Χρήστος Πατρινός : «ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ»

ΕΠΙΣΤΟΛΗ

"Κύριοι, επιτέλους, η αχαριστία έχει και τα όριά της. Σταματήστε να μιλάτε για τον Καραγκιόζη. Τώρα σας έπιασε ο πόνος; Τόσα χρόνια τι έχετε προσφέρει για τον Καραγκιόζη; Μπορείτε να μου πείτε; Έχετε γράψει βιβλία. Έχετε βάλει το χέρι στην τσέπη καμιά φορά; Πώς τα γράψατε αυτά τα βιβλία; Περιμένατε την επιχορήγηση του Δήμου; Του έχετε πιει το αίμα, τόσα χρόνια, του Καραγκιόζη. Θα πω και κάτι άλλο. Και άλλοι περίμεναν και περιμένουνε πότε θα πέσει το μάννα εξ ουρανού. Μήπως γίνει κανένα σεμινάριο για τον Καραγκιόζη, καμιά έκθεση… Να φτιάξουνε φιγούρες για τον Καραγκιόζη, πλαστικές, σκαλιστές… Για να πάρουνε την επιχορήγηση. Τι έχουνε κάνει όλοι αυτοί για τον Καραγκιόζη; Περίμεναν και αυτοί το ίδιο. Όλοι αγαπιέστε, όταν οποιαδήποτε δημοτική αρχή ανακοινώσει Φεστιβάλ Θεάτρου Σκιών. Και τώρα μαζευτήκατε και γκρινιάζετε, αδίκως, κατά της νυν δημοτικής αρχής. Τόσα χρόνια πού είστε; Τι έχετε προσφέρει για τον Καραγκιόζη; Αφήστε τον σε μας που τον αγαπάμε, που ζούμε από τον Καραγκιόζη, που μεγαλώσαμε και σπουδάσαμε τα παιδιά μας και τον πονάμε. Δεν περιμένουμε ούτε επιχορηγήσεις, ούτε παραστάσεις, αλλά αγωνιζόμαστε, για να τον διατηρήσουμε, γιατί και αυτός μας διατηρεί.

            Μέσα σε αυτήν την πόλη, χρόνια τώρα, υπάρχει ο Βεληγκέκας, που ό,τι γίνεται για τον έρμο τον Καραγκιόζη, πρέπει να περνάει πρώτα από αυτόν και να εγκρίνει αυτός. Σας παρέσυρε, κύριοι! Και σας παρασέρνει ακόμα. Ποτέ δεν είναι αργά να σκεφτείτε πιο λογικά. Τώρα, θα μιλήσω και για κάποιον άλλο. Για κάποιον «ιδιώτη» «Μακεδόνα», που ήρθε σαν αλεξιπτωτιστής στην Πάτρα, όπως το λέτε εσείς, αλλά δεν είναι έτσι. Αυτός που λέτε ότι είναι ιδιώτης, είναι καραγκιοζοπαίχτης, που πήρε άξια την άδεια από το Πανελλήνιο Σωματείο Θεάτρου Σκιών (έτος ιδρύσεως 1925). Αυτός ο ιδιώτης, Μακεδόνας, είναι αυτός που χωρίς αυτόν δεν θα κυκλοφορούσαν τα βιβλία σας. Χωρίς αυτόν, που έκανε τις διασκευές, δεν θα μπορούσαν μερικοί να ανεβάσουν τις παραστάσεις τους. Εγώ δεν θα χρησιμοποιήσω λόγια συγγραφέων και κριτικών, αλλά θα πω τούτο: «Ουδείς αχαριστότερος του ευεργετηθέντος». Αυτός ο Μακεδόνας, ο ιδιώτης, όπως λέτε, έβαλε βαθιά το χέρι στην τσέπη, για το καλό του Καραγκιόζη. Και πέσατε όλοι να τον διώξετε από την πόλη μας, την ώρα που αυτός εργάζεται, πληρώνει και ζει μόνιμα στην Πάτρα. 

            Δεν έχω τι άλλο να πω, αλλά ο Μακεδόνας ακολούθησε, φαίνεται, τα βήματα του μεγάλου στρατηλάτη, όταν κατά την εκστρατεία του εφάρμοσε την αρχή: «Ό,τι δεν λύεται, κόπτεται». Το ίδιο έκανε και ο Μακεδόνας ιδιώτης. Έκοψε το Γόρδιο Δεσμό της Πάτρας. Ο νοών νοείτω!

Με εκτίμηση,

Χρήστος Πατρινός

καραγκιοζοπαίχτης-παραγωγός θεάτρου σκιών"