Προβληματισμός και ανησυχία του "σπιράλ" για τη μαρίνα

"Λίγο πριν την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου η άθλια εικόνα της μαρίνας της Πάτρας σε συνδυασμό με πλήθος δημοσιευμάτων που προαναγγέλλουν μια ακόμα χαμένη τουριστική σεζόν για τον τουριστικό μας λιμένα προκαλούν προβληματισμό και ανησυχία. Αποδεικνύουν ταυτόχρονα, για μια ακόμα φορά, την αδιαφορία και την έλλειψη βούλησης από την πλευρά της δημοτικής αρχής για μια σημαντική δημοτική υποδομή η οποία θα έπρεπε να αποτελεί πυλώνα της τοπικής οικονομίας", επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Δημοτική παράταξη "ΣΠΙΡΑΛ", προσθέτοντας:

"Αναρωτιόμαστε για ποιο λόγο πρέπει να περιμένει ο Δήμος Πατρέων μέχρι τον Σεπτέμβριο για την εκκίνηση των εργασιών αποκατάστασης των ζημιών, με τους πόρους από την έκτακτη εισφορά που δικαιούται, λόγω της κακοκαιρίας. Γιατί δεν προβαίνει άμεσα σε αποκατάσταση των ζημιών με ίδια μέσα, στο βαθμό του δυνατού, προκειμένου να σώσει ό,τι σώζεται από την καλοκαιρινή σεζόν, όπως έχει κάνει στο πρόσφατο παρελθόν; Σημειώνεται ότι το κόστος για τέτοιας έκτασης έργα υπολογίζεται πολύ μικρότερο, σε σχέση με τα ενδεχόμενα έσοδα - λίγων μόλις μηνών - από την εκμετάλλευση των θέσεων ελλιμενισμού που προκύπτουν από την προτεινόμενη ανακατασκευή (αυτών που στερήθηκε η μαρίνα από τις καταστροφές του Νοεμβρίου ’21). 

Αναφέρουμε ενδεικτικά πως τα ταμεία του δήμου έχουν στερηθεί έσοδα άνω των €100.000 τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της απραξίας του δήμου και της υπολειτουργίας της μαρίνας και μόνο για την εφετινή σεζόν θα διαρρεύσουν περίπου €22,000 (15€/ημέρα x 15 διερχόμενα σκάφη την ημέρα x 100 ημέρες σεζόν). Σε αυτά δεν υπολογίζουμε επιπλέον έσοδα που θα είχε ο Δήμος εάν είχε συντηρηθεί η Μαρίνα και είχε ακόμα περισσότερες θέσεις, όπως επίσης τις εποχιακές χαμένες θέσεις εργασίας και τα έσοδα που θα είχε η τοπική κοινωνία (πετρέλαια, συντηρήσεις και επισκευές διερχόμενων σκαφών, πλύσιμο ρούχων διερχομένων, τοπικές αγορές, ενοικιάσεις αυτοκινήτων κλπ).

Τουλάχιστον συνέβη κάτι παρήγορο στη μαρίνα, πρόσφατα, που αξίζει να πιστώσουμε στη δημοτική αρχή: Μετά από αλλεπάλληλες παρεμβάσεις του σπιράλ, τόσο στον τύπο όσο και στο δημοτικό συμβούλιο, είδαμε επιτέλους τη μεθόρμιση -σε νέα ασφαλή θέση- του σκάφους «Crazy Sea», το οποίο αποτελούσε κίνδυνο για τα γειτονικά ελλιμενισμένα σκάφη, τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Μία απειλή αποσοβήθηκε και δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε την ικανοποίησή μας για την κίνηση, παρότι συνέβη ιδιαιτέρως καθυστερημένα –δικαιώνοντας αυτή τη «διαφορετική αίσθηση του χρόνου» που διακατέχει τη δημοτική αρχή και επισημάναμε σε σχετική μας ανακοίνωση.

Ας είναι οι επισκευές στη μαρίνα η επόμενη πρωτοβουλία των υπεύθυνων και θα τη χειροκροτήσουμε κι αυτή. Αρκεί να γίνει έγκαιρα, να μη χαθεί η σεζόν και να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας περιόδου εγρήγορσης και εργασιών ουσίας στην περιοχή της μαρίνας. Πρόκειται για έναν νευραλγικό τομέα όπου κάθε ολιγωρία αποτιμάται σε απώλεια εσόδων για τον δήμο και σε υστέρηση σε πρόοδο, ανάπτυξη και τουριστικές προοπτικές για την πόλη."