ΤΑΚΗΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Δεχθήκαμε σκληρή κριτική - Αυτές είναι οι απαντήσεις

Μπορεί η παράταξη Πελετίδη να κέρδισε και πάλι τον Δήμο Πατρέων αλλά αυτή τη φορά βίωσε μια σκληρή κριτική για τα πεπραγμένα της που σίγουρα έχουν ληφθεί υπόψιν. Αποφασίσαμε να καλέσουμε τον πρώτο σε ψήφους Τάκη Πετρόπουλο να μας δώσει απαντήσεις για όλα αυτής της σκληρής κριτικής. Όμως η πρώτη ερώτηση δεν μπορεί παρά να είναι αθλητική.

Στα δεκατρία του ο Τάκης Πετρόπουλος βρέθηκε στο Παναθηναϊκό Στάδιο ανάμεσα σε 60 χιλ. κόσμο , ψηλά στο πέταλο για να δει τα ινδάλματα του Γιώργο Αμερικάνο, Στέλλιο Βασιλειάδη, Γιώργο Τρόντζο στον θρυλικό τελικό Κυπέλλου Ευρώπης ΑΕΚ – Σλάβια. Δεν είχε κιάλια, αλλά τον αγώνα τον είδε με κιάλια! Στα δεκαπέντε του ήρθε πρώτος σκόρερ στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παίδων στην Αθήνα και κλήθηκε στην Εθνική Παίδων. Στα 17 του ήταν συμπαίκτης με τον «Παγκόσμιο» Γιώργο Αμερικάνο.

Αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού σήμερα μετά από μια μακρά διαδρομή, στην οποία εναλλάσσονταν ο αθλητισμός με την πολιτική και «οι θριαμβικές νίκες με τις συντριπτικές ήττες», ευγνωμονεί τις ήττες, που το βοήθησαν να βρει «το μέτρο της ζωής».

Η πρώτη ερώτηση βγαίνει αβίαστα λοιπόν:

  • Πως βλέπετε τον Απόλλωνα εφέτος και τι πιστεύετε για το μέλλον του;

Σε αγωνιστικά θέματα δεν θα έκανα κριτική ακόμη κι αν είχα δει την ομάδα. Ο Απόλλωνας έχει βαθιές ρίζες μέσα στην κοινωνία, είναι ένας αστικός μύθος, με κεντρικό ήρωα τον Κώστα Πετρόπουλο, τον θεαματικότερο παίκτη όλων των εποχών κι έχει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις. Συνεπώς, διαθέτει περισσότερο από κάθε άλλον τις σημαντικότερες σταθερές για να έχει μέλλον. Είναι επιτυχία που διατηρείται μέχρι τώρα στο ανώτερο επίπεδο, με το οικονομικό μοντέλο της προηγούμενης φάσης του επαγγελματικού αθλητισμού και γίνεται νοικοκύρεμα στα οικονομικά του. 

Η οικονομία του αθλητισμού όμως, έχει περάσει από τη φάση των χορηγιών στη φάση των επενδύσεων κεφαλαίων. Το ερώτημα και η ανησυχία είναι πόσο θα αντέξει στον ανταγωνισμό, σε μια χώρα που δεν υπάρχει θεσμική παρεμβατικότητα για να ελεγχθεί και να ρυθμιστεί ο ανταγωνισμός, όπως συμβαίνει στο NBA με την κεντρική διαχείριση των οικονομικών, τον κεντρικό καθορισμό του αριθμού των ανταγωνιστών, το salary cap και το salary Floor ή ακόμη και στο Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο που αναζητά λύση μέσα από το εξελισσόμενο Financial Fair Play Regulations.
  • Σε μια δύσκολη εκλογική μάχη οι ψηφοφόροι σας έδωσαν στη δημοτική ενότητα Πάτρας την πρώτη θέση σε ψήφους. Πού αποδίδετε αυτή την υψηλή πράγματι επίδοση;

Αυτή την ερώτηση μάλλον πρέπει να την απευθύνετε στο εκλογικό σώμα. Γενικά νομίζω ότι στις τοπικές εκλογές παίζουν ρόλο δύο πράγματα. Η διαχρονική κοινωνική στάση και η επικοινωνία της υποψηφιότητας, που πρέπει να έχει σοβαρότητα και μέτρο. ‘Όταν έχεις ασκήσει διοίκηση παίζουν ρόλο και τα πεπραγμένα σου. Φυσικά υπάρχουν κι άλλοι αστάθμητοι παράγοντες με μικρότερη ή μεγαλύτερη βαρύτητα. Όμως, θέλω να τονίσω ότι, σε αντίθεση με όσα συμβαίνουν σε άλλους συνδυασμούς, η προσωπική εκλογική επίδοση δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία, για τους συμμετέχοντες στο ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης. Οι ψήφοι και οι «σταυροί», οφείλονται κατά κύριο λόγο στην πολιτική κατεύθυνσή μας και τη φιλολαϊκή πολιτική που έχει ασκήσει η Δημοτική Αρχή της Πάτρας τα τελευταία εννέα χρόνια.

 

  • Υπήρξε μια σφοδρή κριτική προς την παράταξή σας, ειδικά στο διαδίκτυο, που ασφαλώς την παρακολουθήσατε. Θα ήθελα απαντήσεις στις κύριες κριτικές που σας έκαναν.

Η σφοδρότητα της κριτικής, οφείλεται στο γεγονός ότι είναι πολύ μεγάλο το διακύβευμα. Το τρένο, το θαλάσσιο μέτωπο, το φυσικό αέριο, το φράγμα Πείρου Παραπείρου, η διαχείριση των απορριμμάτων, ο Ριγανόκαμπος, η απορρόφηση και διαχείριση οικονομικών πόρων πέραν του ΕΣΠΑ 2021-27, από το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πράσινο Ταμείο. Σε όλα αυτά συγκρούονται με σφοδρότητα τα συμφέροντα του Πατραϊκού λαού με τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Στα social media, προεκλογικά υπήρξε ένα κρεσέντο φαιδρής προβοκάτσιας, για την οποία έγραψα ένα άρθρο «το σουλάτσο του προβοκάτορα στα σόσιαλ» που αξίζει νομίζω να του ρίξει μια ματιά κάθε σκεπτόμενος (https://www.imerodromos.gr/to-soulatso-tou-provokatora-sta-sosial-tou-takh-petropoulou-antidhmarchou-patras/).

 

  • ΚΡΙΤΙΚΗ Νο 1: Θα είδατε ένα βιντεάκι που περιέγραφε την κατάσταση στα γήπεδα μπάσκετ. Σπασμένα καλάθια, χωρίς ταμπλό, χορταριασμένα κ.α. Ποια η κατάσταση των αθλητικών χώρων του Δήμου;

Για την κατάσταση των μεγάλων δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων της πόλης έχουν μιλήσει με τα πιο κολακευτικά λόγια μεγάλες προσωπικότητες του Ελληνικού αθλητισμού. Άλλωστε, οι δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις είναι αυτές που ανέδειξαν την πόλη μας ως δημοφιλή αθλητικό προορισμό, με αποτέλεσμα το 2023 να τριπλασιαστούν τα ετήσια αθλητικά γεγονότα σε σχέση με το 2014.

Το βιντεάκι στο οποίο αναφέρεστε, αφορά στα μικρά συνοικιακά – κοινοτικά γήπεδα της πόλης, τα οποία πράγματι χρήζουν ανακατασκευής κι εκσυγχρονισμού για να διαδραματίσουν εξίσου σημαντικό ρόλο στην αθλητική αναψυχή, αλλά και στην αθλητική ανάπτυξη.

Όταν μπήκε το νερό στο αυλάκι στις μεγάλες εγκαταστάσεις, ασχοληθήκαμε πολύ σοβαρά με το πρόβλημα των μικρών εγκαταστάσεων και το 2021 είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τη σταδιακή ανακατασκευή τους με ίδιους πόρους. Είναι γνωστό ότι η πανδημία, η μισθοδοσία των παρατασιούχων συμβασιούχων, οι ανάγκες ενίσχυσης των σχολικών επιτροπών και της σχολικής καθαριότητας και η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που μας φόρτωσε το κράτος και είχαν προτεραιότητα, δεν επέτρεψαν τη διάθεση ίδιων πόρων και το έργο πήγε πίσω. 

Όπως και να έχει, θεωρούμε ότι η οποιαδήποτε κριτική, για να είναι ολοκληρωμένη, πρέπει να βάζει στο κάδρο των ευθυνών το κράτος και τις Κυβερνήσεις, οι οποίες διαχρονικά, με την αντιαθλητική πολιτική που ακολουθούν, έχουν υποβαθμίσει τον ερασιτεχνικό αθλητισμό κι έχουν αφήσει στην τύχη τους τα μικρά συνοικιακά γήπεδα. Σ’ αυτή την πολιτική αντιστεκόμαστε ως Δημοτική Αρχή.

  • ΚΡΙΤΙΚΗ Νο 2: Μετά από εννέα χρόνια Πελετίδη, δεν ολοκληρώθηκε κανένα απολύτως μεγάλο έργο στην πόλη. Μπήκαν τα φανάρια αλλά δεν έγιναν οι αντιδρομήσεις. Οι αναπλάσεις στο ιστορικό κέντρο και στο παράλιο μέτωπο είναι στα λόγια. Η Μαρίνα είναι υπό διάλυση. Ακόμα και έργα που ξεκίνησαν είναι ημιτελή (Πάνω Πόλη, Τριών Ναυάρχων).

Είχα την εντύπωση ότι το Αρσάκειο, τα Παλαιά Σφαγεία, το Έλος της Αγυιάς, οι σκάλες της Αγίου Νικολάου, η ανάπλαση της Γούβας, η παλιά Εμπορική Σχολή, έργα της ΔΕΥΑΠ κ.ο.κ., έχουν ολοκληρωθεί, ενώ κάποια άλλα έργα είναι στην τελική τους φάση, όπως ο μεγάλος παραλιακός ποδηλατόδρομος και η Τριών Ναυάρχων, που απαιτούσε υπόγεια δίκτυα, ενώ άλλα έργα εξελίσσονται με καλούς ρυθμούς, όπως ο ΑΣΟ.

Οι καθυστέρηση δημοσίων έργων δεν είναι «προνόμιο» του Δήμου Πατρέων, αλλά της χώρας και τα αίτια είναι πολυπαραγοντικά. Μπορώ να σας απαριθμήσω δεκάδες κρατικά έργα ή έργα άλλων Δήμων γύρω μας, που καθυστερούν. Ενδεικτικά, αναφέρω το Αθλητικό Κέντρο Αγυιάς, που είναι του κράτους και της Περιφέρειας.

Στην Άνω Πόλη, για παράδειγμα, βρέθηκαν αρχαία και για να επισπευστεί η ανάπλαση χρηματοδοτήσαμε την πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού.

Μαρίνα στην πόλη μας δεν υπήρχε, εμείς δρομολογήσαμε την αδειοδότηση και την κατασκευή της.

Γίνονται, λοιπόν, μεγάλα και πολλά έργα στην πόλη μας που την αλλάζουν προς το καλύτερο, ναι, είναι αλήθεια ότι κάποια καθυστερούν, αλλά είναι προτιμότερο από το να μην γίνονται έργα ή να γίνονται παραβιάζοντας τις προδιαγραφές τους, όπως παλιότερα.

Αξίζει να αναφέρουμε, βέβαια, ότι κύρια αιτία των καθυστερήσεων είναι ο ανταγωνισμός των εργολάβων, η σφοδρή σύγκρουση επιχειρηματικών συμφερόντων που διεξάγεται γύρω από τα δημόσια έργα. Και δεν είμαστε εμείς αυτοί, που «πίνουμε νερό» στο όνομα της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας.

  • ΚΡΙΤΙΚΗ Νο3: Μηδέν στον Τουρισμό. Η Πάτρα δεν υπάρχει στον τουριστικό χάρτη αν και έχει σαφώς μεγαλύτερα πλεονεκτήματα από Ιωάννινα, Καλαμάτα κ.α. Ποτέ ο Δήμος δεν είχε κάποιο σχέδιο.

Εμείς οραματιζόμαστε μία όμορφη και λειτουργική πόλη, για να την χαίρονται πρώτα οι κάτοικοί της και αν προσελκύει και επισκέπτες ακόμη καλύτερα. Έχουμε σχέδιο για αυτή την Πάτρα και είναι γνωστό. Πότε θα είναι η Πάτρα πιο ελκυστική για τους επισκέπτες, όταν την αποκλείει από τη θάλασσά της μια επίγεια σιδηροδρομική γραμμή – τέρας ή όταν γίνει υπογειοποίηση του τρένου και το γραμμικό πάρκο;

Τα προϊστορικά και τα αρχαία Μυκηναϊκά της Βούντενης, τα Ρωμαϊκά κτίρια και ευρήματα της πόλης μας, το Οθωμανικό Φρούριο του Ρίου, το Βυζαντινό Κάστρο, το Οινόκαστρο της Achaia Clauss, σε συνδυασμό με τα εναπομείναντα νεοκλασικά κτίρια, το σύγχρονο Αρχαιολογικό Μουσείο, η Γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης», το Ψηφιακό Κέντρο Πολιτιστικής κληρονομιάς, το Καρναβάλι, ο Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος και άλλα γεγονότα είναι αναμφίβολα πολύ ενδιαφέροντα τουριστικά, αλλά μπορούν να ανταγωνιστούν την Αρχαία Ολυμπία και τους Δελφούς;

Να σημειώσουμε επίσης, ότι για παράδειγμα, κάποια νησιά μας, αλλά και πόλεις της Ιταλίας, κρατούν αρόδου τα κρουαζιερόπλοια ως οικονομικά ασύμφορα, καθώς επίσης ότι ακόμα και ο καφές στις τουριστικές περιοχές προσφέρεται σε εξωφρενικές τιμές.

Ας κρατάμε λοιπόν μικρότερο καλάθι από αυτό που κρατούν όσοι υπόσχονται τουριστικούς παραδείσους.

Σε τελευταία ανάλυση, ποιος εμποδίζει το Υπουργείο Τουρισμού να προωθήσει την πόλη μας τουριστικά και ποιος εμποδίζει τους επενδυτές να φτιάξουν ξενοδοχειακές και άλλες υποδομές;

  • ΚΡΙΤΙΚΗ Νο4: Εγκατάλειψη. Η πόλη έχει πνιγεί στο σπρέι, είναι παντού χορταριασμένη, δεν καθαρίζεται σωστά, εμβληματικά σημεία της όπως το Δημοτικό Θέατρο, τα λιοντάρια στην πλατεία Γεωργίου, αγάλματα κ.α. είναι στο έλεος των βανδάλων χωρίς καμία φροντίδα.

Υποθέτω ότι ακούσατε την κραυγή αγωνίας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας για τα οικονομικά των Δήμων. Αυτά λοιπόν που περιγράφετε και αφορούν στην εικόνα της πόλης, σε όποιο βαθμό ισχύουν, αποτυπώνουν την εγκατάλειψη της πόλης από το κράτος και όχι από το Δήμο, γιατί οι δυνατότητες όλων των Δήμων καθορίζονται από τα οικονομικά τους, που τα λεηλατεί το κράτος.

Όλα όσα πρέπει να γίνουν στην πόλη μας, για να λειτουργεί καλύτερα, για να είναι αισθητικά καλύτερη κ.ο.κ. δεν χωράνε στα 24 εκ. ευρώ από τα 91 που έπρεπε να παίρνουμε από το κράτος. Το ίδιο ισχύει για όλους τους Δήμους και όλοι υποχρεώνονται να ιεραρχήσουν τις ανάγκες και να θέσουν προτεραιότητες. 

Η Καποδιστριακή Πάτρα για παράδειγμα, είχε 104 εργαζόμενους στο Πράσινο και τώρα έχει μόνο 25. Είναι φυσικό κι επόμενο να υπάρχουν καθυστερήσεις, π.χ. στο κόψιμο των χορταριών και στο κλάδεμα των δένδρων.

Επιπλέον, τα αίτια των βανδαλισμών και της αισθητικής κακοποίησης της πόλης είναι κοινωνικά. Ένα όλο και μεγαλύτερο τμήμα, κυρίως της νεολαίας, ασφυκτιά μέσα σε ένα σύστημα, στο οποίο βλέπει ότι δεν έχει μοίρα. Δεν μπορεί να κατανοήσει τα αίτια για να αντιδράσει διαφορετικά και καταστρέφει ότι βλέπει μπροστά του, εκφράζοντας με λανθασμένο και αναποτελεσματικό τρόπο τη δυσαρέσκειά του.

Αυτό το κοινωνικό πρόβλημα θέλει πολιτική λύση, δεν μπορεί να το λύσει η τοπική διοίκηση κι εύλογα είναι πιο έντονο στις μεγαλύτερες πόλεις.

  • ΚΡΙΤΙΚΗ Νο 5: Ο Δήμος υποκινείται από το κόμμα, με αποτέλεσμα να μην έχει κανένα όραμα για το μέλλον της πόλης. Δεν θέλετε εμπορικές δραστηριότητες στο παράλιο μέτωπο, δεν παίρνετε τον Πείρο - Παραπείρο.

Η Δημοτική Αρχή έχει όραμα, που είναι να γίνει η Πάτρα μια πόλη όμορφη, χωρίς ανεργία, χωρίς ναρκωτικά, με πράσινο και χώρους αναψυχής, με αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, στην οποία οι εργαζόμενοι, όλος ο λαός θα είναι «αφεντικά» και όχι πελάτες. Το όραμα αυτό, το υλοποιούμε παρά τα εμπόδια και τις δυσκολίες και περνάει μέσα από το χαρακτήρα που θα έχει το θαλάσσιο μέτωπο, από την υπογειοποίηση του τρένου και τα γραμμικό πάρκο, από το Ανατολικό Πάρκο στο Ριγανόκαμπο, από τη φτηνή τιμή του βασικότερου αγαθού, του νερού κ.ο.κ.

Το κοινωνικοπολιτικό όραμα του ΚΚΕ για την κατάργηση της εκμετάλλευσης του ανθρώπου από άνθρωπο, για την παγκόσμια ειρήνη, την αλληλεγγύη και τη φιλία των λαών, για το σοσιαλισμό και τον κομμουνισμό είναι ηθικά και κοινωνικά το ανώτερο όραμα και στηρίζει τη δημοτική αρχή, γιατί δίνει ανάσες στο λαό που χειμάζεται από την άγρια και βάρβαρη καπιταλιστική εκμετάλλευση.

  • ΚΡΙΤΙΚΗ Νο 6. Δεν ασχολείστε με έργα που θα μπορούσαν να αλλάξουν την Πάτρα, όπως η ανάδειξη του Ρωμαϊκού Ιππόδρομου, το Ανατολικό Πάρκο στον Ριγανόκαμπο κ.α.

Είναι γεγονός ότι η Πάτρα αλλάζει όψη, ανακτά τη χαμένη γραφικότητά της με τις αναπλάσεις και το πράσινο, γίνεται πιο λειτουργική με τους ποδηλατοδρόμους και πιο φιλική με τις πεζοδρομήσεις. Αποκτά χαρακτηριστικά που την ομορφαίνουν. Το Ανατολικό Πάρκο το διεκδικούμε από την ΕΤΑΔ και δεν πρόκειται να παραιτηθούμε από αυτή τη διεκδίκηση. Η δε ανάδειξη του Ρωμαϊκού Σταδίου είναι αρμοδιότητα του κράτους και συγκεκριμένα της Αρχαιολογικής υπηρεσίας και είναι σε εξέλιξη.

  • Με βάση τα παραπάνω, θα ήθελα να μου πείτε πόσο αλήθεια εμπεριέχεται σε αυτές τις κριτικές και πού όντως έχετε και υστερήσει;

Ο λόγος της αντιπολίτευσης είναι αφαιρετικός, αποσπασματικός, αποσυνδέει εσκεμμένα το αίτιο από το αιτιατό και ως εκ τούτου είναι έπεα πτερόεντα. Είναι ψεύτικος και ο λαός το αντιλαμβάνεται αυτό.

Θα ήμουν αφελής αν πίστευα ότι τα κάναμε όλα τέλεια και δεν υστερήσαμε πουθενά. Όπως είπα, ήδη όλοι οι Δήμοι υποχρεώνονται εκ των πραγμάτων να προτεραιοποιήσουν τις λαϊκές ανάγκες και αυτή η διαδικασία εμπεριέχει τον κίνδυνο λαθών ή παραλείψεων. Το μεγάλο θέμα που πρέπει να μας απασχολήσει τα επόμενα χρόνια είναι η εικόνα της πόλης.

  • Ποιοι είναι οι στόχοι σας για την επόμενη πενταετία, που αρχίζει την 1η Ιανουαρίου. Ποια "άλλη" Πάτρα μπορείτε να υποσχεθείτε;

Θα συνεχίσουμε με αμείωτους ρυθμούς και θέρμη, αλλά και με μεγαλύτερη εμπειρία τη λειτουργική ανασυγκρότηση της πόλης.

Θα διεκδικήσουμε δυναμικά μαζί με τον πατραϊκό λαό όσα δικαιούμαστε. Δεν βλέπουμε τον πατραϊκό λαό απέναντί μας για να του υποσχεθούμε, θέλουμε να είμαστε δίπλα του και μαζί να αγωνιστούμε για όλα αυτά, που θα κάνουν την πόλη μας λειτουργική, όμορφη κι ελκυστική.

* ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΜΟΛΟΝΟΤΙ