Φωκίων Ζαΐμης: Σε τροχιά ανάπτυξης ο ΕΛΓΑ

Βήματα ανάπτυξης του ΕΛΓΑ και ταχύτατης ενίσχυσης των ανθρώπων της παραγωγής πραγματοποιούνται, τόνισε  ο πρόεδρος του Οργανισμού, Ανδρέας Λυκουρέντζος κατά τη διάρκεια της συνεδρίας «Ο νέος κανονισμός ΕΛΓΑ» που συντόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας, Φωκίων Ζαΐμης

Η συνεδρία  πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 11ου Regional Growth Conference που διοργάνωσε η εφημερίδα «Πελοπόννησος» με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας το τριήμερο 16-18 Μαρτίου 2023. 

«Το Δεκέμβριο του 2022, για πρώτη φορά, οι αγρότες – παραγωγοί αποζημιώθηκαν για τις καταστροφές που υπέστησαν οι καλλιέργειες τους μέσα στην ίδια χρονιά, σε αντίθεση με καθυστερήσεις προηγούμενων ετών», δήλωσε ο κ. Λυκουρέντζος. 

Ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, αναφορικά με το νέο Κανονισμό Ασφαλίσεων σημείωσε πως μια αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ συνεπάγεται και αλλαγές στα ασφάλιστρα  για πολλούς αγρότες και καλλιέργειες, ενώ κανείς δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις για την κλιματική αλλαγή. Τόνισε επίσης πως την τελευταία 3ετία ο ΕΛΓΑ κατέβαλε αποζημιώσεις πάνω από 780 εκατομμύρια ευρώ, όταν οι εισφορές των αγροτών ήταν οι μισές και αυτό δείχνει το μέγεθος της αβεβαιότητας που επικρατεί στον αγροτικό τομέα για το σχεδιασμό ενός βιώσιμου ασφαλιστικού φορέα.

«Παράλληλα, όπως μας ξεκαθάρισε, με σαφή τρόπο, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ και με βάση μελέτη της PWC ο οργανισμός δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιηθεί αντίθετα εκσυγχρονίζεται, και θα στελεχωθεί με νέα άτομα και νέες ειδικότητες για να ανταποκριθεί καλύτερα στις νέες απαιτήσεις. Η επιβεβαίωση  αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα άτομα που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στον πρωτογενή τομέα», ανέφερε ο Φ. Ζαΐμης.

Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης οι εξής: o Αντιπρόεδρος  της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, Χρήστος Γιαννακάκης, ο Διευθυντής Συμβουλευτικών- χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της PWC, Δημήτρης Βασιλειάδης και η Επόπτρια του Κέντρου Μετεωρολογικών Εφαρμογών, ΚΕΜΕ ΕΛΓΑ, Ελένη Χατζή.