Πάτρα: Ηλεκτρικό πατίνι – 300 ενοικιάσεις σε λιγότερες από 10 ημέρες

Ηταν λίγο πριν τα Χριστούγεννα όταν η Πάτρα, ξαφνικά, γέμισε με δεκάδες πράσινα ηλεκτρικά πατίνια σε αρκετά κεντρικά σημεία της πόλης, με αποτέλεσμα πολλοί συμπολίτες να απορήσουν.

Η απάντηση δόθηκε από τη νεοσύστατη πατρινή εταιρεία «Scootmon», η οποία από τις 23 Δεκεμβρίου ξεκίνησε τη λειτουργία της στην πόλη και παρέχει τη δυνατότητα μίσθωσης, ηλεκτρικών πατινιών αρχικά και ηλεκτρικών μοτοσικλετών από τέλη Ιανουαρίου.

ΧΡΗΣΗ
«Κατεβάζοντας» δωρεάν την εφαρμογή «SCOOT Fun & Rides» στο κινητό σας μπορείτε να νοικιάσετε με ένα σχετικά μικρό αντίτιμο το πατίνι σας για τις καθημερινές μικρές σας μετακινήσεις ή για αναψυχή.

Τα ηλεκτρικά πράσινα πατίνια, σε χρώμα και φιλοσοφία, βρίσκονται σταθμευμένα – απενεργοποιημένα σε διάφορα κεντρικά σημεία της πόλης των Πατρών, τα οποία ο χρήστης της εφαρμογής «SCOOT Fun & Rides» μπορεί, εύκολα και γρήγορα, να εντοπίσει.

ΜΙΣΘΩΣΗ
Η μίσθωση των ηλεκτρικών πατινιών γίνεται μόνο μέσω της εφαρμογής, χωρίς την παρέμβαση φυσικού προσώπου, με την απλή και σύντομη εγγραφή του χρήστη στην εφαρμογή και τη χρήση χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας, οπότε και μπορεί να ενεργοποιηθεί το ηλεκτρικό πατίνι.

Ο χρήστης μπορεί, ανά πάσα στιγμή και οπουδήποτε εντός του εμφανιζόμενου στην εφαρμογή χάρτη, να διακόψει τη χρήση του ηλεκτρικού πατινιού (επίσης χωρίς την παρέμβαση φυσικού προσώπου), οπότε διακόπτεται η χρέωση του χρήστη και απενεργοποιείται το ηλεκτρικό πατίνι, ενώ υπάρχει και δυνατότητα πρόσκαιρης παύσης λειτουργίας, με μειωμένη χρέωση.

ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ
Τα ηλεκτρικά πατίνια της «SCOOT Fun & Rides» φέρουν σύστημα ακριβούς εντοπισμού γεωγραφικής θέσης (GPS), ώστε, ανά πάσα στιγμή, μπορεί να διαπιστωθεί πού βρίσκονται και δεν μπορούν να ενεργοποιηθούν εκτός εφαρμογής.

ΤΑΣΗ
Τα ηλεκτρικά πατίνια θα μπορούσαμε να πούμε πως άργησαν να κάνουν την εμφάνισή τους στην πόλη. Σε δεκάδες πόλεις του εξωτερικού, αλλά και στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, χιλιάδες άνθρωποι χρησιμοποιούν τα πατίνια για τις καθημερινές μετακινήσεις τους.

ΑΡΧΗ
Κατά τις πρώτες μέρες λειτουργίας στην Πάτρα, αρκετοί ήταν αυτοί που επέλεξαν να δοκιμάσουν μια βόλτα με τα ηλεκτρικά πατίνια, με τα δεδομένα της εταιρείας να κάνουν λόγο για περίπου 300 ενοικιάσεις σε λιγότερες από 10 ημέρες, ενώ οι πρώτες αξιολογήσεις των χρηστών δείχνουν πως η πρωτοβουλία της εταιρείας βρίσκεται στο σωστό δρόμο και με τις κατάλληλες κινήσεις θα μπορέσει να εδραιωθεί και να επεκταθεί στην τοπική αγορά.

ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ
Ωστόσο, σε άλλες πόλεις, η έλευση τον ενοικιαζόμενων πατινιών έχει φέρει στην επιφάνεια και θλιβερές νοοτροπίες ανθρώπων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα περιστατικά που είχαν γίνει γνωστά προ τριών ετών στη Θεσσαλονίκη, όπου αρκετοί ανεγκέφαλοι έβρισκαν ως «διασκέδαση» τη ρίψη των πατινιών στον Θερμαϊκό. Ενώ, παρόμοια περιστατικά βανδαλισμών έχουν σημειωθεί στην Αθήνα και σε πόλεις της Κρήτης, όπου ως τουριστικοί προορισμοί η έλευση των ηλεκτρικών πατινιών είχε συμβεί νωρίτερα.