Στην δικαιοσύνη προσφεύγουν Πατρινοί για τους λογαριασμούς ρεύματος

Δεν είναι λίγοι οι Πατρινοί που έχουν καταφύγει στην νομική οδό για τους λογαριασμούς ρεύματος που τους έχουν έρθει, προσπαθώντας να βρουν το δίκιο τους μέσα από τα δικαστήρια.

Αυτή η τάση κυριάρχησε τον περασμένο χειμώνα και την άνοιξη όταν νοικοκυριά και επιχειρήσεις λάμβαναν το μπουγιουρντί του λογαριασμού τους, με ποσά που ζάλιζαν και με την ύπαρξη της ρήτρας αναπροσαρμογής που δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν ούτε και τα στελέχη των εταιριών παροχής ρεύματος.

Με αυτόν τον τρόπο (καταθέτοντας ασφαλιστικά μέτρα) οι οφειλέτες διασφάλιζαν την μη διακοπή του ρεύματος τους και ταυτόχρονα προσπαθούσαν να βρουν το δίκιο τους για τα χιλιάδες ευρώ που φόρτωναν στις πλάτες τους οι εταιρείες.

Οι προσφυγές στην δικαιοσύνη ήταν μαζικές. Το αποτέλεσμα των αγωγών και των μηνύσεων που έγιναν ήταν να πιεστεί η κυβέρνηση από την γενική κατακραυγή και να αποσύρει την ρήτρα αναπροσαρμογής, προχωρώντας ταυτόχρονα σε επιδοτήσεις.

Ωστόσο, τα χρωστούμενα, σύμφωνα με κύκλους της ΔΕΗ και των εταιρειών παροχής ρεύματος, είναι αρκετά δύσκολο να αναιρεθούν και να σβηστούν, έστω και ένα μέρος αυτών μέσα από την νομική οδό.

Νοικοκυριά και επιχειρήσεις παραμένουν υπέρ - χρεωμένα στο ρεύμα από το προηγούμενο κύμα της ενεργειακής κρίσης, ενώ κατά την διάρκεια του καλοκαιριού σημειώθηκαν και νέες αυξήσεις με το κόστος της ενέργειας να αγγίζει το «κόκκινο».

Όλα δείχνουν ότι τα χρεωμένα στο ρεύμα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θα αυξηθούν μέσα στο επόμενο διάστημα αφού η ηλεκτρική ενέργεια συνεχίζει το "ράλι" ανόδου, έχει φτάσει σύμφωνα με τους επαγγελματίες να είναι μη διαχειρίσιμη. 

Ταυτόχρονα οι επιδοτήσεις του κράτους, με τους όρους που θέτονται και τις προδιαγραφές, μπορεί να διευκολύνουν κάπως τα οικιακά τιμολόγια, όμως, δεν αγγίζουν ουσιαστικά τις επιχειρήσεις, ενώ ολοένα και αυξάνοντα οι φήμες για επικείμενη κατάργηση των όποιων επιδοτήσεων δίνονται. 

Το μόνο που μπορούν έτσι να κάνουν οι οφειλέτες που βλέπουν τα χρέη για το ρεύμα αυξάνονται, παρά να μειώνονται είναι να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις και να βρουν κάποιες δικλείδες που υπάρχουν σε προγράμματα της ΔΕΗ για να διακανονίσουν δόσεις που θα μπορούν να ανταποκριθούν έστω και με δυσκολία.