Φυλακές Αγίου Στεφάνου: Αίνιγμα πώς μπήκε ο ιός στις φυλακές

Σήμερα θα βρεθεί εκ νέου στις φυλακές του Αγίου Στεφάνου Πατρών κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), προκειμένου να ελεγχθούν με τη μέθοδο των γρήγορων τεστ (rapid test) οι κρατούμενοι του δυο άλλων πτερύγων και το προσωπικό, σε μια προσπάθεια να διαπιστωθεί εάν υπάρχει περαιτέρω διασπορά του covid-19, εκτός της Γ' Πτέρυγας. 

 Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πώς «μπήκε» ο ιός εντός του Καταστήματος Κράτησης. Τα πιθανά σενάρια είναι πολλά, χωρίς ωστόσο να μπορεί να επιβεβαιωθεί επί του παρόντος τουλάχιστον κάποιο με βεβαιότητα.

Μεταξύ αυτών είναι ο κορονοϊός να μεταφέρθηκε, είτε από κρατούμενο που είχε νοσηλευθεί σε νοσοκομείο της πόλης, είτε είχε μεταχθεί στα δικαστήρια ή από άλλο σωφρονιστικό κατάστημα στην Πάτρα, είτε επέστρεψε από άδεια, είτε ακόμα και από σωφρονιστικό υπάλληλο/

Ήταν θέμα χρόνου να συμβεί, ωστόσο αποτελεί απορίας άξιο το γεγονός καθώς ακολουθούνταν όλα τα μέτρα με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Μεταξύ αυτών συνεχείς απολυμάνσεις, περιορισμός σε ειδικό χώρο των μεταχθέντων κρατουμένων, αλλά και εκείνων που επέστρεφαν από άδεια, πριν μεταφερθούν στους θαλάμους τους. Μάλιστα ακόμα και δέματα με ρούχα που προορίζονταν για εγκλείστους, πριν τους παραδοθούν έμπαιναν σε «καραντίνα».

41 (Ελληνες και αλλοδαποί) έγκλειστοι της Γ' Πτερυγας που βρέθηκαν θετικοί στο σύνολο των 270 τεστ που διενεργήθηκαν, βρίσκονται απομονωμένοι σε δυο ειδικά διαμορφωμένους θαλάμους.

Οι υπόλοιποι κρατούμενοι είναι σε αυστηρή καραντίνα, κλεισμένοι εντός των κελιών τους, χωρίς να προαυλίζονται.