Όταν ο Λιανός σκόραρε από το ένα καλάθι στο άλλο αλλά οι διαιτητές έκλεψαν τη νίκη του Απόλλωνα επί του Άρη και του Γκάλη

Απόλλων - Άρης το 1984. Ένας αγώνας μπάσκετ, που η εξέλιξη του δύσκολα θα μπορούσε να προβλεφθεί ακόμα και σε σενάριο μυθοπλασίας. 

Ο Άρης ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής της εποχής και πήγε στην Πάτρα αήττητος και φυσικά ως το απόλυτο φαβορί για την επικράτηση, στην πρώτη χρονιά που έπαιξαν συμπαίκτες οι Γκάλης-Γιαννάκης.

Απέναντι του όμως, βρέθηκε ένας πολύ δυνατός Απόλλωνας που εκείνη την εποχή αποτελούσε την ισχυρότερη ομάδα εκτός Αθηνών και Θεσσαλονίκης με σούπερ σταρ της ομάδας, τον ”Νουρέγεφ” Κώστα Πετρόπουλο!

Ο αγώνας ήταν συναρπαστικός από την αρχή του έως το τέλος και αξίζει κάποιος να τον παρακολουθήσει στο παρακάτω βίντεο (αλλά και αυτό να μην γίνει, πρέπει οπωσδήποτε να πάτε στα τελευταία στα τελευταία 10′ του βίντεο, όπου είναι μαζεμένη όλη η μαγεία του μπάσκετ).

https://www.youtube.com/watch?v=Y5mp-21Tsb0&feature=emb_title&ab_channel...

Ο Άρης δεν είχε πει την τελευταία του λέξη, πόσο μάλλον από τη στιγμή που είχε μέσα στο παιχνίδι τον τεράστιο Νίκο Γκάλη! Ο ”γκάνγκστερ” με τρίποντο μειώνει σε 78-75 και ο Απόλλωνας ξεκινάει την κρισιμότερη επίθεση του αγώνα, στα 24” για το τέλος, μέχρι την….επόμενη! Ο Αγγέλου περνάει το κέντρο και πασάρει στον Λιανό, μεσολαβεί το χέρι του Δοξάκη και ο ρέφερι Κόσσυβας προς έκπληξη όλων, δίνει μπρος-πίσω που δεν το σφύριζε ούτε ο…πρόεδρος του Άρη!

Ο Γκάλης με νέο τρίποντο ισοφαρίζει στα 10” σε 78-78, ο Απόλλωνας χάνει την επίθεση και σαν να μην έφτανε αυτό στα 2” για τη λήξη ο Σταμάτης του Άρη πετάει τη μπάλα πίσω από το κέντρο προς το καλάθι του Απόλλωνα κερδίζοντας φάουλ και 3 βολές.

Ο Σταμάτης θα έχει 0/3 όμως το…θρίλερ δεν τελειώνει εκεί! Ο Λιανός (στη φωτό με το νο 10 αμέσως μετά το σκοράρισμα), κατεβάζει το ριμπάουντ, πετάει τη μπάλα από το ένα καλάθι στο άλλο και εκείνη καταλήγει μέσα! Οι διαιτητές πάνε στη γραμματεία, ο κόσμος μπαίνει μέσα για να πανηγυρίσει, το καλάθι κατακυρώνεται, ο Απόλλωνας κερδίζει (;) με 81-78 και στο κλειστό στήνεται πάρτι.

Οι ομάδες πάνε στα αποδυτήρια, οι παίκτες κάνουν μπάνιο στα ντουζ, όταν ξαφνικά ειδοποιούνται πως πρέπει να βγουν και πάλι στο γήπεδο για να παίξουν 5′ παράταση καθώς το τρίποντο ακυρώθηκε.

Μετά από 15′ ο αγώνας ξαναρχίζει με μισογεμάτες τις εξέδρες πλέον καθώς οι περισσότεροι έχουν αποχωρήσει και ο Άρης επικρατεί με 87-90, με τα…όργανα να ξεκινούν αμέσως μετά καθώς οι Πατρινοί τα έβαλαν κατά κύριο λόγο με τους διαιτητές, για να τους δικαιώσει χωρίς όμως ουσιαστικό αντίκρυσμα, ο παρατηρητής διαιτησίας για το ”μπρος-πίσω”…

Διαιτητές: Κόσσυβας-Μαργέλης

Ημίχρονο 40-44, κανονική διάρκεια 78-78, τελ. αποτελ. 87-90.

ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΩΝ (Βέζοβιτς): Αγγέλου 12, Κ. Πετρόπουλος 28 (1), Πολυδωρόπουλος 5, Λιανός 18 (4), Μέλις 12, Κιτσούκαλης 10, Αγγελόπουλος 2, Μπερδέσης, Παπαδάτος.

ΑΡΗΣ (Ιωαννίδης): Γκάλης 38 (3), Γιαννάκης 13 (1), Κοκολάκης 12, Ρωμανίδης 8, Φιλίππου 10, Σταμάτης 7, Δοξάκης, Παραμανίδης 2, Τσιτάκης.