Σημαντική παρέμβαση του Εμπορικού Συλλόγου Πάτρας - Τι προτείνει στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

Με μια Ανοικτή Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Εμπορικός Σύλλογος Πάτρας κάνει μια ουσιαστική παρέμβαση προτείνοντας ρεαλιστικές λύσεις με τις οποίες αίρονται μεγάλες αδικίες κυρίωε σε βάρος δανειοληπτών. Η σημαντική επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου έχει ως εξής:

 Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πατρών θέλει να σας ενημερώσει προσωπικά για την μόνιμη καταχρηστική συμπεριφορά Τραπεζών και Funds απέναντι στους δανειολήπτες εν μέσω παρατεταμένης οικονομικής κρίσης που διαρκεί πλέον 10 χρόνια καθώς και της νέας δοκιμασίας που βιώνουμε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

H τακτική των Funds - πολλά από τα οποία ανήκουν στις ίδιες τις Τράπεζες - κινείται στα όρια της παρανομίας και της αυθαιρεσίας αφού:

- Ζητούν προκαταβολές ποσών που τις ορίζουν χωρίς καμία εξήγηση, για να ξεκινήσουν τις συζητήσεις με τον δανειολήπτη.

- Εφόσον το δάνειο καλύπτεται επαρκώς από ακίνητο δεν χαρίζουν ούτε ένα ευρώ και ζητούν το σύνολο του εμφανιζομένου χρέους.

- Απορρίπτουν ακόμη και προτάσεις μετρητοίς εξόφλησης μέρους των οφειλών έστω και αν είναι πάνω από την αρχική οφειλή.

- Αρνούνται να δώσουν ανάλυση και εξηγήσεις για το πώς προκύπτουν υπερδιπλάσια και τριπλάσια  ποσά από τα υπόλοιπα του αρχικού χρέους.

Οι εκβιαστικές αυτές τακτικές κύριε Πρωθυπουργέ, θα δημιουργήσουν μείζον κοινωνικό πρόβλημα με χιλιάδες άδικες περιπτώσεις απώλειας ακινήτων, κυρίως πρώτης κατοικίας και επαγγελματικής στέγης. Ο Εμπορικός Σύλλογος Πατρών κύριε Πρωθυπουργέ σας ζητεί:

Κάθε δανειολήπτης να αντιμετωπίζεται μοναδικά. Υπάρχουν δανειολήπτες που έχουν εξοφλήσει το κεφάλαιο, έχουν πληρώσει άλλα τόσα σε τόκους και θα χάσουν τα πάντα ακόμη και την πρώτη κατοικία τους γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν λόγω της κρίσης προσαυξήσεις και τόκους επί των τόκων.

Για το σύνολο των δανείων να υπάρξει με νομοθετική ρύθμιση διαγραφής τόκων και προσαυξήσεων για τα χρόνια των μνημονίων και της πανδημίας. Το υπόλοιπο κεφάλαιο να μπορεί να εξοφληθεί με μακροχρόνιες ανάλογα με τις δυνατότητες και το εισόδημα του δανειολήπτη.

Να δοθεί στους οφειλέτες η δυνατότητα διακανονισμού σε ένα σημαντικό ποσοστό επί του κεφαλαίου οφειλής από 25-40% και καταβολή του νέου οφειλόμενου ποσού σε 240 δόσεις Σε αυτή την ρύθμιση πρέπει να ενταχθούν και τα δάνεια ΤΕΜΠΤΕ και να παγώσει η μεταφορά τους στις ΔΟΥ. Ακολούθως η κάθε περίπτωση να επανεξετάζεται  μετά 4-5 χρόνια, σε συνάρτηση με την πορεία της οικονομίας και τις δυνατότητες του δανειολήπτη , με σκοπό είτε να συνεχιστεί η ίδια ρύθμιση, είτε να αναπροσαρμοστεί προς τα πάνω το αρχικά ρυθμιζόμενο ποσό, ώστε να αυξηθεί το ποσό που καταβάλλουν οι οφειλέτες και φυσικά να πλησιάζει περισσότερο στην πλήρη εξόφληση της οφειλής.

Να επανεξεταστεί και τροποποιηθεί ο Νέος Πτωχευτικός κώδικας ούτως ώστε να δίνεται η δυνατότητα του οφειλέτη (επαγγελματία ή μη) επαναγοράς της πρώτης κατοικίας συνυπολογιζόμενων και των καταβληθέντων μισθωμάτων (όπως στις συμβάσεις leasing)

Ακόμη θέλουμε να σας επισημάνουμε ότι εν μέσω πανδημίας κλείνουν πολλά υποκαταστήματα Τραπεζών στην πόλη μας ιδιαίτερα περιφερειακά. Αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται μεγάλος συνωστισμός και ουρές στο κέντρο της πόλης πράγμα που πρέπει να αποφεύγεται εν μέσω της πανδημίας.

Αξιότιμε κύριε πρωθυπουργέ,

Η καταχρηστική συμπεριφορά των Τραπεζών και των Funds δεν συνάδει με την πολιτική στήριξης που ακολουθεί  η κυβέρνηση σας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα ευάλωτα νοικοκυριά. Δεν είναι δυνατόν εν μέσω γενικής οικονομικής ύφεσης όπου οι οικογένειες υποφέρουν να  ασκούνται ακραίες κερδοσκοπικές και ασύδοτες συμπεριφορές.

Ευελπιστούμε στην προσωπική σας παρέμβαση καθώς και της κυβέρνησής σας για να αρθεί αυτή η κατάφορη κοινωνική αδικία".