Πιέζουν για άνοιγμα εμπόριο και εστίαση

Το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας από τις 22 Μαρτίου, με πρώτα απ' όλα το λιανεμπόριο, εξετάζει η κυβέρνηση, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Πάντως, η αγορά και ιδιαίτερα η εστίαση, πιέζουν ασφυκτικά για την επαναλειτουργία τους, καθώς πολλές επιχειρήσεις βουλιάζουν στα χρέη.

Σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής, μετά από πρόσκληση του Δικτύου Διαλόγου, Ερευνας και Ανάλυσης για την Δημόσια Υγεία (ΔΙΔΕΑΔΥ), το οποίο απαρτίζεται από ακαδημαϊκούς επιστήμονες διεθνούς βεληνεκούς, συμμετείχε ο ΣΚΕΑΝΑ, εκπροσωπούμενος από το πρόεδρό του, Σπύρο Στεργίου, καθώς επίσης και η ΠΟΕΣΕ- ΓΣΕΒΕΕ, με τον πρόεδρό της Γεώργιο Καββαθά.

Ο Σπύρος Στεργίου, τόνισε πως, διανύοντας τον 5ο μήνα αυστηρού λοκντάουν και με την πλειοψηφία των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας να βρίσκεται σε αναστολή, βλέπουμε καθημερινά τα κρούσματα να αυξάνονται χωρίς να υπάρχει ελπίδα για βελτίωση. Αυταπόδεικτο είναι το συμπέρασμα πως τα μέτρα κρίνονται ανεπιτυχή και άνευ λόγου η προκληθείσα οικονομική καταστροφή των επιχειρήσεων και των εργαζομένων.

Εύκολα μπορεί κάποιος να διαπιστώσει ότι κλάδοι όπως η εστίαση και το λιανικό εμπόριο δεν αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης, αλλά η επιμόλυνση προέρχεται από τις συγκεντρώσεις στα σπίτια, που είναι κλειστοί χώροι χωρίς εξαερισμούς και χωρίς τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων ασφαλείας και από τις υπαίθριες ανεξέλεγκτες συγκεντρώσεις, σε πάρκα, πλατείες και λοιπούς χώρους αναψυχής.

Η τηλεδιάσκεψη συμπερασματικά κατέληξε στο ότι η εστίαση και το λιανεμπόριο πρέπει να ανοίξουν άμεσα, διότι στους χώρους αυτούς υπάρχει η δυνατότητα τήρησης όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Αποφασίστηκε επίσης άμεσα συνέργεια δράσεων προκειμένου να επιτευχθεί αυτό.