Το παρασκήνιο με την πώληση του Έσπερου Πάτρας σε ιδιώτη

Στην ιδιοκτησία διαγνωστικού κέντρου της Πάτρας περιήλθε ο ιστορικός χώρος του «Εσπερου» στην πλατεία Γεωργίου και μάλιστα από το περασμένο καλοκαίρι.
Η πώληση του εμβληματικού ακινήτου έγινε αθόρυβα σε δημοπρασία που προώθησε η Τράπεζα Eurobank μέσω εταιρείας διαχείρισης. Η εξέλιξη αυτή ήρθε στο φως της δημοσιότητας κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πάτρας το βράδυ της περασμένης Τετάρτης και επιβεβαιώθηκε από τη δημοτική αρχή, που απάντησε σε σχετική ερώτηση του Γιώργου Ρώρου και του Πέτρου Ψωμά. Οι επικεφαλής των δύο δημοτικών παρατάξεων «Ωρα Πατρών» και «σπιράλ» απηύθυναν πιεστικά ερωτήματα στον δήμαρχο Κώστα Πελετίδη, αν είχε ενημερωθεί από το 2021 για την πρόθεση πώλησης του ακινήτου από την Τράπεζα Eurobank και αν είχε κάνει κάτι για να διεκδικήσει ο Δήμος την κυριότητά του.
Αρχικά ο δήμαρχος απέφυγε να απαντήσει, αλλά, κατόπιν επιμονής του επικεφαλής του «σπιράλ», επιβεβαίωσε μαζί με την αντιδήμαρχο Τασία Τογιοπούλου ότι ο εμβληματικός χώρος στο κέντρο της Πάτρας έχει πουληθεί σε ιδιώτη.
Κατά πληροφορίες, ο πλειστηριασμός του ακινήτου ξεκίνησε από το ποσό των 500.000 ευρώ και το τελικό αντίτιμο της αγοράς έφτασε τις 800.000 ευρώ. Μάλιστα στον πλειστηριασμό υπήρξε ανταγωνισμός προσφορών μεταξύ του νέου ιδιοκτήτη και του Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία και δωρητή Αθανάσιου Στεφανόπουλου, ενώ λίγο έλειψε να περάσει σε δύο γνωστές αλυσίδες σούπερ μάρκετ, που δραστηριοποιούνται στην πατρινή αγορά!
Να σημειωθεί ότι ο «Εσπερος» δεν ανήκε ποτέ στον Δήμο Πατρέων, αλλά, η χρήση του ακινήτου είχε παραχωρηθεί από την τράπεζα μέχρι την πώλησή του, για διάφορες κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Το ίδιο σκοπεύει να κάνει και ο νέος ιδιοκτήτης, όπως πληροφορείται η «Π». Η αντιδήμαρχος επί πολεοδομικών θεμάτων, Τασία Τογιοπούλου, τόνισε στην παρέμβασή της στο δημοτικό συμβούλιο ότι ο «Εσπερος» δεν υπήρξε ποτέ περιουσιακό στοιχείο του Δήμου. Ανήκε αρχικά στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και πέρασε αργότερα στη Eurobank. Πρόσθεσε ότι ο Δήμος Πατρέων δεν είχε τη δυνατότητα να το αγοράσει. Για να κάνει κάτι τέτοιο, ο μόνος τρόπος θα ήταν μόνο με αιτιολόγηση από την αρμόδια υπηρεσία και με διασφαλισμένη πίστωση. Με 142.000 αποθεματικό στα ταμεία του Δήμου τέτοια δυνατότητα δεν υπήρχε, τόνισε η κυρία Τογιοπούλου και πρόσθεσε ότι αν κάποιος επιχειρηματίας ήθελε να κάνει κάτι καλό για την πόλη, μπορούσε να αγοράσει το ακίνητο και να το παραχωρήσει στον Δήμο.
Η αντιδήμαρχος, Τασία Τογιοπούλου, πάντως, επιβεβαίωσε ότι ο νέος ιδιοκτήτης προτίθεται να προβεί σε δωρεάν παραχώρηση του ακινήτου στον Δήμο για κοινωφελείς σκοπούς, μέχρι να αποφασίσει τι θα το κάνει στο μέλλον. Μάλιστα έχει υποβάλει και σχετική αίτηση παραχώρησης χρήσης, που θα έρθει σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο προς έγκριση.

Τι λέει ο νέος ιδιοκτήτης
Από το περιβάλλον του νέου ιδιοκτήτη, τονίζεται ότι δεν νοιώθει την «ανάγκη» να απολογηθεί για μια νόμιμη αγορά που έγινε μεταξύ δύο επιχειρήσεων και η οποία αποτελεί μια καθαρά επιχειρηματική κίνηση της ανώνυμης εταιρείας της οποίας ηγείται. Κατά συνέπεια, δεν πρόκειται να δώσει καμία εξήγηση και πολύ περισσότερο υπό μορφή απολογίας. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι ο νέος ιδιοκτήτης απέρριψε πολύ καλή οικονομική πρόταση μίσθωσης του χώρου για διαφημιστικούς λόγους στο πρόσφατο Καρναβάλι, σεβόμενος τη σημασία του χώρου για την πόλη. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές της «Π», εμφανίζουν τον νέο ιδιοκτήτη ιδιαίτερα ενοχλημένο έως και ανήσυχο για την πολιτική διάσταση που πήρε το θέμα, όταν παλαιότερα κανένας στην πόλη δεν είχε ασχοληθεί με το γεγονός ότι τον χώρο του «Εσπερου» διεκδικούσαν δύο μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ (ΑΒ Βασιλόπουλος, Μασούτης) για να τον μετατρέψουν σε κατάστημα λιανεμπορίου. Οι ίδιες πηγές, επιβεβαίωσαν στην «Π» ότι ο νέος ιδιοκτήτης του «Εσπερου» έχει δηλώσει την πρόθεσή του στον δήμο να παραχωρήσει τη χρήση του ακινήτου δωρεάν για κοινωφελείς δραστηριότητες.