Ξεκίνησαν οι ξεναγήσεις στο ιστορικό καταφύγιο στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 77 χρόνια απελευθέρωσης της Πάτρας

Η Πάτρα τιμά και γιορτάζει τα 77 χρόνια απελευθέρωσης της από τα Ναζιστικά στρατεύματα κατοχής και οι πολίτες συμμετέχουν μαζικά στις εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος, θέλοντας να διατηρήσουν άσβεστες τις μνήμες τους .

Ο χώρος του ιστορικού καταφυγίου κάτω από τα  Υψηλά Αλώνια αποτελεί και φέτος ένα από τα σημεία αναφοράς των δράσεων  με το κοινό να «ανταμώνει» με την ιστορία της πόλης  στα χρόνια της κατοχής, της αντίστασης και την απελευθέρωση, μέσα από την έκθεση του Ιστορικού και Αρχειακού Υλικού και τα έργα της «Εικαστικής Διαδρομής». Παράλληλα σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι ξεναγήσεις σχολείων, σωματείων και συλλόγων.

«Χίτλερ εναντίον Πικάσο» στο αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την απελευθέρωσης της Πάτρας από τα Ναζιστικά  στρατεύματα κατοχής, το αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου μετατράπηκε το βράδυ της Τετάρτης (χθες) σε επίκεντρο των φετινών δράσεων, με το κοινό να γεμίζει το χώρο, προκειμένου να παρακολουθήσει την προβολή του εξαιρετικού ντοκιμαντέρ ‘Χίτλερ εναντίον Πικάσο».

Το αίθριο αποδείχθηκε τελικά «μικρό» για να χωρέσει όλους όσους επιθυμούσαν να παρακολουθήσουν την αληθινή ιστορία των αριστουργημάτων που αρπάχτηκαν, απαγορεύτηκαν και «εκδιώχθηκαν» κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα από τους Ναζί. Μία ιστορία δοσμένη μέσα από τη συγκλονιστική σκηνοθετική ματιά  του Claudio Poli με «πλοηγό» τη μοναδική περιγραφή του  Τόνυ Σερβίλλο.

Μέσα από την  ταινία αποκαλύπτονται Picasso, Matisse, Renoir, Chagall και άλλα έργα τέχνης κρυμμένα, λεηλατημένα - καταδικασμένα από τους Ναζί, τα οποία έρχονται στο φως και προβάλουν στη μεγάλη οθόνη τη ναζιστική εμμονή για τέχνη.

Για την ταινία μίλησε πριν την έναρξη το μέλος του Δ.Σ. στον Πολιτιστικό Οργανισμό Χριστίνα Κλωνιζάκη.

Ο χώρος του ιστορικού καταφυγίου είναι ανοιχτός για το κοινό κάθε Τετάρτη από τις 18.00 έως τις 20.00 και κάθε Κυριακή από τις 11.00 έως τις 12.00. Το Καταφύγιο θα μείνει ανοιχτό όλο τον Οκτώβρη και θα γίνονται προγραμματισμένες επισκέψεις - ξεναγήσεις σε Συλλόγους - Σωματεία μετά από συνεννόηση. (Τηλέφωνα επικοινωνίας 2610-624-088 και 2610-390-937).