Σιγή το σωματείο για το λουκέτο στη ΒΙΠΕ Πάτρας–Μέτωπο από το ΠΑΜΕ

Σιγή ιχθύος επικρατεί από την πλευρά του σωματείου εργαζομένων της Crown Hellas Can στη ΒΙΠΕ Πατρών, μετά την ανακοίνωση της εταιρίας για κλείσιμο του εργοστασίου μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Η διεύθυνση ειδοποίησε τους 121 εργαζόμενους για τις εξελίξεις και παράλληλα, έθεσε υπόψη τους, ένα σχέδιο εθελουσίας αποχώρησης το οποίο καλούνται να αποδεχθούν και να υπογράψουν μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για τους εργαζόμενους του εργοστασίου της Πάτρας, είναι ίδιο με αυτό που προτάθηκε στους εργαζόμενους του εργοστασίου Κορίνθου, όπου επίσης ανακοινώθηκε κλείσιμο μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά, στους εργαζόμενους της Κορίνθου -και άρα και στους εργαζόμενους της Πάτρας- προσφέρεται διπλάσια αποζημίωση από την προβλεπόμενη, επίδομα ανεργίας για ένα χρόνο, οικογενειακό επίδομα για όσους έχουν παιδιά, ιατροφαρμακευτική κάλυψη και κάλυψη ατυχήματος, επίσης για διάστημα ενός έτους. Παράλληλα, η εταιρεία παρέχει στους εργαζόμενους που αποδέχονται την εθελουσία έξοδο, σεμινάρια με εξειδικευμένους συμβούλους, ώστε να τους βοηθήσουν στην επανένταξη στην αγορά εργασίας.

Από το εργοστάσιο της Πάτρας μέχρι στιγμή δεν έχει υπάρξει επίσημη τοποθέτηση για τις εξελίξεις, καθώς οι δύο πλευρές, εργαζόμενοι και διοίκηση, επικαλούνται όρους εμπιστευτικότητας από την μεταξύ τους διαπραγμάτευση. Η «Π» απευθύνθηκε στο σωματείο, από το οποίο έλαβε την απάντηση ότι «είμαστε σε συζητήσεις με την εταιρεία», ενώ η διεύθυνση της επιχείρησης στην Αθήνα, τόνισε ότι «δεν προβαίνει σε καμία ανακοίνωση, εφόσον υπάρχου σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με τους εργαζόμενους».

Παρεμβάσεις
Για το επικείμενο κλείσιμο του εργοστασίου όμως, καταγράφεται τις τελευταίες ώρες κινητικότητα από την πλευρά του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ. Συγκεκριμένα, υπήρξε πρωτοβουλία από το κλαδικό Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Πάτρας «Η Ενωση», που  διοργανώνει σύσκεψη σωματείων, εργαζομένων του κλάδου και του εργοστασίου της Crown Hellas Can, σήμερα στις 7 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας.

Το κλαδικό σωματείο στην ανακοίνωσή του που έχει τίτλο: «ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ! Ώρα μάχης και αγώνα για την υπεράσπιση του δικαιώματος στη δουλειά των 121 εργαζομένων του εργοστασίου της Hellas Can», απαιτεί την ανάκληση της απόφασης της εταιρείας και καταγγέλλει ότι ο πολυεθνικός όμιλος της Crown Hellas Can προχωρά στο κλείσιμο της παραγωγικής μονάδας στην Πάτρα αποκλειστικά με κριτήριο το κέρδος.

Το κλαδικό σωματείο μετάλλου καλεί τους εργαζόμενους στην Crown Hellas Can στην Πάτρα να μην αποδεχθούν την απόφαση της πολυεθνικής, να μείνουν ενωμένοι μαζί με το επιχειρησιακό τους σωματείο, το Κλαδικό Συνδικάτο Μετάλλου και το Εργατικό Κέντρο Πάτρας να υπερασπιστούν τη δουλειά τους.

Παρέμβαση Καραθανασόπουλου
Παρέμβαση στο θέμα έκανε προχθές σε ομιλία του στους Αμπελόκηπους και ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής του κόμματος στην Αχαΐα. Ο Αχαιός βουλευτής είπε μεταξύ άλλων: «είναι συνολικά ανάγκη, η απάντηση της εργατικής τάξης να είναι η οργάνωση της πάλης της, ενάντια στους σχεδιασμούς των πολυεθνικών για το κλείσιμο των εργοστασίων, να μην χαθεί καμιά θέση εργασίας, αλλά και ταυτόχρονα, να μπει στο στόχαστρο, ο πραγματικός εχθρός της, το καπιταλιστικό κέρδος».