Συνάντηση Χριστίνας Αλεξοπούλου με Γεωργιανούς βουλευτές

Η Βουλευτής Αχαΐας κα Χριστίνα Αλεξοπούλου συμμετείχε ως Γραμματέας της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής σε συνάντηση με Βουλευτές από τη Γεωργία.

Στην τοποθέτησή της η κα Αλεξοπούλου αναφέρθηκε στην μακραίωνη ιστορική και πολιτιστική συνύπαρξη Ελλάδας και Γεωργίας, καθώς είναι δύσκολο να βρει κανείς σήμερα δύο λαούς με μακρόχρονη ιστορία και διμερείς σχέσεις όπως τον ελληνικό και τον γεωργιανό. Οι δύο λαοί έχουν επαφές εδώ και 35 αιώνες.

Ενδεικτικό των σχέσεων των δύο χωρών είναι το γεγονός ότι η Ελληνική γλώσσα διδάσκεται σε 15 δημόσια σχολεία της Γεωργίας, ενώ Τμήματα ελληνικών λειτουργούν στο Πανεπιστήμιο Τιφλίδoς. Επίσης στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Τιφλίδoς λειτουργεί, από το 1997, το Ινστιτούτο Κλασικών, Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών.

Η Βουλευτής Αχαΐας τόνισε ότι υπάρχουν πολλές δυνατότητες και πολλά περιθώρια για διεύρυνση και εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών στους τομείς του πολιτισμού, της εκπαίδευσης και του αθλητισμού. Οι μακροχρόνιες πολιτιστικές σχέσεις θα ενισχυθούν περαιτέρω με τη σύναψη του Προγράμματος για θέματα Πολιτισμού, Άθλησης και Νεολαίας για τα έτη 2022-2024.

Ο Επικεφαλής της αντιπροσωπείας των Γεωργιανών Βουλευτών κ. Givi Mikanadze ευχαρίστησε την κα Αλεξοπούλου για τα θερμά της λόγια για τη Γεωργία και τον λαό της. Δήλωσε επίσης ότι είναι μέλημα της γεωργιανής κυβέρνησης να συνεχίσει και να ενδυναμώσει τους δεσμούς της με την Ελλάδα με ορόσημο φέτος που συμπληρώνονται 30 χρόνια διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων Βουλευτής Χανίων ΝΔ κ. Βασίλης Διγαλάκης, το μέλος κ. Γιάννης Αμανατίδης, Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης ΣΥΡΙΖΑ καθώς και ο Πρέσβης της Γεωργίας κ. David Dondua.