21 Ιανουαρίου η έναρξη του Πατρινού Καρναβλιού 2023-Με τις στολές του 2020 τα γκρουπ;

Η αντίστροφη μέτρηση για το καρναβάλι έχει ξεκινήσει, η επίσημη έναρξη της διοργάνωσης θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στις 21 Ιανουαρίου, το ενδιαφέρον του κόσμου για να έρθει στην Πάτρα το τελευταίο τριήμερο είναι μεγαλύτερο από ποτέ.

Όμως από πλευράς πληρωμάτων δεν παρατηρείται τουλάχιστον μέχρι ώρας μια ιδιαίτερη κινητικότητα, κάτι που ενδεχομένως να είναι ανησυχητικό αφού ένα σημαντικό μέρος του θεάματος στις παρελάσεις που θα δούμε μετά από τρία χρόνια, βασίζεται στους καρναβαλιστές και στα γκρουπ.

Το σημαντικό πρόβλημα από πλευράς προετοιμασίας των πληρωμάτων είναι ότι ο Δήμος και ο Καρναβαλικός Οργανισμός, παρά την υπόσχεση του, δεν έχει βρει ακόμα έναν χώρο που θα αντικαταστήσει τις αποθήκες του πρώην ΑΣΟ, εκεί που ήταν το «σπίτι» των καρναβαλιστών και που έφτιαχναν τις κατασκευές και τις δημιουργίες τους.

Οπότε χωρίς έναν τέτοιον χώρο τα πληρώματα είναι αναγκασμένα να εργαστούν μεμονωμένα, σε αποθήκες και ιδιωτικά γκαράζ, κάτι που φυσικά δεν ισχύει για όλα αφού για πολλά γκρουπ δεν υπάρχουν χώροι διαθέσιμοι και θα πρέπει αναγκαστικά να νοικιάσουν.

Υπάρχει λοιπόν μια παγωμάρα από πλευράς προετοιμασιών, παρά την δίψα που κυριαρχεί σε όλους τους καρναβαλιστές για τις παρελάσεις μετά από τρία χρόνια ακυρώσεων.

Πάντως, η γενικότερή τάση για τα περισσότερα πληρώματα, τουλάχιστον αυτά που ασχολούνται κυρίως με το δημιουργικό και όχι τόσο με το εμπορικό μέρος του καρναβαλιού, είναι να βγουν με τις στολές που είχαν ετοιμάσει για το καρναβάλι του ’20 με κάποιες προσθήκες ή αλλαγές.

Το στέγαστρο δεν ήταν αρκετό

Το μεγαλύτερο πάντως πρόβλημα στο θέμα των προετοιμασιών δεν έχει να κάνει με τις στολές, αλλά με τα άρματα και τις κατασκευές.

Η έξωση που τους έγινε από τον πρώην ΑΣΟ και η μετακόμιση της «καρναβαλικής τους περιουσίας»  κάτω από ένα υπόστεγο, στον χώρο του Καρναβαλικού Εργαστηρίου, άφησε εκτεθειμένα στον ήλιο, στην  βροχή και στην υγρασία όλη αυτή τη δουλειά που είχαν κάνει.

Το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς αυτής (ένα μέρος της οποίας ήταν και πρόσφατη καθώς αφορούσε το καρναβάλι του ’20) έχει καταστραφεί, σύμφωνα με τους καρναβαλιστές.

Όλη αυτή η στάση του Δήμου απέναντι στα πληρώματα της πρώην ΑΣΟ που την έχει φέρει σε ρήξη με την πλειοψηφία των καρναβαλιστών, ενδέχεται λοιπόν να στοιχίσει στην ποιότητα και στο θέαμα των παρελάσεων που πρόκειται να δούμε. Εμείς και όλη η Ελλάδα.