Παναγιωτόπουλος: Ο αμίαντος απειλεί την υγεία των εργαζομένων στα ΕΛ.ΤΑ. Πάτρας

Ερώτηση και ΑΚΕ (Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων) προς τους υπουργούς Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, Ενέργειας & Περιβάλλοντος και Υγείας με θέμα «Εν έτει 2024 και εντός Ε.Ε, το κτίριο των ΕΛ.ΤΑ. της Πάτρας συνεχίζει να περιέχει υλικά αμιάντου και να μην διασφαλίζει την υγεία και την ασφάλεια του ανθρώπινου δυναμικού του» κατέθεσαν δώδεκα (12) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία του βουλευτή Αχαΐας και τομεάρχη Υγείας Ανδρέα Παναγιωτόπουλου.

Στο περιεχόμενο της ερώτησης περιγράφεται αναλυτικά το θέμα που έχει απασχολήσει την Ελληνική Βουλή από το 2009, σχετικά με την ύπαρξη επικίνδυνων υλικών αμιάντου στο κεντρικό κτίριο των ΕΛ.ΤΑ της Πάτρας, επί της οδού Ζαΐμη και Μαιζώνος. Συγκεκριμένα, αναφέρονται οι καταγγελίες με τις ενέργειες των ταχυδρομικών υπαλλήλων για να βρεθεί λύση στο σοβαρό αυτό πρόβλημα που άπτεται της υγείας των εργαζομένων στο εν λόγω κτίριο.

Επιπλέον, θίγεται εκτενώς και τεκμηριωμένα η περιπέτεια της Διπλ/χου Πολιτικού Μηχανικού κας Αθηνάς Σουγλέρη που ανέλαβε το 2012 τη συντήρηση του κτιρίου και την επίβλεψη των αναγκαίων εργασιών ούτως ώστε να αποκατασταθεί με ασφάλεια το πρόβλημα. Ωστόσο, η διοίκηση το 2018 προχώρησε «αυθαίρετα» σε τεχνικές λύσεις που «σκεπάζουν» πρόβλημα, με αποτέλεσμα να υπάρξει καταγγελία στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Στο τέλος της ερώτησης προς τους αρμόδιους υπουργούς για το θέμα που βρίσκεται στη δικαιοσύνη, τίθενται αμείλικτα ερωτήματα που, εκτός από την άδικη σύμφωνα με την τεκμηρίωση δίωξη της μηχανικού, αφορούν στην υγεία -καταμετρήθηκαν το 2023 τέσσερις (4) θάνατοι εργαζομένων στο εν λόγω κτίριο από νεοπλασματική νόσο- των εργαζομένων, καθώς και τη συμμόρφωση της χώρας στις ευρωπαϊκές και διεθνείς πρακτικές.