Σε ανακοίνωσή του το σωματείο σπουδαστών της Δραματικής Σχολής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας τονίζει τα εξής:

«Στις 03/02/2023 εκπρόσωποι των καταλήψεων των Ανώτερων δραματικών σχολών του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας, του Εθνικού Θεάτρου και της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης συναντηθήκαμε με βουλευτές/τριες του Κ.Κ.Ε, του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, του ΜΕΡΑ 25 και του ΚΙΝ.ΑΛ με θέμα το ΠΔ 85/22 και την τροπολογία που ψηφίστηκε προχθες 02/02/2023.

Εκθέσαμε αναλυτικά τα αιτήματα μας και ζητήσαμε την υποστήριξη στον αγώνα μας μέσω της κατάθεσης τροπολογίας από τα κόμματα και απεύθυνσης Επίκαιρης Ερώτησης προς τον Πρωθυπουργό. Διαβιβάσαμε, επίσης, το κείμενο των αιτημάτων της κατάληψης της Σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

Την ίδια ώρα συνσπουδαστες και συνσπουδαστριες μας από πολλές Ανώτερες σχολές μαζί με μαθητές και μαθήτριες από τα καλλιτεχνικά σχολεία που επίσης τελούν υπό κατάληψη (αλλά και αλληλέγγυος κόσμος) διαδήλωναν στο Σύνταγμα και έκαναν στη συνέχεια πορεία στην οδό Ερμού φωνάζοντας ξανά μαχητικά συνθήματα για την υποβάθμιση των σπουδών μας.

Στις εν λόγω συναντήσεις με τα κόμματα, αναγνωρίστηκαν τα δίκαια αιτήματα μας, καθώς επίσης και η σημασία των πολύμορφων αγώνων μας τις τελευταίες μέρες, με αποκορύφωμα την μαζικότατη κινητοποίηση  σπουδαστών και καλλιτεχνών την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου, ημέρα της καλλιτεχνικής απεργίας.

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων δεσμεύτηκαν να πιέσουν και μέσα από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, αναφορικά με την τροποποίηση του ΠΔ, και ειδικότερα όσον αφορά στο αίτημα μας για μισθολογική-εργασιακή αναγνώριση στη βαθμιδα ΤΕ, όπως ίσχυε για τις κατηγορίες καλλιτεχνών πριν το 2003, αλλά και όπως προβλέπεται αυτή την στιγμή και για άλλες κατηγορίες  ( π.χ.κινηματογραφιστων κ.α.) στο ήδη υπάρχον ΠΔ.

Έγινε κατανοητό πως τώρα κλιμακώνεται μια αγωνιστική διαδικασία, την οποία καταλαβαίνει η ελληνική κοινωνία, εστιάζοντας στη διεκδίκηση δημόσιας και δωρεάν πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στις παραστατικές τέχνες μέσω της άμεσης δημιουργίας ενός δημόσιου πανεπιστημίου παραστατικών τεχνών, πράγμα το οποίο είναι ένα πάγιο αίτημα μας.

Επιπρόσθετα, για πρώτη φορά άνοιξε ο δημόσιος διάλογος για την δωρεάν παροχή σίτισης, στέγασης, συγγραμμάτων και φοιτητικών υποτροφιών στο σπουδαστικό σώμα, όπως ισχύει και για τους υπόλοιπους φοιτητές των ΑΕΙ της χώρας μας, βασικές ελλείψεις τις οποίες - η πλειονότητα των εκπροσώπων των κομμάτων - αγνοούσαν.

Στο πλαίσιο αυτών των συζητήσεων, έγινε εμφανής η επιτακτική ανάγκη διευθέτησης του ζητήματος άμεσα, δεδομένου πως την Τετάρτη 8/2 η δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου κινδυνεύει να κλείσει για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία ,καθως και οι σπουδαστές των υπολοίπων σχολών που τελούν υπό κατάληψη, να απολέσουν το ακαδημαϊκό έτος.

Ο αγώνας μας αφορά όλη την κοινωνία, κλιμακώνεται και επαναφέρει σε δημόσιο διάλογο αιτήματα που είχαν αποσιωπηθεί για χρόνια από την πολιτεία και τις εκάστοτε κυβερνήσεις.

Τώρα ανοίγει ο δρόμος για την αναγνώριση των επαγγελματικών και ακαδημαϊκών δικαιωμάτων των καλλιτεχνών, τα οποία θα κερδηθούν όσο ο αγώνας μας δεν σταματά.

Πιστεύουμε σε μια νέα γενιά καλλιτεχνών που διεκδικούν πολιτικά τα δικαιώματα τους, υπερασπίζονται σθεναρά τα αιτήματα τους και δεν υποχωρούν σε έωλες υποσχέσεις.

Οι καταλήψεις συνεχίζουμε δυναμικά τον αγώνα μας! Οι καταλήψεις των δραματικών σχολών του Εθνικού Θεάτρου, του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας και της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης».