Πάτρα: Συνάντηση Πελετίδη, με φοιτητές του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, συναντήθηκε σήμερα, Δευτέρα 20/3, στο Δημαρχείο, με φοιτητές του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, τμήμα που έχει έδρα την Πάτρα και τις εγκαταστάσεις του πρώην ΤΕΙ.

Οι φοιτητές ενημέρωσαν τον Δήμαρχο για το γεγονός ότι από το 2019 τα επαγγελματικά τους δικαιώματα βρίσκονται σε «ομηρία». Συγκεκριμένα, με το Ν. 4610/2019 το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας καταργήθηκε και τα Τμήματα Μηχανικών απορροφήθηκαν από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Λίγο αργότερα, τα Τμήματα έγιναν πενταετούς φοίτησης, όπως προβλέπεται για τις Πολυτεχνικές Σχολές.

Παρόλα αυτά, όλα αυτά τα χρόνια, καμία κυβέρνηση δεν προχώρησε στις απαραίτητες ρυθμίσεις, με αποτέλεσμα τα πτυχία τους να βρίσκονται «στον αέρα» και να μην προβλέπονται επαγγελματικά δικαιώματα, τη στιγμή που αρχίζουν και βγαίνουν οι πρώτοι απόφοιτοι από το νέο Τμήμα, πενταετούς φοίτησης. Είναι δε χαρακτηριστικό, ότι οι εν λόγω απόφοιτοι, δεν είχαν δικαίωμα να συμμετέχουν στον πρόσφατο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, ούτε στην κατηγορία Πανεπιστημιακής, αλλά ούτε και στην κατηγορία Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.

Ο Δήμαρχος, εξέφρασε τη στήριξη της Δημοτικής Αρχής στα δίκαια αιτήματα των φοιτητών, για άμεση κατοχύρωση των επαγγελματικών και εργασιακών δικαιωμάτων τους, σύμφωνα με την ειδικότητά τους.

Ταυτόχρονα, επεσήμανε ότι χρειάζεται αγώνας για συνολική αναβάθμιση των σπουδών, ενάντια στην υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση των τμημάτων, ενάντια στη λογική της κατηγοριοποίησης τμημάτων και αποφοίτων, την οποία ακολούθησαν όλες οι Κυβερνήσεις.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα, ο Δήμαρχος θα προβεί σε παρεμβάσεις, προκειμένου να υπάρξει επιπλέον πίεση προς την κυβέρνηση για να λυθεί το θέμα.