Πάτρα: Αύξηση στο ιικό φορτίο λυμάτων

Μείωση παρουσίασε την εβδομάδα 22-28 Μαΐου η θετικότητα των ελεγχθέντων δειγμάτων για SARS-CoV2 και για τον ιό της γρίπης, σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος (SARS-CoV-2, ιοί γρίπης και αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV).

Ιός SARS-CoV2 – λοίμωξη COVID-19: Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ο αριθμός των εισαγωγών για COVID-19 παρουσίασε μικρή μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και μείωση 2% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες.

Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και μείωση 59% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες. Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 40. Καταγράφηκαν 45 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 85 έτη (εύρος 71-96 έτη).

Κατά τις τελευταίες εβδομάδες όλα τα αλληλουχηθέντα στελέχη ανήκαν στις υπο-παραλλαγές ΒΑ.2 και ΒΑ.5 της Όμικρον, με τη ΒΑ.2 να υπερτερεί . Η συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 ήταν η XBB.1.5 (86%). Συνολικά έχουν ανιχνευθεί 66 δείγματα θετικά για τη νέα παραλλαγή υπό παρακολούθηση, ΧΒΒ.1.16.

Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARSCoV-2 σε 4 από τις 10 περιοχές που ελέγχθηκαν.

Ιός της γρίπης: Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παρουσίασε μείωση στα δείγματα από την ΠΦΥ (sentinel). Δεν καταγράφηκε νέο σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ , ούτε νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Συνολικά από την αρχής επιτήρησης της γρίπης νοσηλεύτηκαν 68 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 26 θάνατοι. Το ίδιο διάστημα καταγράφηκαν στα δύο κέντρα αναφοράς γρίπης 370 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης (δείγματα sentinel και νοσοκομειακά δείγματα), εκ των οποίων 289 (78%) ήταν στελέχη τύπου Α και 81 (22%) στελέχη τύπου Β.

Γριπώδεις συνδρομές (ανεξαρτήτως παθογόνου): Παρέμειναν σε σταθερά επίπεδα στην κοινότητα.

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV: Ολα τα εξετασθέντα δείγματα ήταν αρνητικά για RSV.

ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ
Ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου
Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 σε αστικά λύματα,
το οποίο λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ.
Τα δείγματα προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της
Λάρισας, του Βόλου, της Ξάνθης, της Αλεξανδρούπολης, του Ηρακλείου, των Χανίων, της Πάτρας
και των Ιωαννίνων. Τα δείγματα λαμβάνονται από τις εισόδους των κατά τόπους Μονάδων
Επεξεργασίας Λυμάτων (ΜΕΛ) και αντιστοιχούν στον πληθυσμό που εξυπηρετείται από αυτές.

Αττική -12%
Θεσσαλονίκη -17%
Πάτρα Αύξηση, Μετρήσιμο ιικό φορτίο*
Λάρισα +77%
Βόλος +82%
Ξάνθη +24%
Αλεξανδρούπολη -16%
Ηράκλειο +5%
Χανιά -9%
Ιωάννινα -44%

* Δεν είναι δυνατός ο υπολογισμός της ποσοστιαίας μεταβολής του μέσου εβδομαδιαίου ιικού φορτίου για την Πάτρα, γιατί την προηγούμενη εβδομάδα (20/2023) το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων δεν ήταν ανιχνεύσιμο.

Την εβδομάδα 21/2023 παρατηρήθηκε αυξητική τάση σε σχέση με την εβδομάδα 20/2023 στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα σε τέσσερεις από τις δέκα (4/10) περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ.
Πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν σε τέσσερεις από τις δέκα (4/10) περιοχές του ΕΔΕΛ και σταθεροποίηση σε δύο από τις δέκα (2/10) περιοχές. Καθαρά αυξητικές τάσεις στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα παρατηρήθηκαν στο Βόλο (+82%) και στη Λάρισα (+77%), ενώ οριακή ήταν η αύξηση στην Ξάνθη (+24%). Καθαρά πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν στα Ιωάννινα (-44%), ενώ οριακή ήταν η μείωση στην Αλεξανδρούπολη (-16%), στη Θεσσαλονίκη (-17%) και στην Αττική (-12%). Σταθεροποίηση στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα παρατηρήθηκε στο Ηράκλειο (+5%) και στα Χανιά (-
9%). Στην Πάτρα το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων ήταν μετρήσιμο, δηλαδή σημειώθηκε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα (15-21/05/2023) κατά την οποία το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα δεν ήταν ανιχνεύσιμο, ήταν δηλαδή κάτω από το όριο ανίχνευσης της μεθόδου.