Ν.Φαρμάκης: "Ισχυρό του αποτύπωμα του ΕΣΠΑ στην ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας και την μείωση της ανεργίας"

Tο 83% έχει ξεπεράσει η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ 2014-2020 και υπολογίζεται ότι μέσα στον Ιούνιο θα ανέλθει στο 90%, δεδομένα που συνθέτουν σε ένα άκρως επιτυχημένο αποτέλεσμα με ισχυρό αποτύπωμα σε όλη τη Δυτική Ελλάδα και την κοινωνία της. Τα ενδιαφέροντα στοιχεία παρουσιάστηκαν σήμερα Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023 στο Αγρίνιο, όπου έγινε για πρώτη φορά, εκτός της έδρας της Περιφέρειας, η συνεδρίαση της 7ης Επιτροπής Παρακολούθησης της πορείας του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο τρέχον πρόγραμμα είναι ενταγμένα 7.497 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 830,3 εκ. ευρώ.

«Τα τελευταία 4 χρόνια επιτεύχθηκαν σημαντικά άλματα προόδου. Η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ 2014-2020 έχει ήδη ξεπεράσει το 83% και κάθε μέρα ανεβαίνει όλο και περισσότερο. Είμαστε βέβαιοι πλέον για την επιτυχή ολοκλήρωσή του και χαρούμενοι που μέσα από την πολύ μεγάλη προσπάθεια που καταβλήθηκε, ξεμπλόκαραν πολλές εκκρεμότητες και καταφέραμε να βάλουμε πολλά εμπόδια στην άκρη, ώστε να μην χαθούν πόροι για την Περιφέρειά μας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας και Πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης Νεκτάριος Φαρμάκης και συνεχίζοντας τόνισε: «Ο προϋπολογισμός των νέων έργων και των εντάξεων που έγιναν από το 2020 και μετά, υπολογίζεται σε πάνω από 400 εκ. ευρώ, ενώ την ίδια ώρα ανταποκριθήκαμε στις ανάγκες που ανέκυψαν από την πανδημία, στρέφοντας πόρους προς την ενίσχυση του τοπικού συστήματος υγείας, αλλά και την οικονομική στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων και ιδιαίτερα, των μικρομεσαίων».

Όπως παρατήρησε ο κ. Φαρμάκης μέσα από τους πόρους του Ε.Π δημιουργήθηκε ένα ισχυρό ανάχωμα στην απώλεια θέσεων εργασίας στη φάση της πανδημίας και επιπλέον, μέσω άλλων δράσεων στήριξης της επιχειρηματικότητας, δόθηκε έμφαση στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, που υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τις 1.000.

«Το αποτύπωμα αυτής της μεγάλης προσπάθειας φαίνεται και στους δείκτες της ανεργίας, που στο διάστημα από το 2019 μέχρι και το 2022, έπεσε κατά 11,5 ποσοστιαίες μονάδες στη Δυτική Ελλάδα Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης σε ολόκληρη την χώρα για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που αντικειμενικά είχε ανυπέρβλητες δυσκολίες λόγω της πανδημίας και της συνεπακόλουθης οικονομικής κρίσης» πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης και αναφορικά με τις δράσεις στήριξης της επιχειρηματικότητας, επεσήμανε: «Στις προσκλήσεις για τη σύγχρονη μεταποίηση στη Δυτική Ελλάδα, έχουμε 325 ενταγμένες επιχειρήσεις. Και στην επιχειρηματική εκκίνηση νέων πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων, δεχθήκαμε 262 επενδυτικές προτάσεις. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν την μεγάλη δυναμική που παρουσιάζει η επιχειρηματικότητα στη Δυτική Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Αισθάνομαι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία επιχειρηματική «άνοιξη» και αυτό είναι ένα από τα πιο αισιόδοξα νέα για το μέλλον του τόπου μας»

Ο ίδιος εξήγησε ότι έχει συμβολική σημασία το γεγονός ότι η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε εκτός έδρας, επισημαίνοντας ότι μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος επιτυγχάνονται οι στόχοι της σύγκλησης και της άμβλυνσης των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων, φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίπτωση του Αγρινίου: «Σε αυτή εδώ την περιοχή, που μέχρι πρότινος έμοιαζε με τον «φτωχό συγγενή» της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, σε αγαστή συνεργασία με τον Δήμο, τους φορείς της περιοχής και βέβαια, την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης, καταφέραμε πολλά. Καταφέραμε να υπερδιπλασιάσουμε τους πόρους του Προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, από τα 20,98 εκ. ευρώ του αρχικού προϋπολογισμού στα 54,26 εκ. ευρώ και να εντάξουμε νέα έργα, πολύτιμα για την ανάπτυξη της περιοχής» τόνισε.