Χωρίς γαλάζια σημαία η Πάτρα για μία ακόμα χρονιά λόγω αδιαφορίας

Σχολιάζει το σπιράλ: Ο Δήμος Ρόδου απέκτησε φέτος 55 γαλάζιες σημαίες. Ο Δήμος Κασσάνδρας τιμήθηκε με 32, ενώ ο Δήμος Αγίου Νικολάου θα τοποθετήσει την τιμητική αυτή σήμανση σε 25 παραλίες. Ακολουθούν όλοι οι παραθαλάσσιοι δήμοι της χώρας, με περισσότερες γαλάζιες σημαίες από πέρυσι. Άλλωστε η Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη θέση μεταξύ 53 χωρών, διαθέτοντας συνολικά 581 για το φετινή σεζόν (έναντι 545 πέρυσι). Ουραγός και σε αυτή τη λίστα είναι ο Δήμος Πατρέων, με μηδενική παρουσία για μία ακόμα χρονιά.

Ως πόλη θα μπορούσαμε να αποκτήσουμε γαλάζιες σημαίες, καθώς αρκετές από τις παραλίες μας πληρούν τις προδιαγραφές. Βασική προϋπόθεση για μια παραλία είναι να χαρακτηρίζεται κολυμβητική περιοχή, ενώ υποχρεωτικά θα πρέπει να διαθέτει σημείο δειγματοληψίας, κάποιες απαιτούμενες υποδομές και την παροχή συγκεκριμένων υπηρεσιών προς τους λουόμενους (33 κριτήρια συνολικά). Δυστυχώς δεν θα μάθουμε ούτε φέτος πόσες παραλίες της Πάτρας θα αποκτούσαν γαλάζια σημαία, αν συμμετείχαμε στη διαδικασία. Απλούστατα γιατί η δημοτική αρχή, για λόγους αδράνειας και αδιαφορίας -που τους «βαπτίζει» ιδεολογικούς- δεν συμμετείχε καν.

Σημειώνεται πως η «γαλάζια σημαία» αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας. Απονέμεται από το 1987 σε ακτές οι οποίες πληρούν τις προϋποθέσεις βράβευσης και εγγυάται την εξαιρετική ποιότητα του νερού. Τα μεγάλα διεθνή ταξιδιωτικά γραφεία δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη «γαλάζια σημαία» όταν προτείνουν προορισμούς στους πελάτες τους, ως εγγύηση των υψηλής ποιότητας υπηρεσιών αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.

Η διεκδίκηση και απόκτηση του περιζήτητου αυτού συμβόλου για τις ακτές του Δήμου Πατρέων θα επιτύγχανε δύο παράλληλους στόχους: α) την επιμελή φροντίδα ώστε οι τοπικές μας παραλίες να χαρακτηρίζονται από καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου και β) την προσέλκυση εγχώριου και διεθνή τουρισμού, με όλα τα πολλαπλασιαστικά οφέλη για την πόλη και τη γύρω περιοχή.

Ακόμα πιο εμφατική καθιστά την τοπική μας αβελτηρία το γεγονός πως η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) υποστηρίζει το πρόγραμμα και προτρέπει τους ΟΤΑ να συμμετέχουν σε αυτό. Το σπιράλ θεωρεί πως η διεκδίκηση των γαλάζιων σημαιών δεν θα έπρεπε να αποτελεί μόνο υψηλή προτεραιότητα για τον Δήμο Πατρέων αλλά και κύρια στόχευση της δημοτικής αρχής. Δυστυχώς μείναμε και φέτος στο μηδέν.