Ο Άγιος Ανδρέας Βουκουρεστίου ξεπέρασε αυτόν των Πατρών

Όνειρο των Πατρινών ήταν να κατασκευάσουν τη μεγαλύτερη Εκκλησία των Βαλκανίων, τον Άγιο Ανδρέα. Η Ρουμανία μας ξεπέρασε. Παρουσία του  Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου έγιναν την Κυριακή στο Βουκουρέστι τα εγκαίνια του νέου Καθεδρικού Ναού της Σωτηρίας του Λαού, που όταν ολοκληρωθεί θα είναι ο μεγαλύτερος ορθόδοξος ναός στον κόσμο.

Η κατασκευή του ναού – που είναι αφιερωμένος στην Ανάληψη του Χριστού και τον Απόστολο Ανδρέα - ξεκίνησε το 2010 και το κόστος κατασκευής του υπολογίζεται στα 110 εκατομμύρια ευρώ. 

Ο Ναός έχει τη μεγαλύτερη καμπάνα εκκλησίας στον κόσμο, η οποία ξεπερνά τον καμπάνα του Αγίου Πέτρου στον καθεδρικό ναό της Κολωνίας. Ο νέος καθεδρικός ναός στο Βουκουρέστι είναι πέντε ώς δέκα μέτρα υψηλότερος από τον καθεδρικό ναό του Ιησού Σωτήρα στη Μόσχα, που μέχρι σήμερα - με ύψος 103 μέτρα - ήταν ο υψηλότερος καθεδρικός ναός στον κόσμο.

Στα θυρανοίξια του ιερού ναού θα τελετουργήσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ενώ στη λειτουργία του Αγίου Ανδρέα, στις 30 Νοεμβρίου, θα χοροστατήσει ο Πατριάρχης Θεόφιλος των Ιεροσολύμων. Μάλιστα, η ρουμανική Ορθόδοξη Εκκλησία έχει φέρει και το ιερό λείψανο της χειρός του Αγίου Ανδρέα από την Πάτρα για την περίσταση.

Πάντως ο Άγιος Ανδρέας Πατρών παραμένει ο μεγαλύτερος Ναός στην Ελλάδα.