Ξεκινούν οι εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Πάτρας από τα ναζιστικά στρατεύματα

Οι εκδηλώσεις που διοργανώνουν ο Δήμος της Πάτρας και ο Πολιτιστικός Οργανισμός για την αντιφασιστική πάλη του πατραϊκού λαού, την απελευθέρωση της πόλης από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής και το μπλόκο των προσφυγικών ξεκινούν την Κυριακή 2 Οκτωβρίου και θα διαρκέσουν έως και τον Δεκέμβρη.

Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων παρουσίασε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη η οποία ανέφερε τα εξής:

« Ο δήμος της Πάτρας και ο Πολιτιστικός Οργανισμός διοργανώνουν και φέτος σειρά εκδηλώσεων για την αντιφασιστική πάλη του Πατραϊκού λαού, την απελευθέρωση της Πάτρας από τα γερμανικά στρατεύματα και του μπλόκου των προσφυγικών, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν τους μήνες Οκτώβρη, Νοέμβρη και Δεκέμβρη.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν την Κυριακή 2 Οκτωβρίου, στην Πλατεία Υψηλών Αλωνίων με τη συμμετοχή των χορωδιών, του Παν ηπειρωτικού Συλλόγου Πατρών, της Μικτής Χορωδία πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων ΟΤΕ και της Χορωδίας των Κανταδόρων.

Παράλληλα από τις 2 Οκτωβρίου θα ανοίξουν οι πύλες του ιστορικού καταφυγίου κάτω από τα Υψηλά Αλώνια, το οποίο και φέτος θα αποτελέσει σημείο αναφοράς των εκδηλώσεων για την απελευθέρωση της πόλης από το 12ο σύνταγμα του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ.

Στους χώρους του καταφυγίου φιλοξενείται έκθεση αρχειακού και φωτογραφικού υλικού, μέσα από το οποίο αναδεικνύονται στιγμές από τον βομβαρδισμό της πόλης κατά την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, την κατοχή και την απελευθέρωση από τα ναζιστικά στρατεύματα.

Φέτος, ολοκληρώνονται οι εικαστικές παρεμβάσεις στον χώρο με την τοποθέτηση ενός Ψηφιδωτού του αγιογράφου-ζωγράφου κυρίου Πέτρου Λαμπρινάκου, στον εξωτερικό χώρο του καταφυγίου και συγκεκριμένα στην είσοδο.

Από τον Πολιτιστικό Οργανισμό θα εκδοθεί κατάλογος για το καταφύγιο, σε 2 γλώσσες (ελληνικά και αγγλικά), που θα περιλαμβάνει ότι εκτίθεται στο καταφύγιο.

Στο χώρο του καταφυγίου, το οποίο θα είναι ανοιχτό μέχρι το τέλος του έτους, θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις, και προγραμματισμένες επισκέψεις συλλόγων και σωματείων. Όπως και πέρυσι το καταφύγιο την 28η Οκτωβρίου θα είναι ανοικτό και θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις.

Οι δράσεις θα συνεχιστούν έως τις αρχές Δεκέμβρη με την εκδήλωση μνήμης και τιμής για το μπλόκο των προσφυγικών. Στις εκδηλώσεις περιλαμβάνονται επίσης ιστορικοί περίπατοι και αφιέρωμα στο αντάρτικο τραγούδι από την πατρινή σοπράνο Μαριάννα Μεσσαλά».

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, σε συνεργασία με την ΠΕΑΕΑ, το Ανατολικό Διαμέρισμα του Δήμου Πατρέων και τον Παμμικρασιατικό Σύνδεσμο Πατρών και Περιχώρων.

Στη συνέντευξη παραβρέθηκε και η γραμματέας του Δ.Σ. του παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ στη Δυτική Ελλάδα Κική Λεβεντάκου.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

10:30 π.μ.: Δοξολογία στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας
Πλατεία Υψηλών Αλωνίων
11:00 π.μ.: Ομιλία Δημοτικής Αρχής
11:30 π.μ.: “Τραγούδια της αντίστασης και του αγώνα”

3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

9:00 μ.μ.: Αφιέρωμα στο Ρεμπέτικο της Κατοχής- Μουσικο-θεατρικο- χορευτική παράσταση – Πλατεία Παντοκράτορος

5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

8:00 μ.μ.: Προβολή ταινίας: “ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΓΚΡΙ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ” Αίθριο Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου.