Τι ερευνούν οι αρχές Πάτρας για τους 7 αντιεξουσιαστές-Ετοίμαζαντύπημα με ισχυρή βόμβα;

Τα 274 γραμμάρια της εκρηκτικής ύλης δεν ήταν «χύμα»! Κάτι που σημαίνει ότι επρόκειτο περί έτοιμης βόμβας να τοποθετηθεί και να εκραγεί σε στόχο που παραμένει άγνωστος, αφού οι 7 συλληφθέντες αντιεξουσιαστές κατά την προανακριτική διαδικασία κράτησαν ερμητικά κλειστά τα στόματά τους.

Η έρευνα στο σπίτι της οδού Θερμοπυλών (περιοχή Αγίας Σοφίας), στη θέα της βόμβας, προκάλεσε το «μούδιασμα» των ανδρών της Ασφάλειας, οι οποίοι κάλεσαν αμέσως πυροτεχνουργό. Ο τελευταίος ανέλαβε το πολύ λεπτό και επικίνδυνο έργο της «αποσύνδεσης και τα κατάφερε. Χαρακτηριστικό είναι, ασφαλώς, το σχόλιο που από την πρώτη στιγμή διατύπωσαν αστυνομικές πηγές: «Η συγκεκριμένη βόμβα θα μπορούσε να «ισοπεδώσει» το Αστυνομικό Μέγαρο».

Πλέον, οι ειδικοί των εργαστηρίων θ’ αποφανθούν αν η συνδεσμολογία του μηχανισμού μοιάζει με κάποιον από αυτούς που έχουν χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς σε τρομοκρατικές επιθέσεις.

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό σύμφωνα με την εφημερίδα «Πελοπόννησος»είναι ότι η βόμβα με τα 274 γραμμάρια εκρηκτικής ύλης C4, πυροκροτητή και βραδύκαυστο φιτίλι βρέθηκε στο σπίτι του 25χρονου Αθηναίου της «παρέας» και γι’ αυτό εξετάζεται αν έχει διασυνδέσεις με άτομα του αναρχικού και αντιεξουσιαστικού χώρου της πρωτεύουσας. Παράλληλα, ερευνάται ποιος είναι ο «μάγειρας» που την κατασκεύασε και πού επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί.

ΔΕΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΝ…
Κατά την προανάκριση, οι αστυνομικοί δεν «διευκολύνθηκαν» από τους 7 αντιεξουσιαστές, αφού οι τελευταίοι αρνήθηκαν να δώσουν έστω και μία απάντηση. Πλέον, οι αξιωματικοί της Ασφάλειας προσβλέπουν στο «άνοιγμα» των κινητών τηλεφώνων των μελών της εγκληματικής οργάνωσης κι ενώ έχει «μπει» ήδη στην υπόθεση η Αντιτρομοκρατική υπηρεσία, που βρίσκεται σε συνεχή επαφή το τελευταίο διήμερο με τις αστυνομικές αρχές της Πάτρας.

Κατά την προανάκριση, οι αξιωματικοί της Ασφάλειας δεν εξεπλάγησαν από τη στάση των συλληφθέντων, που αρνήθηκαν ακόμη και να υπογράψουν το… κενό περιεχόμενο των καταθέσεών τους. Το έπραξαν τελικά μετά από παρέμβαση ενός εκ των συνηγόρων τους, του Πατρινού Χρήστου Τσόλκα.

ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΧΩΡΟΥ…
Από την πρώτη στιγμή, μόλις αποκαλύφθηκαν οι δύο «εγκέφαλοι» και τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, κατέφθασε στην Πάτρα από τη Θεσπρωτία ο πατέρας του 28χρονου, ο γνωστός τρομοκράτης «Στέλιος» που είχε καταδικασθεί σε κάθειρξη 17 χρόνων, για τη συμμετοχή του σε τέσσερις τρομοκρατικές ενέργειες της «17 Νοέμβρη» και αποφυλακίσθηκε το 2010.

Ομοίως, ήλθαν στην Πάτρα και οι γονείς άλλων μελών της οργάνωσης από το Αγρίνιο. Οπως ο γιος του «Στέλιου» και τα δύο αδέλφια, ο 27χρονος άνδρας και η 35χρονη γυναίκα, έχουν αντιεξουσιαστικές και αναρχικές ιδεολογικές καταβολές, ωστόσο δεν έχει προκύψει ότι οι γονείς είχαν σχέση με τις έκνομες πράξεις των παιδιών τους.

«ΠΡΟΔΟΘΗΚΑΝ» ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ
Οι «φωτογραφίες» των μελών της εγκληματικής οργάνωσης άρχισαν να «εκτυπώνονται» από τις διωκτικές αρχές δύο μέρες μετά την ληστεία που έγινε στις 9 του περασμένου Ιουλίου στο σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτης», στην περιοχή της Αγυιάς.

«Το βιντεοληπτικό υλικό του σούπερ μάρκετ ήταν άριστο και η ανάλυση μας οδήγησε σε ασφαλέστατα συμπεράσματα» είπε στην εφημερίδα «Πελοπόννησο» ανώτερος αξιωματικός της τοπικής ΕΛΑΣ και συνέχισε:
«Αντιπαραβάλαμε το υλικό με τις τρείς ληστείες που είχαν γίνει στα ΕΛΤΑ Βραχνεΐκων στις 2 Ιουλίου και 26 Οκτωβρίου 2020 και στις 7 Ιανουαρίου 2021. Ολα έμοιαζαν εκπληκτικά. Ο τρόπος δράσης, το ύψος και χαρακτηριστικά των δραστών, τα κιλά τους κ.ο.κ. Δεν είχαμε πια καμία αμφιβολία. Γνωρίζαμε πλέον τους δύο, παρακολουθήσαμε συστηματικά τις κινήσεις τους επί 7 μήνες, καταγράψαμε όλες τις επαφές τους και στήθηκε η επιχείρηση από τα χαράματα της περασμένης Τετάρτης με το γνωστό επιτυχές αποτέλεσμα…».

ΜΕ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ… ΕΞΟΔΑ ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ!
Για την αποκάλυψη της εγκληματικής οργάνωσης απέσπασαν -και δικαίως- τα συγχαρητήρια του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου ο γεν. επιθεωρητής της ΕΛΑΣ Δυτικής Ελλάδας, υποστράτηγος Απόστολος Μαρτζάκης, ο αστυνομικός διευθυντής Αχαΐας, ταξίαρχος Θόδωρος Τσάτσαρης και ο διοικητής Ασφαλείας Γιάννης Αθανασόπουλος.

Πρέπουν, ωστόσο, εύσημα και σε κατώτερους αξιωματικούς και άνδρες της Ασφάλειας, γιατί ήταν αυτοί που ανέλαβαν να φέρουν σε πέρας το επιχειρησιακό σκέλος την υπόθεσης.

Και μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις με δικά τους… έξοδα! Οσο κι αν φαντάζει παράξενο και δύσκολα πιστευτό κάτι τέτοιο, είναι η αλήθεια. Επί 7 μήνες οι άνδρες που μετείχαν στην επιχείρηση δεν χρησιμοποιούσαν υπηρεσιακά αυτοκίνητα, αλλά τα δικά τους, για να μην αναγνωρίζονται από τους υπόπτους, τους οποίους παρακολουθούσαν όλο το 24ωρο. Πλήρωναν, λοιπόν, μόνοι τους τις βενζίνες, τα πρόχειρα φαγητά τους και ό,τι άλλο έξοδο προέκυπτε.

Συνεπώς, τους αναλογεί η ηθική αναγνώριση και ανταμοιβή της αποστολής τους. Τουλάχιστον…

ΕΡΕΥΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ
Πέντε από τα 7 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης κατάγονται από το Αγρίνιο, ένας από την Αθήνα κι ένας από την Πάργα Θεσπρωτίας (ο γιος του τρομοκράτη «Στέλιου» της «17 Νοέμβρη»).

Το γεγονός ότι την «πρωτοκαθεδρία» έχουν οι Αγρινιώτες, έχει κινητοποιήσει τις διωκτικές αρχές, οι οποίες έχουν επεκτείνει την έρευνά τους με κάθε μυστικότητα και στην πόλη της Αιτωλοακαρνανίας.

Ας σημειωθεί ότι ηλικιακά οι συλληφθέντες είναι πολύ κοντά, αφού ο μικρότερος είναι 23 χρόνων από το Αγρίνιο και ο μεγαλύτερος 28 χρόνων (ο γιος του καταδικασθέντος για τρομοκρατικές ενέργειες), που φέρεται και ως συναρχηγός της οργάνωσης μαζί με τον 25χρονο Αθηναίο…

Οι «7» αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες τις οποίες ο εκ των συνηγόρων Χρήστος Τσόλκας προσπάθησε να υποβαθμίσει κάνοντας λόγο για «υπερβολές».

Ο έτερος συνήγορος Χρήστος Τσιμπούκης από το Αγρίνιο επιφυλάχθηκε να κάνει το όποιο σχόλιο, αναφέροντας ότι πρώτα θα μελετήσει τη δικογραφία και μετά θα τοποθετηθεί.

Σε βάρος των 7 έχει ήδη σχηματισθεί δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, κατά περίπτωση, για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ληστείες, διακεκριμένες κλοπές, κατοχή 18 κιλών χασίς και διακίνηση ναρκωτικών, οπλοκατοχή και παράβαση της νομοθεσίας για τις ραδιοσυχνότητες.

Η 24χρονη θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα τη Δευτέρα, ενώ οι άλλοι 6 την Τρίτη, μετά την προθεσμία που έλαβαν από τον ανακριτή για να απολογηθούν κατά την προσαγωγή τους, προχθές το βράδυ.

Σημειώνεται πως σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ληστείες, διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών, παρασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών καθώς και για παράβαση των νομοθεσιών που αφορούν στην παράνομη λειτουργία ραδιοσυχνοτήτων, για ναρκωτικά, φωτοβολίδες και πυροτεχνήματα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν το βράδυ της Πέμπτης, κάτω από ισχυρά μέτρα ασφαλείας, στο Δικαστικό Μέγαρο της Πάτρας. Πρόκειται για έξι άνδρες και μία γυναίκα, που είχαν συλληφθεί την Τετάρτη από τους άνδρες της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας.