ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΑΣΠΗΛΙΟΣ: Οι νέοι άνθρωποι πρέπει να συμμετέχουν ενεργά στα κοινά

Πάντοτε έχει μεγάλο ενδιαφέρον να συνομιλεί κανείς με νέους ανθρώπους. Η συζήτηση μας με τον Παναγιώτη Καρασπήλιο υπήρξε από κάθε άποψη ενδιαφέρουσα. Το να συνομιλείς με μη επαγγελματίες της πολιτικής που όμως αγαπούν την πόλη, την επιστήμη τους την γειτονιά τους έχει εξαιρετικές πτυχές που θα τις διαπιστώσετε διαβάζοντας τις απαντήσεις του.  
  1. Πόσο μεγάλη είναι η ευθύνη των νέων ανθρώπων να συμμετέχουν ενεργά στα κοινά και να επηρεάζουν το παρόν και το μέλλον του τόπου τους; Ενδιαφέρονται οι νέοι για τα κοινά;  

Δεν μιλάμε απλά για ευθύνη, είναι χρέος των πολιτών και ειδικά των νέων ανθρώπων να συμμετέχουν ενεργά στην κοινωνία και να ασχολούνται με τα κοινά. Δυστυχώς, όμως είναι θλιβερό γεγονός είναι ότι οι νέοι αποστασιοποιούνται όλο και περισσότερο από την πολιτική και απαξιώνουν ό, τι έχει να κάνει με αυτή. Η αλήθεια είναι όχι αδικαιολόγητα, ας μην ξεχνάμε ότι είμαστε μια γενιά που πέρασε πολλαπλές κρίσεις, απογοητεύσεις και διαψεύσεις σε πολλαπλά επίπεδα. Ωστόσο, αυτό είναι που πρέπει να μας πεισμώνει και να μας ενθαρρύνει να ασχοληθούμε ξανά με τα κοινά και να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας. Οφείλουμε να μην αφήνουμε, άλλους να αποφασίζουν για τη δική μας ζωή, απέχοντας από τα κοινά και παραχωρώντας αυτοβούλως τη θέση μας σε θέσεις ευθύνης που καθορίζουν την καθημερινότητα και το μέλλον μας. Το να απέχεις, να μοιρολατρείς και να ασκείς μόνο κριτική, δεν βελτιώνει τίποτα, ούτε τη ζωή σου, ούτε την κοινωνία μέρος της οποίας είμαστε όλοι. Το θέμα είναι να έχεις θετική και αγωνιστική στάση ζωής, να μην αφήνεις το ρεύμα να σε παρασύρει παθητικά, να βγεις μπροστά για τη γενιά σου, να ακουστείς, να αγωνιστείς και να διεκδικήσεις λύσεις και ευκαιρίες για όλους. Αν θες να αλλάξουν τα πράγματα, πρέπει να είσαι έτοιμος να γίνεις ενεργό μέρος της κάθε αλλαγής, πρέπει να πράξεις!

  1. Τι σας πληγώνει στην Πάτρα, τι θα θέλατε να αλλάξει άμεσα στην εικόνα και την λειτουργία της;

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δημότες και οι πόλεις μας είναι πολλά. Τα ζω και εγώ καθημερινά, όπως όλοι. Η εικόνα μιας πόλης που διαθέτει φυσική ομορφιά, που συνδυάζει βουνό και θάλασσα μέσα σε λίγα λεπτά, που διαθέτει πλούσια ιστορία και πολιτιστική παράδοση, να είναι η μια εικόνα, μιας πόλης χωρίς καθαριότητα, χωρίς βιώσιμες αστικές αναπλάσεις, χωρίς οδικά έργα με σοβαρό σχεδιασμό αναμόρφωσης του αστικού οδικού δικτύου και της οδικής ασφάλειας, χωρίς υποδομές, είναι άκρως απογοητευτική. Αυτό, δηλαδή, που με πληγώνει περισσότερο είναι ότι βλέπω την πόλη μου, να αδικείται, να χάνει ευκαιρίες και να μην αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της. Θέλω να δω την πόλη μου καθαρή, σύγχρονη και λειτουργική. Να αποτελέσει τουριστικό σημείο αναφοράς δώδεκα μήνες τον χρόνο και να μην ακούγεται μόνο για τις καρναβαλικές της εκδηλώσεις, που ακόμα και αυτές θα μπορούσαν να αναδειχθούν ακόμα περισσότερο προσελκύοντας επισκέπτες από το εξωτερικό. Η τουριστική ανάπτυξη αποτελεί μοχλό ανάπτυξης, δημιουργίας νέων υποδομών και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Ο συνδυασμός μας «Πάτρα Ενωμένη» εστιάζει σε βασικούς άξονες που θα αλλάξουν την εικόνα της πόλης και της καθημερινότητας των πολιτών, όπως η τουριστική προβολή της πόλης, η βελτίωση των υποδομών, των τεχνικών έργων και των υπηρεσιών και η άσκηση ουσιαστικής κοινωνικής πολιτικής.

  1. Είστε εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής. Μιλήστε μας για τις εξελίξεις στην σημαντική αυτή επιστήμη σας.

Ο χώρος της Ειδικής Αγωγής είναι ένας πολυσυλλεκτικός χώρος και αποτελεί την καλύτερη υπενθύμιση ότι δεν υπάρχει διαφορετικότητα, γιατί ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και μοναδικός. Η Ειδική Αγωγή, είναι μια επιστήμη που σου μαθαίνει να ελίσσεσαι, να προσαρμόζεσαι, να αντιμετωπίζεις τις προκλήσεις και τις αλλαγές, να πρέπει να βρεις λύσεις και πολλές φορές άμεσα, γιατί είναι μια επιστήμη που έχει να κάνει με τον άνθρωπο και δεν είναι στατική, είναι δυναμική και συνεχώς εξελίσσεται. Γι’ αυτό, λοιπό, μου κέντρισε το ενδιαφέρον να ασχοληθώ από την πρώτη στιγμή, γιατί είδα στην Ειδική Αγωγή, ένα χώρο που άρει τους αποκλεισμούς και θέτει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στον κάθε άνθρωπο, κάνοντάς σε να διαθέτεις πολύπλευρη θέαση των πραγμάτων και της κοινωνίας και διευρυμένους ορίζοντες. Η επιστήμη μας ιδίως την τελευταία εικοσαετία μέσω του πλούσιου επιστημονικού και ερευνητικού έργου των αξιόλογων Ελλήνων ακαδημαϊκών της χώρας μας έχει σημειώσει άλματα προόδου στη χώρα μας και καθημερινά εξελίσσεται, παρέχοντας μας συνεχώς νέα εργαλεία και μεθόδους διδασκαλίας, που μας είναι χρήσιμα για την πρόοδο της κάθε μαθήτριας και του κάθε μαθητή και για την επίτευξη των εκπαιδευτικών στόχων. Οι εκπαιδευτικοί της Ειδικής Αγωγής, όπως και γενικά οι εκπαιδευτικοί, μέσα από τη διαδικασία της διδασκαλίας, καθημερινά εξελισσόμαστε και εμείς οι ίδιοι, διότι για να συμβαδίζουμε με την συνεχώς αναπτυσσόμενη επιστήμη μας, απαιτείται διαρκής επιμόρφωση και ενημέρωση πάνω στις νέες εκπαιδευτικές μεθόδους, στα νέα προγράμματα διδασκαλίας, στους εναλλακτικούς τρόπους διδασκαλίας και εκπαίδευσης, πρέπει δηλαδή να βρισκόμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά, να βρισκόμαστε σε μια διαδικασία συνεχούς αναζήτησης της γνώσης, της απόκτησης δεξιοτήτων και της δια βίου εκπαίδευσης.

 

  1. Γιατί αποφασίσατε να ενταχθείτε στον συνδυασμό του Κώστα Σβόλη;

Είμαι υπέρ της άποψης ότι αν θες να αλλάξουν τα πράγματα, πρέπει να βγεις μπροστά στην πρώτη γραμμή του αγώνα και να συμβάλλεις με πράξεις ώστε να αλλάξουν. Αυτός ήταν ο πρώτος λόγος που με ώθησε να ενταχθώ στον συνδυασμό του Κώστα Σβόλη, σε συνδυασμό με το ότι στο πρόσωπό του επικεφαλής μας, είδα έναν άνθρωπο που εμπιστεύομαι, έναν άνθρωπο με όραμα και αίσθημα ευθύνης για τους Δημότες και την πόλης μας. Θέλω με τις γνώσεις, τις δεξιότητες και την εμπειρία μου να βάλω και γω το δικό μου λιθαράκι να αλλάξει η κουλτούρα της στασιμότητας στην Πάτρα, να δημιουργηθούν νέες προοπτικές και να οδηγήσουμε την πόλη μας στο αύριο. Ζητώ από τους συμπολίτες μου να μου δώσουν με την ψήφο τους τη δύναμη να γίνω η φωνή τους και να αγωνιστώ για τα ζητήματά που τους απασχολούν, προσπαθώντας για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

  1. Πάτρα και Αρκάδες έχουν μια ισχυρή σχέση πολλών δεκαετιών. Πώς θα την περιγράφατε σήμερα; 

Η σχέση μας φαίνεται στο όνομα του Συλλόγου μας, Σύλλογος Αρκάδων Πάτρας. Είμαστε πολίτες της Πάτρας με καταγωγή από την Αρκαδία. Δεν μιλάμε απλά για στενή σχέση, μιλάμε για ένα σώμα. Ο Σύλλογος μας είναι δυνατός, είναι ενεργός, και έχει αγκαλιαστεί από την τοπική κοινωνία. Οι διατελέσαντες πρόεδροι, τα παλαιοτέρα Δ.Σ., τα μέλη μας και οι φίλοι του Συλλόγου είμαστε μια μεγάλη οικογένεια και τους ευχαριστώ και δημόσια γι’ αυτήν τη στήριξη. Εγώ έχω την τιμή να διατελώ Πρόεδρος του Συλλόγου και μαζί με το δραστήριο Δ.Σ. του Συλλόγου μας προσπαθούμε μέσα από τις δράσεις και τις εκδηλώσεις που διοργανώνουμε, μέσα από το χορευτικό μας τμήμα να μεταλαμπαδεύσουμε στα νέα παιδιά την αγάπη για την παράδοση, την ιστορία και τον πολιτισμό και θέλω να πιστεύω ότι το καταφέρνουμε, καθώς όλο και περισσότεροι νέοι έρχονται στον σύλλογό μας.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Παναγιώτης Καρασπήλιος γεννήθηκε και διαμένει στην Πάτρα. Έχει σπουδάσει στο Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής του Π.Θ. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Π.Μ.Σ. του Ε.Α.Π. στην Ειδική Αγωγή. Είναι τελειόφοιτος του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Πατρών. 

Εργάζεται ως Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής ΚΕΔΑΣΥ Αχαΐας και σε Δημοτικά Σχολεία της Πάτρας. Παράλληλα, είναι εισηγητής σε ενδοσχολικές επιμορφώσεις. Είναι διπλωματούχος Βυζαντινής Μουσικής και Ιεροψάλτης στον Ι.Ν. Αγίων Αποστόλων Πάτρας. Είναι Πρόεδρος του Συλλόγου Αρκάδων Πάτρας «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης». Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου της Σχολής του. Διατελεί Πρόεδρος της Δ.Α.Κ.Ε./Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πάτρας.