εφαρμογών και πρέπει να υπάρχει μια επένδυση του ιατρικού προσωπικού . Στο δημόσιο τομέα χρειάζεται μία εναρμόνιση για να μπει κανείς στο ψηφιακό περιβάλλον και να μην δημιουργηθεί μια χαοτική κατάσταση».