Όλο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Διεθνούς Φεστιβάλ

Το αναλυτικό πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ της Πάτρας για το 2021, παρουσίασε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη.

Στην παρουσίαση του προγράμματος παραβρέθηκε ο Δήμαρχος της Πάτρας Κώστας Πελετίδης, ο οποίος σε σύντομη παρέμβαση του αναφέρθηκε στο γεγονός, ότι «Η πανδημία και τα συνεχή lockdown μας μεγάλωσαν την επιθυμία να βρισκόμαστε μεταξύ μας, να ζητάμε περισσότερα από τους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών και γενικότερα από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις. Νοιώθουμε την ανάγκη να πάρουμε και μέσα από τον πολιτισμό δύναμη».

Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του ο Κ. Πελετίδης αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται από τον Πολιτιστικό Οργανισμό και τις δομές του, σημειώνοντας πως «είναι πολύ μεγάλη η προσπάθεια αναλογιζόμενοι και το πλαίσιο στο οποίο κινούμαστε, καθώς από το 2009 τα χρήματα τα οποία παίρνει ο Δήμος Πατρέων είναι το 1/3 των χρημάτων που δικαιούμασταν και τα οποία έπαιρνε. Εάν, για παράδειγμα, τότε παίρναμε 1000€, σήμερα παίρνουμε 380€ και με αυτά πρέπει και θέλουμε να κάνουμε περισσότερα, καθώς ο λαός μας βρίσκεται σε ακόμα πιο δύσκολη θέση σε σχέση με χθες».

Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού παρουσιάζοντας το πρόγραμμα του Διεθνούς φεστιβάλ της Πάτρας, σημείωσε: «οφείλω να τονίσω, ότι δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα εάν πραγματικά δεν είχαμε την αρωγή, τη στήριξη, τη βοήθεια των εργαζομένων στον Οργανισμό, οι οποίοι δουλεύουν σε δύσκολες συνθήκες. Οι δυσκολίες προκύπτουν και από τον περιορισμένο αριθμό των εργαζομένων, αλλά και από αυτά που έθεσε νωρίτερα ο κ. Δήμαρχος, δηλαδή τα περιορισμένα εργαλεία που έχουμε για να χτίσουμε πράγματα στην πόλη, όπως οι οικονομικές επιχορηγήσεις και όχι μόνο, είτε αυτό αφορά την Περιφέρεια, είτε την κεντρική εξουσία…».

Στη συνέχεια η κ. Γεροπαναγιώτη ανέπτυξε τη φιλοσοφία με την οποία σχεδιάστηκαν οι φετινές εκδηλώσεις και παρουσίασε την ταυτότητα αυτών τονίζοντας τα εξής:

«Για ακόμα μία δύσκολη χρονιά, ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων επιδιώκει να διοργανώσει ένα Φεστιβάλ, που θα καλύπτει όλα τα είδη των τεχνών, θα απευθύνεται σε όλους τους κατοίκους της πόλης μας και σε όλη τη γεωγραφικής της έκταση, θα ενθαρρύνει την ερασιτεχνική δημιουργία και θα στηρίξει τους επαγγελματίες καλλιτέχνες σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

Πάντα με κριτήριο να διευκολύνουμε την πρόσβαση των λαϊκών οικογενειών στην πολιτιστική δραστηριότητα, στις περισσότερες εκδηλώσεις μας, όπως αφιερώματα για επέτειο 1821, όλες οι μουσικές εκδηλώσεις μας στις γειτονιές, ο δημοτικός κινηματογράφος, οι παραστάσεις θεάτρου σκιών, το ερασιτεχνικό φεστιβάλ θεάτρου, η είσοδος θα είναι ελεύθερη και στις υπόλοιπες θα εφαρμόσουμε την πολιτική του χαμηλού εισιτηρίου, με ειδικές εκπτώσεις στις ευάλωτες ομάδες και τις συλλογικότητες. Παρά τα ασφυκτικά οικονομικά δεδομένα μας, τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού και τα αυστηρά πρωτόκολλα διεξαγωγής καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, πιστεύουμε πως και φέτος το ΔΦΠ θα αγκαλιαστεί από τις οικογένειες, τους νέους, εργαζόμενους και ανέργους της πόλης μας και θα συμβάλλει στην ψυχική και κυρίως πνευματική τους ανάταση.

Ο Πολιτισμός και τα επιτεύγματα της ανθρώπινης πνευματικής δημιουργίας δεν μπαίνουν επ’ ουδενί στη λογική κόστους – οφέλους στη λογική της ιδιωτικοποίησης, της ανταπόδοσης. Θέση μας είναι ότι θα πρέπει να εξασφαλίζεται η δωρεάν και ελεύθερη πρόσβαση του λαού στον πολιτισμό, στην πολιτιστική κληρονομιά, μακριά και έξω από κάθε λογής λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Έχοντας σαν παρακαταθήκη την περσινή εμπειρία και φέτος διατηρούμε μια σειρά ενοτήτων που αγκαλιάστηκαν θερμά από το κοινό και τις εμπλουτίζουμε. Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν με δωρεάν είσοδο για όλους, 45 μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, 32 κινηματογραφικές προβολές σε όλη την έκταση του Δήμου και 10 παραστάσεις θεάτρου σκιών, διαθέτοντας συνολικά πάνω 200.000 ευρώ.

200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821

Μεγάλο μέρος του φετινού προγράμματος, θα είναι αφιερωμένο στα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και μάλιστα η έναρξη των εκδηλώσεων θα γίνει στις 24 Ιουνίου στο Αρχαίο Ωδείο, με το έργο «Ελευθερία, ο ύμνος των Ελλήνων» από το Άρμα Θέσπιδος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, με διπλή παράσταση και ελεύθερη είσοδο.

Η ενότητα αυτή θα συνεχιστεί, με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ με την οπερέτα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη «Ο Βαφτιστικός», στις 5 Ιουλίου στο Κάστρο Ρίου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Στα πλαίσια της Γιορτής των Πόλεων, θα διεξαχθεί το τριήμερο «Αντάμωμα των Χορευτικών Συγκροτημάτων» στο Νότιο Πάρκο στις 22-24 Ιουλίου, που θα ολοκληρωθεί με συναυλία από το συγκρότημα «ΑΡΤΥΜΑ», επίσης με ελεύθερη είσοδο και το «Μουσικό – Φωνητικό Αντάμωμα» από 23-25 Ιουλίου, στην πλατεία Υψ. Αλωνίων.

Η ενότητα αυτή θα κορυφωθεί στις 4 Σεπτεμβρίου, στο Εργοστάσιο Τέχνης «Θάνος Μικρούτσικος» με το μουσικό έργο του Χρήστου λεοντή «Καντάτα της Ελευθερίας».

Εικαστικά

Μετά από πολλά χρόνια, στο Διεθνές Φεστιβάλ της Πάτρας περιλαμβάνεται ενότητα που αφορά στις εικαστικές τέχνες, οι οποίες θα πλαισιώσουν το πρόγραμμα

Ειδική αναφορά οφείλουμε να κάνουμε στην Έκθεση Εικαστικών με τίτλο «ILLUSION» με συμμετοχή Ελλήνων και Πολωνών καλλιτεχνών στα Παλαιά Σφαγεία, από την 1η έως καιτην 31η Ιουλίου, την οποία επιμελούνται ο εικαστικός διευθυντής της Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης στο Przemyśl Janusz, Jerzy Cywickii και η Eικαστικός, Χαράκτρια, μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών της Ελλάδας, Έλενα Γκάρστεα . Την οργάνωση της έκθεσης έχει ο Εικαστικός, μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών της Ελλάδας Στάθης Ανδρουτσάκης και η Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Επιλέξαμε σκόπιμα η συγκεκριμένη έκθεση να εγκαινιάσει τη νέα ενότητα των εικαστικών, που από τη φετινή χρονιά εντάσσεται στο πλαίσιο των πολύμορφων εκδηλώσεων του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας. Δεν θα μπορούσε, άλλωστε, να γίνει διαφορετικά, αφού πρόκειται για μια έκθεση με πολλαπλή σημασία. Μέσα από την ιστορία του χαρτιού μπορούμε να διαβάσουμε την ιστορική εξέλιξη του ανθρώπου και της κοινωνίας. Μας δίνεται η δυνατότητα να αντιληφθούμε την εξέλιξη των εργαλείων, των μέσων παραγωγής, το πως το χαρτί επέδρασε και επιδρά στη διαμόρφωση των εκάστοτε οικονομικών, κοινωνικών, πολιτικών σχέσεων.

Jazz &Πράξεις

Το Jazz & Πράξεις, μετά από ένα χρόνο αναγκαστικής διακοπής του, θα επανέλθει φέτος με ένα τριήμερο στο νέο Πολυχώρο των Παλαιών Σφαγείων, όπου θα διεξαχθεί από την 1η έως τις 3 Ιουλίου. Το τριήμερο ξεκινάει με «Τα μπλουζ του Θάνου Μικρούτσικου» με ερμηνευτή το Χρήστο Θηβαίο ενώ το πρόγραμμα των υπόλοιπο ημερών περιλαμβάνει τους Γιώργο Μανωλάκη, Νίκο Σιδηροκαστρίτη και Ανδρέα Πολυζωγόπουλο, το μουσικό σχήμα του Μιχάλη Καλκάνη, τη μπάντα του Σωτήρη Ντούβα και τον διεθνούς φήμης Νταφέρ Γιουσέφ.

Έναν κορυφαίο συνθέτη, τραγουδιστή και παίκτη ούτι, γεννημένο στην Τυνησία. Το ενδιαφέρον του για την τζαζ αναπτύχθηκε σε νεαρή ηλικία όταν την άκουγε κρυφά κατά την διάρκεια της εκπαίδευσής του στο ισλαμικό σχολείο όπου φοιτούσε. Από το 1990 ζει στην Ευρώπη (κυρίως Παρίσι και Βιέννη) και κάνει μια ξεχωριστή μια καριέρα ως μουσικός τζαζ, εθνικ, ηλεκτρονικής μουσικής. Ως μουσικός έθνικ (world music) και avant garde έχει προταθεί αρκετές φορές για βραβεία σε μουσικούς διαγωνισμούς. Έχει κυκλοφορήσει τέσσερα άλμπουμ και έχει συνεργαστεί με διάφορους μουσικούς όπως τον Σαρδήνιο τρομπετίστα Paolo Fresu και τον Νορβηγό κιθαρίστα Eivind Aarset.