"Ωρα Πατρών" σε Πελετίδη: "Ντρέπεται και η ντροπή"

Σε ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξης "Ωρα Πατρών" αναφέρει:

"Η αμηχανία και η αδυναμία πολιτικού επιχειρήματος ήταν εμφανής στη χθεσινή συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου, αφού τα στελέχη της Δημοτικής Αρχής δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν τη μεθοδολογία παραγωγής απευθείας αναθέσεων.
Επέλεξαν για άλλη μία φορά την ισοπεδωτική λογική ότι αφού τους το επιτρέπει ο νόμος είναι νόμιμο και φταίνε όλα τα κόμματα πλην βεβαίως του ΚΚΕ.
Η μία αποκάλυψη των απευθείας αναθέσεων διαδέχονταν την άλλη, από "μέρος" της αντιπολίτευσης που τόσα χρόνια έχει αναδείξει το θέμα, ξανά και ξανά.
Για άλλη μία φορά χρησιμοποίησαν τους υπαλλήλους σαν ασπίδα αναφέροντας ότι αυτοί είναι που κάνουν τις απευθείας αναθέσεις. Δεν μας απάντησαν όμως ποιος διαμορφώνει τους όρους των διαδικασιών και κυρίως ποιος αποφασίζει την επιλογή της βιομηχανικής παραγωγής απευθείας αναθέσεων.
Η Δημοτική Αρχή για να προσδώσει την απαιτούμενη νομιμοφάνεια στις απευθείας αναθέσεις χρησιμοποιεί ασφυκτικούς χρόνους προθεσμιών και φωτογραφικούς όρους για να οδηγήσει σε συγκεκριμένους προμηθευτές.
Για να οδηγηθούμε σε προμήθεια βιβλίων αξίας δεκαπέντε χιλιάδων ευρώ στον εκδοτικό οίκο του ΚΚΕ-Σύγχρονη Εποχή, ζητούσε μέσα σε δύο ημέρες από τα βιβλιοπωλεία της Πάτρας να έχουν εξεζητημένα βιβλία που έχει εκδώσει η Σύγχρονη Εποχή. Για παράδειγμα μεταξύ των τίτλων ήταν η απόφαση της νομαρχιακής επιτροπής Εύβοιας του ΚΚΕ για τους μικρομεσαίους!!!
Φυσικά αυτά τα είχε η Σύγχρονη Εποχή….όπου και της έγινε η απευθείας ανάθεση.
Για την κοπή βλάστησης-δέντρων αντί να κάνει ένα διαγωνισμό για όλη την πόλη προχώρα σε κατατμήσεις, ανά δημοτικές ενότητες «πετυχαίνοντας» έτσι μεγαλύτερες τιμές που φυσικά πληρώνονται από τις τσέπες των πατρινών.
Τα αντισηπτικά με τιμές από 6-8€ που προμηθεύτηκαν όλοι οι Δήμοι της χώρας, η Δημοτική Αρχή Πελετίδη την ίδια περίοδο τα προμηθεύτηκε 25€ και μάλιστα όχι με παραστατικά της εταιρείας των αντισηπτικών που τα προμήθευσε.
Για τον παιδικό σταθμό της Μανιακίου, οι προμήθειες στρωμάτων και λευκών ειδών 250.000€ έγιναν από εταιρεία στα….Γιαννιτσά. Στην Πάτρα από ότι φαίνεται δεν δραστηριοποιούνται επιχειρήσεις με λευκά είδη, έπιπλα και στρώματα...
Για το Καρναβάλι η «παραγωγή» και η συνεργασία έγινε μέσω Έδεσσας έτσι ώστε να σβήσουν τα ίχνη των επαναλαμβανόμενων ίδιων και ίδιων επιλογών.
Για το νέο Δημαρχείο που κατασκευάζεται στο Αρσάκειο απευθείας αναθέσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, θα μπορούσαν να είχαν προβλεφθεί από τα αρχικά σχέδια π.χ. πόρτες, κρύσταλλα, εξωτερικοί χώροι, ακουστική μελέτη!!
Δεκάδες δε αναθέσεις στο Δήμο και τους Οργανισμούς του, με έναν και μοναδικό προσφέροντα…
Ο Πρόεδρος του Κοινωνικού Οργανισμού έκλεισε δωμάτια σε ξενοδοχείο προφορικά εκ των υστέρων με δικαστική απόφαση πληρώθηκαν 42.000€ με τις αντίστοιχες βέβαια επιβαρύνσεις. Αντίστοιχα με δικαστικές αποφάσεις πληρώνονται υπηρεσίες κτηνιάτρου για την περίθαλψη αδέσποτων…!!
Προ ενός χρόνου ο κοινωνικός τομέας αντί να αγοράσει από μειοδότη διαγωνισμού ανέτρεξε σε άλλον με απευθείας ανάθεση. Ενδεικτικά αγόραζε τη φέτα 12€ το κιλό ενώ είχε προσφορά διαγωνισμού 6€. Σειρά από προϊόντα ακριβότερα επιβαρύνοντας τον οργανισμό με μία μόνο απόφαση για προμήθειες διακοσίων χιλιάδων ευρώ..
Δεν απάντησαν φυσικά στο εύλογο ερώτημα γιατί δεν απευθύνονται πρωτίστως στο Οικονομικό Επιμελητήριο, το ΤΕΕ ή τον Εμπορικό Σύλλογο και τους υπόλοιπους επαγγελματικούς φορείς της πόλης, προκειμένου να υπάρχει μεγαλύτερη δημοσιότητα, διαφάνεια να πετύχουν καλύτερες τιμές και οι απευθείας αναθέσεις να μην πάσχουν από μονομέρεια..
Φυσικά σε όλους τους δήμους ανά την Ελλάδα η Λαϊκή Συσπείρωση καταγγέλλει τη διαδικασία των απευθείας αναθέσεων και τους δημάρχους που τις επιλέγουν με λεκτικές επιθέσεις και δελτία τύπου με φράσεις "ντρέπεται και η ντροπή".
Σε αυτούς τους Δήμους η Λαϊκή Συσπείρωση έχει το δικαίωμα να υποβάλει το ίδιο θέμα προς συζήτηση που φέραμε στο Δήμο Πατρέων. Εδώ βέβαια "μέρος" της αντιπολίτευσης που υπέβαλε το αίτημα δεν έχει αυτό το δικαίωμα μιας και τις απευθείας αναθέσεις τις κάνει η Λαϊκή Συσπείρωση Πάτρας.
Νόμιμο είναι κ. Πελετίδη. Ηθικό είναι αυτό που κάνετε; Όπως νόμιμο είναι και σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα που το καταγγέλλει η παράταξη σας σε όλους τους Δήμους αναδεικνύοντας ότι δεν είναι όμως ηθικό.
Ντρέπεται και η ντροπή κύριε Πελετίδη..."