Στα άδυτα του... φαντάσματος του λιμανιού - Το μεγάλο πλιάτσικο και η ανεμελιά Υπουργείου και φορέων

Το κτίριο των Υπηρεσιών Λιμένα Πατρών, είναι το πιο διάσημο «φάντασμα» στην καρδιά της Πάτρας και ταυτόχρονα ένα επικό δείγμα του τρόπου λειτουργίας της κρατικής μηχανής.

Είναι εγκαταλελειμμένο στην τύχη του από τις 8 Ιουνίου του 2008, ημέρα που έκανε επίσκεψη στην Πάτρα ο σεισμός. Μαζί με τα Ρίχτερ, αναχώρησε και το παραμικρό ενδιαφέρον των αρμοδίων για την τύχη του υπηρεσιών.

Έντεκα χρόνια μετά, το- κατασκευασμένο το 1971-  κτίριο κατόψεως 4.000 τετραγωνικών μέτρων, έχει λεηλατηθεί. Εντός του κινούνται πλέον μόνο σκιές.

Σκιές ανθρώπων που εξακολουθούν να το χρησιμοποιούν ως ξενώνα για διανυκτέρευση, σκιές αρπακτικών που δεν έχουν αφήσει τίποτα όρθιο από ό,τι μπορεί να πωληθεί αλλά και σκιές γκραφιτάδων που μπαίνουν μέσα για να δημιουργήσουν εμπνεόμενοι από το παραβιασμένο .. άβατο του χώρου.

Ήταν κάποτε…

Ενός χώρου στον οποίο στεγάζονταν κάποτε οι υπηρεσίες του ΟΛΠΑ, ο πλοηγικός σταθμός, οι υπηρεσίες Τελωνείου με τους αποθηκευτικούς του χώρους, πυροσβεστικός σταθμός, υπηρεσίες του ελεγκτικού συνεδρίου και ένας μεταλλικός οικίσκος VTS για τη ρύθμιση της θαλάσσιας κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με όσα αναγράφονται στο νομοσχέδιο παραχώρησης του θαλάσσιου μετώπου στον δήμο, το κτίριο είναι ακατάλληλο και δεν επιτρέπεται η χρήση του μέχρι να επισκευαστεί.

Ερείπια, σκουπίδια και στρώματα για ύπνο

Η κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο κτίριο είναι απελπιστική. «Εισβάλαμε» σε αυτό με τη βοήθεια του φωτογράφου και συλλέκτη φωτογραφιών γκράφιτι Αλέξη Γκλαβά, ο οποίος είναι ένας από τους περιστασιακούς επισκέπτες του μιας και το μόνο πράγμα που ανανεώνεται σε αυτό το κτίριο, είναι τα γκράφιτι και οι μετανάστες.

«Διέκρινα απέξω στα τζάμια κάποια γκράφιτι και είπα “ας πάω να τα τραβήξω”. Τα συρματοπλέγματα που έχουν τοποθετηθεί προκειμένου να αποθαρρύνουν τους εισβολείς εξαιτίας του κινδύνου που εγκυμονεί το κτίριο, σε κάποια σημεία είναι ανασηκωμένα σε ένα αρκετά μεγάλο ύψος. Σκύβεις και περνάς άνετα» λέει στις «7Μ».

«Κάθε φορά, λείπει και κάτι επιπλέον…»

«Η καταστροφή έχει φτάσει στο απροχώρητο. Είναι γκρεμισμένοι ακόμη και οι τοίχοι. Μόνο στο  παλιό γραφείο του διευθυντή στέκεται ακόμη ο τοίχος, αλλά εκεί υπάρχει ένα σπάσιμο από όπου παλιά μπορούσες να  μπεις έρποντας και τώρα μπαίνεις μπουσουλώντας.  

 Όλα τα χωρίσματα από αλουμίνιο έχουν κάνει φτερά. Δεν υπάρχει πια ούτε ένα γραφείο από αυτά που ήταν οριοθετημένα εντός του χώρου. 

Επειδή πηγαίνω εκεί συχνά και φωτογραφίζω γκράφιτι έχω να σας πω ότι έχουν «πετάξει» από το κτίριο εκατοντάδες κιλά αλουμίνιο και τα αντικείμενα συνεχώς απομακρύνονται.

Κάθε φορά που πάω βλέπω να λείπουν και άλλα πράγματα από αυτά που είχαν απομείνει την προηγούμενη φορά που είχα μπει μέσα. Ό,τι μπορούσε να πουληθεί, έχει εξαφανιστεί. 

Μόνο δύο μεταλλικά μηχανήματα έχουν μείνει πλέον, τα οποία έχουν σύρει μέχρι την μια  πόρτα και την φράζουν. Προφανώς τα έχουν αφήσει εκεί καθώς δεν περνούσαν και δεν μπορούσαν να τα κουβαλήσουν.

Οι οροφές είναι ξηλωμένες και δεν υπάρχει καλώδιο ούτε για δείγμα. Παντού τζάμια σπασμένα. Έχουν  σηκώσει ολόκληρες τις πόρτες μαζί με τις παραστάδες. Όλα τα μηχανήματα είναι εξαφανισμένα»

Προσωπικά δεδομένα στο.. πάτωμα

Κάτω στο δάπεδο, μπορείς να βρεις τα πάντα. Εκατοντάδες δημόσια έγγραφα πεταμένα, σκορπισμένα στους διαδρόμους, απίθανος αριθμός προσωπικών δεδομένων στη διάθεση όποιου μπει μέσα.

Το αρχείο της Υπηρεσίας, στη διάθεση όλων των ειδών των διαρρηκτών. «Το 2015 είχα βρει εκεί και πολλές διαπιστεύσεις με φωτογραφίες και προσωπικά στοιχεία, τα οποία στη διαδρομή εξαφανίστηκαν, κάποιοι τα πήραν από εκεί» λέει ο Αλέξης Γκλαβάς.

(Διαπιστεύσεις εισόδου στο λιμάνι με φωτογραφίες και προσωπικά δεδομένα στο πάτωμα. «Όταν ξαναπήγα στο κτίριο δεν τις βρήκα. Κάποιος τις είχε πάρει» λέει ο κ. Γκλαβάς.)

«Στέγη» για μετανάστες

Το κτίριο των Υπηρεσιών Λιμένα που καταρρέει και για την επικινδυνότητα του οποίου έχουν επανειλημμένα χτυπήσει καμπανάκια ΟΛΠΑ και Λιμεναρχείο, εξακολουθεί να είναι «στέγη» για μετανάστες.

Τουλάχιστον πέντε άτομα που είχαν μαζί τους κουβέρτες εντοπίσαμε στους τρεις ορόφους ώρα 10η πρωινή. Οι δύο ήταν στην ταράτσα του πρώτου ορόφου, ενώ οι κατά καιρούς μαρτυρίες αναφέρουν πολλούς περισσότερους που εναλλάσσονται και μερικές φορές μαγειρεύουν κιόλας. Κάτω υπάρχουν παλιά στρώματα, και πολλές κουβέρτες.

Υπαίθριο αποχωρητήριο

Στο μπροστινό μέρος της περίφραξης δεν θα δει κανείς σκουπίδια. Στην πίσω πλευρά όμως, η κατάσταση είναι τραγική. Ο χώρος, ιδίως προς τις αποθήκες, έχει μετατραπεί σε υπαίθριο αποχωρητήριο .

 

(Στρώματα. Πολλά είναι εκεί από παλιά. Κάποια φιλοξενούν ακόμη τους μετανάστες που διανυκτερεύουν εκεί)

Τα γκράφιτι πολλαπλασιάζονται

Υπάρχουν και οι εκπλήξεις στο γενικό σκηνικό της διάλυσης. Το μόνο που έχει διασωθεί (κατεβάσανε το τζάμι πριν διαλύσουν την πόρτα) είναι ο πάσχων Χριστός, το υπέροχο γκράφιτι του Ondo the Odd-O  που το είχε δημιουργήσει πριν από πέντε χρόνια.

«Δεν το πίστευα όταν το είδα. Το graffito του Ondoήταν προσεκτικά τοποθετημένο, το μεν αριστερό του μέρος (σε δύο τζάμια) όρθιο στον τοίχο το ένα πάνω στο άλλο, το δε δεξιό του μέρος, άθικτο.» μας λέει ο Αλέξης Γκλαβάς. «Γενικά όμως τα γκράφιτι πολλαπλασιάζονται.

Είδα τουλάχιστον 30 νέα από το 2018 που είχα πάει τελευταία φορά».

Παγίδα κινδύνου

Το κτίριο ανήκει στο Υπουργείο Οικονομικών και είναι εντός της παραχωρηθείσας στο δήμο ζώνης. Πρόκειται για πραγματική παγίδα κινδύνου στο κέντρο της πόλης που απειλεί ακόμη περισσότερο όσους σταθμεύουν γύρω από αυτό, αλλά και στο στεγασμένο χώρο του.  Είθισται να απασχολεί τους φορείς μόνο όταν συμβαίνει κάποιο ατύχημα στο λιμάνι ή όταν γίνεται κανένας σεισμός και έρχεται στην επικαιρότητα.

Μια από τις αναμνηστικές αυτές περιπτώσεις είναι η ανακοίνωση του Κεντρικού Λιμεναρχείου το 2016 στην οποία επισημαίνονταν τα εξής:

«Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πατρών, λαμβάνοντας υπόψη ότι το Κτίριο Υπηρεσιών Λιμένα στον παλαιό λιμένα Πάτρας όπου στεγαζόταν μεταξύ άλλων και το Λιμενικό Κατάστημα έως τον Ιούνιο του έτους 2008, οπότε και εγκαταλείφθηκε μετά από ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στην Πάτρα, έχει κριθεί ακατάλληλο με σοβαρά στατικά προβλήματα, για λόγους πρωτίστως πρόληψης κινδύνου για την ασφάλεια των πολιτών παρακαλεί για την μη στάση/στάθμευση οχημάτων επί του οδοστρώματος έμπροσθεν του εν λόγω κτιρίου και σε ικανή απόσταση από αυτό καθώς και τη μη είσοδο τους στον παράπλευρο στεγασμένο χώρο αυτού".

(Το γκράφιτι του Ondo στο τζάμι που διασώθηκε)

( Σαν να πέρασε ο … Κατρίνα)

Τα πολλά ερωτηματικά

Τα ερωτήματα είναι πολλά και επί χρόνια αναπάντητα.- Μπορεί ή όχι να αποκατασταθεί το συγκεκριμένο κτίριο; Αν ναι, γιατί δεν προχώρησε το Υπουργείο Οικονομικών στην επισκευή του και αν όχι γιατί δεν κατεδαφίζεται;

-Γιατί αφέθηκε το αρχείο των Υπηρεσιών που στέγαζε στο έλεος όλων όσων εισέβαλαν στο κτίριο και άλωσαν ό,τι υπήρχε εντός του; Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη για αυτό;

- Ποιος ελέγχει τους εισβολείς στο κτίριο και ποιος θα έχει ευθύνη για την περίπτωση που  υπάρξει τραυματισμός και δη σοβαρός;

-Γιατί και έως πότε η πόλη θα ανέχεται αυτόν τν ογκώδη ρίπο (που μετά από τόσα χρόνια εγκατάλειψης είναι βέβαιο ότι δεν είναι δυνατόν να αποκατασταθεί);

-Μέχρι πότε το υπουργείο θα κάνει σαν το ζήτημα να μην το αφορά;

(Οι φωτογραφίες είναι από επισκέψεις του Αλέξη Γκλαβά στο ερείπιο της παραλιακής ζώνης).

(εφ. 7 Μέρες Ενημέρωση)