Πάτρα: Mικρό το ενδιαφέρον στην φοιτητική κατοικία

Και ενώ ανακοινώθηκαν οι βάσεις των πανελλαδικών εξετάσεων η κτηματομεσιτική αγορά στην Πάτρα, δεν λέει να πάρει τα πάνω της.

Το κλίμα της αβεβαιότητας που επικρατεί εξαιτίας της έξαρσης της πανδημίας και της αύξησης των κρουσμάτων σε όλη την χώρα, έχει μειώσει σε μεγάλο βαθμό το ενδιαφέρον των φοιτητών για να μισθώσουν διαμερίσματα και ακίνητα.

Έτσι, μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν έχουμε δει εκείνη την εικόνα που βλέπαμε κάθε χρόνο τέτοια εποχή, με τους γονείς και τα παιδιά τους να γυρίζουν στους δρόμους με μία εφημερίδα στο χέρι για να βρουν το διαμέρισμα που επιθυμούν.

Ωστόσο, είναι σίγουρο ότι μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα το ενδιαφέρον θα αυξηθεί. Ήδη, άλλωστε, ορισμένοι από τους «παλιούς» φοιτητές του Πανεπιστημίου, έχουν επιστρέψει στην Πάτρα και τα διαμερίσματα τους, παρόλο που όπως όλα δείχνουν η εξεταστική περίοδος του Σεπτεμβρίου, θα είναι εξ αποστάσεως.

Όμως είναι γεγονός ότι οι φοιτητές αυτοί είναι ελάχιστοι, σε σύγκριση με τους χιλιάδες νέους που σπουδάζουν στην Πάτρα. Κρίσιμο σημείο για την εξέλιξη της κτηματομεσιτικής αγοράς θα είναι το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία στην περιοχή μας και το πώς θα γίνονται τα μαθήματα κατά τη διάρκεια της χρονιάς στις σχολές του Πανεπιστημίου.

Πάντως, οι τιμές των ακινήτων στην Πάτρα είναι ήδη αρκετά χαμηλές, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες και δεν υπάρχουν περιθώρια για αυτούς για να πέσουν και άλλο, παρά την κρίση και του ότι η ζήτηση αναμένεται να είναι μειωμένη, σε σύγκριση με τα περασμένα χρόνια.

Νοικιάζουν ομαδικά για διαφορετικά χρονικά διαστήματα

Η κρίση της πανδημίας και η αβεβαιότητα που έχει φέρει, έχει δημιουργήσει, σύμφωνα με παράγοντες του real estate, μια νέα τάση στην εκμίσθωση των ακινήτων στην Πάτρα.

Σπουδαστές, θεωρώντας προφανώς ότι η Πάτρα πλέον δεν είναι η μόνιμη βάση τους την ακαδημαϊκή χρονιά που έρχεται και ότι θα χρειαστεί να μείνουν συγκεκριμένα διαστήματα στην αχαϊκή πρωτεύουσα, έρχονται σε συμφωνία μεταξύ τους για τον χρόνο της διαμονής τους, νοικιάζοντας έτσι διαμερίσματα που έχουν μία σχετική άνεση μοιράζοντας το ενοίκιο.

Η τάση αυτή αναμένεται να κρατήσει σε ένα επίπεδο το ύψος των διαμερισμάτων που έχουν ανακαινιστεί και βρίσκονται σε νέες πολυκατοικίες, κυρίως στις περιοχές του κέντρου της Πάτρας, όμως από την άλλη είναι σίγουρο ότι θα αυξήσει τον αριθμό των ακινήτων που είναι στα αζήτητα, μένοντας για ακόμα έναν χειμώνα ξενοίκιαστα. Γεγονός που θα επηρεάσει όχι μόνο το real estate, αλλά και το σύνολο της τοπικής αγοράς.