Σχέδιο συντήρησης των σιντριβανιών - Θα ξεκινήσει αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση

Από τα σιντριβάνια της Τριών Ναυάρχων θα ξεκινήσει ο δήμος την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση σιντριβανιών που βρίσκονται σε κεντρικά σημεία της Πάτρας. Πολιτική αρχή και υπηρεσίες έκαναν χθες αυτοψία στην πεζοδρομημένη οδό.

Εξωπραγματικό ακούγεται ότι επί τρία χρόνια περιμένει ο Δήμος τη σύνταξη μελέτης από το υπουργείο Πολιτισμού για να παρέμβει στα διατηρητέα σιντριβάνια της πλατείας Γεωργίου και πλατείας Ολγας. 

 Tο σχετικό αίτημα υποβλήθηκε προ τριετίας και είχε προηγηθεί προφορική συνεννόηση με υπηρεσιακό στέλεχος του Υπουργείου Πολιτισμού για να συνταχθεί η απαιτούμενη μελέτη, καθώς η συντήρηση των διατηρητέων σιντριβανιών αποτελεί εξειδικευμένο αντικείμενο που υπερβαίνει την τεχνογνωσία του δήμου.

Μάλιστα, εκπρόσωπος του υπουργείο είχε πάρει ξύσμα από την επιφάνεια των μαντεμένιων σιντριβανιών της πλατείας Γεωργίου πριν από τρία χρόνια, προκειμένου να μελετηθεί η διάβρωση και να προταθεί ο σωστός τρόπος συντήρησης. Στον Δήμο περιμένουν ακόμα να τους απαντήσουν.

Απαγορεύτηκε όμως στα συνεργεία του να κάνουν το παραμικρό, ούτε καν να τα βάψουν καθώς η συντήρηση πρέπει να γίνει με τρόπο που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα επειδή πρόκειται για διατηρητέο αστικό εξοπλισμό.

Υπήρξε, δε, πατρινός καλλιτέχνης (γλύπτης) που εξέφρασε στον αντιδήμαρχο την επιθυμία να αναλάβει ο ίδιος την συντήρηση των σιντριβανιών, καθώς γνωρίζει την «συμπεριφορά» του υλικού από το οποίο είναι κατασκευασμένα τα λιοντάρια της πλατείας Γεωργίου.

Ο Χρ. Κορδάς τον ευχαρίστησε για την προθυμία του, αλλά τον ενημέρωσε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει λόγω των περιορισμών που επιβάλλονται από το Υπουργείο Πολιτισμού και την κήρυξη των σιντριβανιών ως διατηρητέα μνημεία.