Ποινικό αδίκημα η μη εμφάνιση στο εκλογικό τμήμα των εφορευτικών επιτροπών

Με μηνύματα άρνησης προσέλευσης ατόμων που είχαν κληρωθεί μέλη της εφορευτικής επιτροπής για τις εκλογές 2023 και δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους, γέμισαν φέτος τα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία των Εισαγγελιών. Κάποιοι επικαλέστηκαν ότι είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού ή κάποιο άλλο κώλυμα, όπως υγείας και άδεια μητρότητας. Οι ελλείψεις σε μέλη εφορευτικών επιτροπών στα εκλογικά κέντρα, οδήγησαν δικαστικούς αντιπρόσωπους στο σημείο να ζητήσουν από την αστυνομία να τους φέρουν από τα σπίτια τους ή να επιλέγουν τυχαία ψηφοφόρους για να μείνουν και να βοηθήσουν. Τέτοιες εναλλακτικές χρησιμοποίησε μεγάλος αριθμός δικαστικών αντιπροσώπων, όταν είδαν ότι δεν είχαν καμία βοήθεια στα τμήματά τους, ενώ άλλοι απλά τους ζήτησαν να επιστρέψουν για την καταμέτρηση.

Στις εθνικές εκλογές, ο κάθε δικαστικός αντιπρόσωπος εισπράττει 120 ευρώ ως ημερήσια αποζημίωση και υπολογίζονται επτά έως εννέα ημέρες απασχόλησης, ανάλογα με την περιοχή στην οποία γίνεται ο διορισμός. Δηλαδή κατ’ ελάχιστον αποζημιώνεται με 840 ευρώ. Επιπλέον καταβάλλονται οδοιπορικά έξοδα. Ο γραμματέας που κάθεται δίπλα του εισπράττει ημερήσια αποζημίωση 120 ευρώ. Οι δικαστικοί υπάλληλοι για τις εκλογές εισπράττουν επίδομα 1.150 ευρώ. Οι αστυνομικοί, οι οποίοι είναι σε επιφυλακή, εισπράττουν επίδομα 200 ευρώ. Οι δημοτικοί υπάλληλοι που ορίζονται να απασχοληθούν στις εκλογές αποζημιώνονται με επίδομα 170 ευρώ. Οι μόνοι που εμπλέκονται στην εκλογική διαδικασία και δεν αποζημιώνονται είναι τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών.

Όσα μέλη της εφορευτικής επιτροπής δεν εμφανίζονται στα τμήματα, προβλέπεται η τιμωρία τους, καθώς πρόκειται για ποινικό αδίκημα και κινείται από τον Εισαγγελέα ποινική διαδικασία σε βάρος τους. Συνήθως, ύστερα από τις εξηγήσεις των μελών των εφορευτικών που απουσίασαν, οι δικογραφίες τίθενται στο αρχείο και δεν καταλήγουν στα ακροατήρια. Όταν όμως πρόκειται για ακραίες περιπτώσεις τότε υπάρχει παραπομπή, όπως η υπόθεση που δικάστηκε στα τέλη του περασμένου Μαρτίου από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης. Το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης 5 μηνών με τριετή αναστολή σε δύο μέλη εφορευτικής επιτροπής, οι οποίοι αναφέρθηκαν από τον δικαστικό αντιπρόσωπο στην εκλογική διαδικασία του 2019, ότι όχι μόνον δεν εμφανίστηκαν το πρωί αλλά διαμαρτυρήθηκαν έντονα όταν ο δικαστικός αντιπρόσωπος τους ζήτησε να μείνουν στις θέσεις τους, όταν παρουσιάστηκαν για να ψηφίσουν.