Πάτρα:Πώς ψηφίζουμε στη δεύτερη κάλπη στις 25 Ιουνίου-Οι αλλαγές

Πανέτοιμη είναι η Αντιπεριφέρεια Αχαίας, για τις δεύτερες εκλογές της 25ης   Ιουνίου, όπου ο συντονισμός με τους Δήμους, θα οριστεί στις επόμενες ημέρες, ώστε να κυλήσουν όλα ομαλά όπως πριν μερικά 24ωρα,Φυσικά θα παραλάβει καινούργιο εκλογικό υλικό  με ψηφοδέλτια με λίστες, ενώ τα παραβάν και οι κάλπες θα τοποθετηθούν εκ νέου στα σχολικά συγκροτήματα που θα είναι εκλογικά τμήματα, 48 ώρες πριν. Στις δεύτερες κάλπες οι ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στα κόμματα που διεκδίκησαν ψήφο στις πρώτες εκλογές και για αυτό στα παραβάν δεν θα υπάρχουν στυλό.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες διαφορές στη διαδικασία. Οι εκλογές του Ιουνίου θα γίνουν με λίστα, που σημαίνει ότι οι πολίτες δεν θα μπορούν να «σταυρώσουν» κάποιον υποψήφιο. Είθισται οι λίστες των κομμάτων να διαμορφώνονται με βάση την κατάταξη των υποψηφίων στις πρώτες εκλογές. Απαγορεύεται στον εκλογέα να ρίξει το ψηφοδέλτιό του στην κάλπη:

α) αν αυτό δεν είναι μέσα στο φάκελο με το ειδικό γνώρισμα ή αν δεν έχει κλειστεί ο φάκελος και

β) αν ο εκλογέας δεν αποσύρθηκε πρώτα στον ξεχωριστό χώρο (παραβάν).

Στον εκλογέα που ψήφισε χορηγείται, εφόσον ζητηθεί, σχετική βεβαίωση που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής και σφραγίζεται με τη σφραγίδα της.

Οι ψηφοφόροι μπορούν να ενημερωθούν για το εκλογικό κέντρο στο οποίο ψηφίζουν, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του υπουργείου Εσωτερικών. Οι δεύτερες εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. Σε αυτή την περίπτωση εξακολουθεί να ισχύει το όριο του 3%, όμως το πρώτο κόμμα λαμβάνει μπόνους μέχρι και 40 έδρες. Ως εκ τούτου, ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης γίνεται ευκολότερος καθώς αρκεί ένα ποσοστό γύρω στο 37%. Όσες έδρες παραμείνουν αδιάθετες, κατανέμονται αναλογικά στα κόμματα που έχουν περάσει το όριο του 3% και έχουν εξασφαλίσει την είσοδό τους στη Βουλή.