80 εκ. ευρώ και παραδοτέο το 2026 το έργο ανάπλασης του Λαδόπουλου-Η συνάντηση Φαρμάκη – Πελετίδη

Για τη θετική εξέλιξη, εκ μέρους της Κυβέρνησης, σχετικά με το έργο αξιοποίησης της πρώην Χαρτοποιίας Λαδόπουλου στην Πάτρα και διασφαλισμένους πόρους, ώστε να μετατραπεί σε σύγχρονο – τεχνολογικά προηγμένο κτιριακό συγκρότημα, συναντήθηκαν και συζήτησαν χθες το μεσημέρι, ο περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης και ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης.

Ηταν, μεταξύ των δύο, μια πρώτη θετική συνεργασία, αφού ακόμα δεν είναι σε γνώση τους οι λετπομέρειες του έργου, ωστόσο δεν διεφάνησαν διαφορές, αφού η μεν Περιφέρεια θα το εκτελέσει με Σύμπραξη Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα, ο δε Δήμος θα καρπωθεί τη μεγαλύτερη ανάπλαση της πόλης, που θα ενσωματώνει το ιστορικό παρελθόν και θα συνδέει την παραλία με τον αστικό ιστό, αναβαθμίζοντας γενικά τη Νότια Πάτρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Πελοπόννησος», το έργο δεν θα κοστίσει μόνο 65 εκατ. €, αλλά με ΦΠΑ αναμένεται να φτάσει κονά στα 80 εκατ. € και το κράτος από αυτά θα δώσει μόνο 27 εκατ. €, ενώ ο Δήμος τίποτα, πέραν της παραχώρησης του χώρου για 30 χρόνια. Το εν λόγω έργο ΣΔΙΤ δεν συνάδει με αυτά του Ελληνικού, αλλά είναι «ιδιαίτερο» αφού όλο το υπόλοιπο κόστος θα βγει από τα ενοίκια των χώρων που θα εκμεταλλευτεί ο ιδιώτης.

Η ολοκλήρωση και λειτουργία του, εκτιμάται πως θα γίνει το 2026 και όχι όπως «τυπικά» λέγεται το 2029.

«Είμαστε περήφανοι που καταφέραμε να μην παραδοθεί ο χώρος σε μεγαλοεπιχειρηματίες και ξενοδόχους, που για χρόνια ”λιγουρεύονταν” για δικά τους συμφέροντα. Μετά τα έργα, θα παραδοθούν στον Πατραϊκό λαό, το νέο Μουσικό Σχολείο (στεγάζεται σε κοντέινερ), Παιδικός – Βρεφονηπιακός Σταθμός για την περιοχή, καθώς και χιλιάδες τμ κοινόχρηστων, πολιτιστικών εγκαταστάσεων, δωρεάν χρήσης από τους πολίτες. Επιπλέον, θα υπάρχει στην πόλη Διοικητήριο για τη στέγαση δημόσιων υπηρεσιών», ανέφερε με ανακοίνωσή της η δημοτική αρχή, η οποία ξεκαθαρίζει πως θα ‘ναι σε ετοιμότητα, για να υλοποιηθούν οι όροι που έθεσε.