Πάτρα - Δήμος: Μπήκαμε στο '21 χωρίς προϋπολογισμό

Αναρτήθηκε στο «Διαύγεια» το τεχνικό πρόγραμμα και ο προϋπολογισμός της ΔΕΥΑΠ για το 2021. Η δημοτική επιχείρηση πρόλαβε και το ψήφισε. Ωστόσο, παραμένει ερωτηματικό πως γίνεται να έχει αλλάξει ο χρόνος και να μην έχει συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο το τεχνικό πρόγραμμα και ο προϋπολογισμός του Δήμου Πατρέων για το νέο έτος.

Αποτελεί αυτοδιοικητική πρωτοτυπία να βρισκόμαστε στο 2021 και τα δύο σημαντικά «εργαλεία» στη λειτουργία του δήμου, το τεχνικό πρόγραμμα και ο προϋπολογισμός, να μην έχουν καν συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο.

Μέλη της αντιπολίτευσης μετέφεραν τον προβληματισμό τους για το γεγονός αυτό και κατά πόσο επιτρέπεται (νομικά, θεσμικά, πολιτικά) να προχωρήσει ο δήμος σε έργα και πράξεις χωρίς προηγουμένως να έχει εγκριθεί το τεχνικό πρόγραμμα και ο προϋπολογισμός.

Η ΔΕΥΑΠΣτην εισήγηση που ψηφίστηκε στο ΔΣ της δημοτικής επιχείρησης αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι στο πλαίσιο «της εναρμόνισης των σχετικών κοινοτικών οδηγιών επιβάλλονται κανόνες τιμολόγησης του νερού που στο κόστος περιλαμβάνονται εκτός από τα λειτουργικά έξοδα και το κόστος των κεφαλαίων που απαιτούνται για την κατασκευή έργων ύδρευσης, αποχέτευσης και αντιπλημμυρικής προστασίας μετατρέποντας το νερό εμπορεύσιμο προϊόν και τις ΔΕΥΑ πλήρως ανταποδοτικές επιχειρήσεις.»

Εκφράστηκε η αντίθεση στην επιβολή του περιβαλλοντικού τέλους το οποίο κατατίθεται στο Πράσινο Ταμείο (η δημοτική αρχή υποστηρίζει ότι προορίζεται για να διανεμηθεί σε μεγαλοεργολάβους) ενώ αναφέρεται ότι το τεχνικό πρόγραμμα αξιοποιεί τα χρήματα των Πατρινών και «κάθε χρηματοδοτικό πρόγραμμα (ΕΣΠΑ, Αντώνης Τρίτσης)

 

pelop.gr