Στα μαχαίρια Κούγιας-Πλεύρης με φόντο την δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου

Την παρέμβαση του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, ζήτησαν οι γιατροί του Καραμανδανείου για τα όσα υφίστανται δύο χρόνια τώρα λόγω της υπόθεσης Πισπιρίγκου.

Η συνάντηση έγινε στο περιθώριο του 11ου Συνεδρίου Ανάπτυξης της «Πελοποννήσου» στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών.
Ειδικότερα η διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής Μαρία Ηλιοπούλου και οι γιατροί της ίδιας κλινικής, διευθυντές ΕΣΥ Αθανάσιος Φίλιας και Κατερίνα Τριάντου, περιέγραψαν στον υπουργό τα σοβαρότατα προβλήματα λειτουργικής και άλλης φύσεως που έχει προκαλέσει η υπόθεση αυτή στην κλινική τους αλλά και την ηθική και οικονομική βλάβη που υφίστανται οι ίδιοι από τις συνεχόμενες κλήσεις για καταθέσεις και άλλα.

Στην υπόθεση Πισπιρίγκου έχουν κληθεί ως μάρτυρες και έχουν εμπλακεί στην υπόθεση 18 άτομα (γιατροί–νοσηλευτές) του Καραμανδανείου.

«Την πρώτη φορά νοικιάσαμε πούλμαν και πήγαμε όλοι μαζί στην Αθήνα για τις ανακρίσεις. Σκεφτείτε όταν κάθε τόσο καλούμαστε για ανακρίσεις και καταθέσεις τι πρόβλημα δημιουργείται πίσω στην Κλινική. Δεν περισσεύουμε ως προσωπικό. Μόλις που καλύπτουμε τις εφημερίας και τα ιατρεία. Είμαστε μετρημένοι στα δάχτυλα. Δεν ξεπερνάμε τους επτά. Αντιλαμβάνεστε τι συμβαίνει πίσω όταν πρέπει να μετακινούμαστε στην Αθήνα. Αδειάζει η Κλινική. Ποιος θα φροντίσει τα παιδιά πίσω;» μας είπε η κ. Ηλιοπούλου.

Το δεύτερο θέμα που έθεσαν οι γιατροί του νοσοκομείου στον κ. Πλεύρη αφορά το οικονομικό αλλά και το ηθικό σκέλος της υπόθεσης. «Υπολογίστε, πέραν των άλλων, πόσα χρήματα χρειαζόμαστε κάθε φορά να πηγαινοερχόμαστε στην Αθήνα. Οπως σας είπα ήδη την πρώτη φορά νοικιάσαμε πούλμαν για να πάμε όλοι μαζί και να μειώσουμε τα έξοδα. Πόσο θα κρατήσει όλο αυτό; Είμαστε δύο χρόνια τώρα επί ποδός με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κλινική μας για εμάς τους ίδιους και τις οικογένειές μας. Πραγματικά σας λέω αυτή η υπόθεση μας έχει εξουθενώσει» αναφέρει η κ. Ηλιοπούλου προσθέτοντας και το ηθικό μέρος της υπόθεσης.

«Μία από τις πολλές φορές που εξετάστηκα ήμουν πεντέμισι ώρες όρθια να απαντώ στα ερωτήματα του κ. Κούγια. Είναι πολύ ψυχοφθόρα όλη αυτή η διαδικασία καθώς υφιστάμεθα ειρωνικά σχόλια και απαξίωση. Οπως αναφέραμε και στον υπουργό, πρέπει να μπει ένα τέλος διότι όλα αυτά αποτελούν δυσφήμηση και για το νοσοκομείο μας και για το ΕΣΥ γενικότερα. Ακούγονται και λέγονται πράγματα τα οποία μας υποβαθμίζουν ως επιστήμονες. Παράλληλα, ο κίνδυνος να βρεθούμε κατηγορούμενοι είναι υπαρκτός. Ηδη ο κ. Φίλιας κλήθηκε από τον εισαγγελέα να πάει να καταθέσει. Μας έχει εξουθενώσει αυτή η υπόθεση και δεν βλέπουμε άμεσα να τελειώνει. Πόσο να αντέξουμε; Θέλουμε στήριξη και γι’ αυτό απευθυνθήκαμε στον υπουργό».

ΠΛΕΥΡΗΣ: «Δεν είστε μόνοι σας»

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, αφού άκουσε τα όσα του εξέθεσαν οι γιατροί απάντησε ότι θα σταθεί στον πλευρό τους. «Θα έχετε την αμέριστη συμπαράστασή μου. Σε αυτόν τον αγώνα δεν είστε μόνοι σας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακολούθως, παρουσία του διοικητή της 6ης Υπε Γιάννη Καρβέλη και του αναπληρωτή διοικητή, Παναγιώτη Μάλλιου εξήγησε ότι η στήριξη θα αφορά αφενός το σκέλος της νομικής κάλυψης αλλά και οικονομικά στην κάλυψη των μετακινήσεων.

Στη διάρκεια της συζήτησης, ο υπουργός ανέφερε στους γιατρούς ότι αν αποφασίσουν κι αυτοί να κινηθούν δικαστικά εναντίον της άλλης πλευράς το υθουργείο θα σταθεί αρωγός παρέχοντάς τους κάθε δυνατή κάλυψη.

Ο Αλέξης Κουγιας δήλωσε: Πληροφορήθηκα από τους συνεργάτες μου, ότι ο Υπουργός Υγείας, Πλεύρης, υποσχέθηκε την παροχή νομικής υποστηρίξεως στους γιατρούς του Καραμανδανείου Νοσοκομείου της Πάτρας, οι οποίοι δυστυχώς με καθυστέρηση, λόγω της απουσίας νομικής υποστηρίξεώς της προηγουμένως, έχουν μηνυθεί από την κα Σ.Π. για τη διάπραξη από αυτούς του αδικήματος της ψευδούς καταθέσεως για όλα τα ψέματα, τα οποία συντονισμένα καταθέτουν στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών προκειμένου να αποφύγουν τις ευθύνες τους για τα χοντρά ιατρικά λάθη και τις παραλείψεις τους, κατά τη νοσηλεία της αείμνηστης Τζωρτζίνας στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, αφού έχει αποδειχτεί ότι, αντί να αντιμετωπίσουν το σοβαρότατο καρδιολογικό πρόβλημα από το οποίο τελικώς υπέστη ανακοπή καρδιάς και ακολούθως τετραπληγία το δυστυχισμένο κορίτσι και να καλέσουν επειγόντως παιδοκαρδιολόγο, προτίμησαν να αφήσουν την ευθύνη του παιδιού σε ειδικευόμενους γιατρούς, απολαμβάνοντας ένα ξεκούραστο τριήμερο και ενώ όλες οι ενδείξεις έδειχναν ότι επίκειται καρδιακό επεισόδιο, του έκαναν θεραπεία για γαστρεντερίτιδα και βρογχοπνευμονία με αποτέλεσμα το παιδί να υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου – ανακοπή και τελικώς τετραπληγία. Από πότε ο Υπουργός Υγείας για γιατρούς που υπηρετούν σε ένα δημόσιο νοσοκομείο και χωρίς ο ίδιος να είναι στο Δικαστήριο για να αντιληφθεί τι συμβαίνει εκεί, για γιατρούς που ψευδορκούν και για γιατρούς που διαπράττουν χοντρά ιατρικά λάθη, τους υπόσχεται ότι θα τους εξασφαλίσει υπεράσπιση;

Ο Θάνος Πλεύρης απάντησε: «Η θέση του κατηγορουμένου είναι σεβαστή και μπορεί να χαράσσει με τους νομικούς του παραστάτες την υπερασπιστική του τακτική, οπως ο ιδιος κρίνει. Σε περίπτωση, ωστόσο, που αναφέρονται ψεύδη και συκοφαντικά γεγονότα για γιατρούς και νοσηλευτές του Εθνικού Συστήματος Υγείας, είναι χρέος μου ως Υπουργός να τους παρασχω την νομική υποστήριξη που δικαιούνται. Είναι πάγια η εντολή μου να προστατεύουμε όποιον εργάζεται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας από ψευδείς και αβάσιμες μηνύσεις».

Έχει προηγηθεί το αίτημα των γιατρών του Καραμανδανείου προς τον Υπουργό, να υπάρξει παρέμβαση «για τα όσα υφίστανται από την εμπλοκή τους στην υπόθεση της 34χρονης μητέρας από την Πάτρα».