1η θέση σε διαγωνισμό Ρομποτικής για τους μαθητές της Δυτ.Ελλάδας

Ακόμα ψηλότερο βάθρο, αυτό της πρώτης θέσης φέτος, με τέταρτη συνεχόμενη χρονιά προκρίσεων και διακρίσεων για την ομάδα μαθητών του εργαστηρίου Robotica.gr της Πάτρας, στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Έρευνας και Καινοτομίας “First Lego League 2023”. Να σημειωθεί επιπλέον, ότι είναι η πρώτη φορά στα 10 χρόνια του διαγωνισμού που Πατρινή ομάδα καταφέρνει να είναι στο πρώτο σκαλί του βάθρου.

Συγκεκριμένα, το Σαββατοκύριακο 18 και 19 Μαρτίου  πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Έρευνας και Καινοτομίας FLL Greece, με τη συμμετοχή των 58 καλύτερων ομάδων από όλη την Ελλάδα από τις συνολικά 200 συμμετοχές στους περιφερειακούς διαγωνισμούς. Η ομάδα “PanEll – Robotica.gr” ήταν μία από αυτές αποκτώντας το εισιτήριο συμμετοχής μετά την επιτυχημένη παρουσία στον αντίστοιχο περιφερειακό διαγωνισμό Αττικής και Πελοποννήσου ένα μήνα πριν. Οι “PanEll – Robotica.gr” κατέκτησαν την 1η θέση Πανελληνίως στη γενική κατάταξη του διαγωνισμού και στέφθηκαν Πρωταθλητές του FLL 2023 στην Ελλάδα.

Η 1η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα είναι και το εισιτήριο συμμετοχής στον μεγαλύτερο διαγωνισμό της FIRST παγκοσμίως, τον Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ρομποτικής, Έρευνας και Καινοτομίας FIRST® LEGO® LEAGUE 2023 που θα πραγματοποιηθεί 19-22 Απριλίου στο Houston του Texas στην Αμερική.

«ΑΡΙΣΤΑ» ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΡΙΤΕΣ
Τα παιδιά δούλεψαν από τον Σεπτέμβρη μέχρι το διαγωνισμό και παρουσίασαν μέσα σε δύο ημέρες το Project και το Robot τους μέσω πολύωρων διαδικασιών σε αντίστοιχες επιτροπές και αγωνιστική πίστα. Το αποτέλεσμα, αποτυπωμένο βαθμολογικά σε αντικειμενικά κριτήρια επιβεβαίωσε τις προσδοκίες της ομάδας, αποδεικνύοντας ότι η σκληρή δουλειά “έπιασε τόπο”. Οι βαθμολογίες σε 25 κριτήρια αξιολόγησης ξεπέρασαν το άριστα με τους κριτές να δίνουν απόδοση 113,9%.

Με τον παγκόσμιο τελικό να γίνεται δίπλα στις εγκαταστάσεις της NASA η ομάδα “PanEll – Robotica.gr” έβαλε στόχο να απογειώσει τις επιδόσεις της, συνεχίζοντας τις εντατικές προπονήσεις για τις επόμενες λίγες εβδομάδες, αναζητώντας πλέον τη μέγιστη δυνατή υποστήριξη που μπορεί να λάβει, καθώς το ταξίδι των μαθητών και του project στην άλλη άκρη του Ατλαντικού έχει αρκετά μεγάλο κόστος.

ΠΟΙΟΙ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ
Την ομάδα αποτελούν οι μαθητές: Αλέξανδρος Μπάδας, 3ο Γενικό Λύκειο Πάτρας, Γεώργιος Μελίστας, 1ο Λύκειο Ναυπάκτου, Δημήτρης Παπακώστας, Πρότυπο Λύκειο Πάτρας, Δημήτρης Τσιμπούρης, 1ο Γυμνάσιο Πάτρας, Κατερίνα Ξαές, Εκπαιδευτήρια Κοτρώνη, Κωνσταντίνος Αμαραντίδης, 2ο Γυμνάσιο Αιγίου, Κωνσταντίνος Βαφέας, 7ο Γενικό Λύκειο Πάτρας, Μιχάλης Κούσκουρης, Αρσάκειο Γυμνάσιο Πάτρας, Σωτήρης Η. Κούλης, 6ο Γυμνάσιο Πάτρας.

Προπονητές, οι Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί: Ανδρέας Τσιμπούρης και Μέμα Περδίκη.

Είναι η 4η χρονιά που η ομάδα συμμετέχει στο συγκεκριμένο διαγωνισμό έχοντας πλέον συμπληρώσει πάνω από 800 ώρες συναντήσεων.

Το 2020 η ίδια ομάδα με το όνομα “Fast.EL – Robotica.gr” και το project μηδενισμού του χρόνου αναμονής στο ασανσέρ κατέκτησε την 1η θέση του Robot Game στον Περιφερειακό Αττικής και Πελοποννήσου και προκρίθηκε στον Πανελλήνιο, ο οποίος όμως ακυρώθηκε λόγω έναρξης της Πανδημίας. Η ομάδα ήταν επίσης στις υποψήφιες “ομάδες-πρόσωπα της χρονιάς 2020” της Αχαΐας.

Το 2021 η ίδια ομάδα ξανά, με το όνομα “Happy Fit.Ment – Robotica.gr” και με project διαδραστικής διαφήμισης στις στάσεις των λεωφορείων που προσφέρει ήπια γυμναστική με ευχάριστο και ακούραστο τρόπο, συμμετείχε στον Πανελλήνιο, κατέλαβε τη 2η θέση και προκρίθηκε στον Παγκόσμιο διαγωνισμό.

Το 2022, η ίδια ομάδα και πάλι, με το όνομα “EcoPlefsi – Robotica.gr” με την ιδέα για ένα αυτόνομο αβύθιστο οικολογικό φορτηγό πλοίο, πήρε την 3η θέση Πανελληνίως και την 4η Παγκοσμίως στο Rio De Janeiro, στην Βραζιλία.

Φέτος, για 4η συνεχή χρονιά η ομάδα στέφεται Πρωταθλήτρια Ελλάδας στην Εκπαιδευτική Ρομποτική και προκρίνεται να εκπροσωπήσει την Ελλάδα και στον φετινό Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ρομποτικής, Έρευνας και Καινοτομίας FLL 2023, στο Houston του Texas.

«Μας αρέσει να λύνουμε προβλήματα καινοτομώντας»
Σε σημείωμα της ομάδας των μαθητών αναφέρεται πως «ο διαγωνισμός του FLL έδωσε στην ομάδα μας την ευκαιρία να δουλέψει σε ένα νέο project καινοτομίας και να εφαρμόσει ξανά τις θεμελιώδεις αξίες που είναι πολύ σημαντικές για όλους. Προσπαθήσαμε να λύσουμε προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην πορεία με δημιουργικότητα και επιμονή και ανακαλύψαμε την αξία της Καινοτομίας. Προσπαθήσαμε να εφαρμόσουμε τις γνώσεις που αποκτήσαμε για να βελτιώσουμε τον κόσμο μας και το περιβάλλον του. Μας αρέσει να ανακαλύπτουμε προβλήματα και να τα λύνουμε καινοτομώντας, αλλά πάνω απ’  όλα περιμένουμε τις μέρες του διαγωνισμού για να γνωριστούμε με τις ομάδες απ’ όλο τον κόσμο και να μοιραστούμε τις εμπειρίες που η κάθε μία κατέκτησε στην πορεία του First Lego League. Το φετινό καινοτόμο Project της ομάδας σε θέμα την “Ενέργεια” (Energize):

Panell –  Αυτόνομο σύστημα ελέγχου, συντήρησης και αντικατάστασης φωτοβολταϊκών πάνελ. Μελετώντας την παραγωγή ενέργειας στα φωτοβολταϊκά πάρκα, συγκεντρώσαμε όλα τα μειονεκτήματα, τόσο για το περιβάλλον, όσο και για την απόδοση της επένδυσης. Η μοναδική διαθέσιμη λύση όλων των προβλημάτων είναι η συνεχής ύπαρξη τεχνικών στο πάρκο για την άμεση επιδιόρθωση όποιας δυσλειτουργίας εμφανίζεται. Οι δυσλειτουργίες που εμφανίζονται μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε πυρκαγιά ή καταστροφή της απόδοσης μέρους του πάρκου.

Το σύστημα που μελετήσαμε και υλοποιήσαμε σε πλήρη λειτουργία σε μικρή κλίμακα, σαρώνει τα φωτοβολταϊκά όλου του πάρκου ασχέτως έκτασης, εντοπίζει αυτά που είναι σπασμένα, βραχυκυκλωμένα ή μειωμένης απόδοσης, τα αποσυνδέει από τη θέση τους και τα τοποθετεί σε αντίστοιχες αποθήκες για ανακύκλωση. Το σύστημα PanEll καινοτομώντας ακόμη περισσότερο αναλαμβάνει να εγκαταστήσει καινούριο φωτοβολταϊκό πάνελ στο σημείο που συνέλεξε το χαλασμένο. Η πορεία των εργασιών μεταδίδεται σε κέντρο ελέγχου και η ανθρώπινη παρέμβαση χρειάζεται μόνο για την συλλογή των ελαττωματικών πάνελ και την προσθήκη καινούριων στο σημείο που τα παραλαμβάνει το ρομπότ. Όλα αυτά γίνονται ενεργειακά αυτόνομα, χωρίς επίβλεψη, και επιπλέον κατά τη διαδικασία ελέγχου το σύστημα PanEll καθαρίζει ανέπαφα την επιφάνεια των φωτοβολταϊκών αυξάνοντας την απόδοσή τους επιπλέον κατά 3%. Ο συνδυασμός των πολλών πλεονεκτημάτων του συστήματος και του χαμηλού κόστους του, συνοψίζεται στο σχόλιο ενός από τους κριτές κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά: “Προϊόν 100% έτοιμο για την αγορά!”».