ΣΟΚ στην Πάτρα: Μία τουλάχιστον απόφαση απομάκρυνσης παιδιού από την οικογένειά του την εβδομάδα, εκδίδει η Εισαγγελία

Τουλάχιστον ένα περιστατικό την εβδομάδα, που χρήζει επείγουσας απομάκρυνσης από το οικογενειακό περιβάλλον και κατ’ επέκταση επείγουσας διαδοχής, καλείται να αντιμετωπίσει το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας των Παιδικών Χωριών SOS στην Πάτρα. Την ίδια στιγμή, 100 οικογένειες της Αχαΐας βρίσκονται στη λίστα αναμονής, έχοντας περάσει όλη τη διαδικασία εκπαίδευσης και προετοιμασίας από ειδική ομάδα επιστημόνων να εντάξουν στους κόλπους τους ένα παιδί. Ωστόσο, η ύπαρξη γραφειοκρατίας και η αδυναμία των ιδρυμάτων να ανταποκριθούν άμεσα λειτουργούν ανασταλτικά, καθώς βάζουν στην αναμονή τους ενδιαφερόμενους -ακόμα και τέσσερα χρόνια.

«Δυστυχώς, υπάρχει εκτεταμένο πρόβλημα στην κοινότητα. Καταγράφουμε σοβαρές δυσκολίες στις οικογένειες και στην περιοχή μας έχουμε πολλά περιστατικά παραμέλησης. Σαφώς είναι πολύ λιγότερα από τα όσα συμβαίνουν στην Αθήνα, αλλά είναι πολλά. Σε εβδομαδιαία βάση έχουμε ένα περιστατικό που παραπέμπεται από την εισαγγελία» μας είπε η κοινωνική λειτουργός και συντονίστρια στο Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Πάτρας – Παιδικά Χωριά SOS, Κατερίνα Παπαθεοφίλου.

Η ίδια πρόσθεσε ότι: «Είναι πολύ ευχάριστο που ξεκίνησαν και στην Πάτρα να γίνονται επείγουσες αναδοχές. Κι αυτές αφορούν παιδιά που πρέπει επειγόντως να απομακρυνθούν από τις οικογένειές τους. Η διαδικασία προβλέπει μετά την εισαγγελική παραγγελία να πάνε αρχικά στο νοσοκομείο, ώστε να γίνουν εξετάσεις, και ακολούθως να πάνε σε κάποιο ίδρυμα και από εκεί σε οικογένειες. Δυστυχώς, όμως, δεν υπάρχουν πάντα διαθέσιμες θέσεις στα ιδρύματα κι έτσι υπάρχουν παιδιά που μένουν για μακρό χρονικό διάστημα στα νοσοκομεία. Είναι τραγικό να έχουμε παιδιά που το μοναδικό τους ερέθισμα είναι τα φώτα που βλέπουν στο ταβάνι του νοσοκομείου. Αυτό ακριβώς προσπαθούμε να αλλάξουμε μέσω της επείγουσας διαδοχής».

Στο ερώτημα της εφημερίδας «Πελοπόννησος» εάν υπάρχει ενδιαφέρον από οικογένειες για αναδοχή, η κ. Παπαθεοφίλου μάς απάντησε: «Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον. Στην περιοχή μας, η Περιφέρεια κάνει πολύ καλή εργασία μέσω της ειδικής πλατφόρμας που έχει φτιάξει για αναδοχή και υιοθεσία. Εκεί, οι υποψήφιοι ανάδοχοι γονείς συμπληρώνουν τα στοιχεία και τι παιδί θέλουν να πάρουν στην οικογένειά τους. Αν δηλαδή θέλουν αγόρι ή κορίτσι, ποιας ηλικία, ποιας καταγωγής, αν δεν θέλουν παιδί με αναπηρία κ.ά. Ολα αυτά τα ξεκαθαρίζουμε από την αρχή, ώστε να μην έχουμε στην πορεία απορρίψεις που φυσικά πληγώνονται πολύ περισσότερο τα παιδιά. Οπότε, καταλαβαίνετε, όταν ένας γονιός υποψήφιος ανάδοχος βάλει πολλούς περιορισμούς είναι πιο δύσκολο να βρεθεί και το κατάλληλο παιδί».

Ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος, που έχει αναπτύξει τη συγκεκριμένη υπηρεσία, ανέφερε στην εφημερίδα «Πελοπόννησο» ότι «το ενδιαφέρον οικογενειών της περιοχής μας για αναδοχή και υιοθεσία σκοντάφτει στην καθυστέρηση της ανταπόκρισης από πλευράς ιδρυμάτων» και εξηγεί: «Η αρμόδια επιστημονική ομάδα της υπηρεσίας μας (ψυχολόγοι, νομικοί, κοινωνιολόγοι, κ.ά.) έχει προχωρήσει στην εκπαίδευση ζευγαριών. Δηλαδή σε ομάδες 15-20 ατόμων γίνεται εκπαίδευση ώστε όταν φτάσει η ώρα της αναδοχής να είναι έτοιμη. Αυτή τη στιγμή έχουμε στην αναμονή περί τις 100 οικογένειες.

Ομως η αναμονή φτάνει τρία και τέσσερα χρόνια. Πρέπει να υπάρξει άλλη διαδικασία εκ μέρους της πολιτείας για τη διάθεση παιδιών προς αναδοχή και υιοθεσία. Τα ζευγάρια είναι έτοιμα, αλλά η τεράστια καθυστέρηση λειτουργεί απογοητευτικά Δέχομαι συνεχώς τηλεφωνήματα από ζευγάρια που περιμένουν να φτάσει αυτή η πολυπόθητη ώρα να κρατήσουν στην αγκαλιά τους ένα παιδί».