Ν.Κοτρωνιάς: Για το αιολικό πάρκο στον Πατραϊκό κόλπο
Υποβλήθηκε από r.m στις Πέμ, 29/08/2024 - 19:34.
Χθες 28/9 συζητήθηκε στην Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας της Περιφερειακής Αρχής, το θέμα που υπέβαλα εκ μέρους της παράταξής μου "Μαζί Αλλάζουμε - Δυτική Ελλάδα ", για το αιολικό πάρκο που σχεδιάζετε να γίνει στον Πατραϊκό κόλπο.
Η εισήγησή μου:
κ.πρόεδρε
Υπάρχει έντονη ανησυχία των κατοίκων της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας, ότι ο πατραϊκός κόλπος, θα αποτελέσει μια από τις πρώτες περιοχές του Εθνικού προγράμματος για την ανάπτυξη τεράστιου πάρκου αιολικής ενέργειας.
Ήδη πριν λίγες ημέρες το Υπουργείο Πολιτισμού, με απόφασή του, που αναρτήθηκε στη Διαύγεια στις 2 Αυγούστου, προχώρησε στην έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που προβλέπει την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στον Πατραϊκό κόλπο, και πιθανότατα να μην είμαστε πολύ μακριά για την τελική έγκριση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος.
Το πάρκο των υπεράκτιων ανεμογεννητριών θα καταλαμβάνει 139 τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσια περιοχή και ουσιαστικά θα ξεκινάει από το παραλιακό μέτωπο του Ψαθοπύργου και θα φτάνει μέχρι το Μεσολόγγι. Πρόκειται για το μεγαλύτερο θαλάσσιο πάρκο της Ελλάδας, με τεράστιο δυναμικό ισχύος, πολύ μεγαλύτερο από αυτό που υπάρχει στο Παναχαϊκό. Ο ακριβής αριθμός των ανεμογεννητριών που θα τοποθετηθούν θα καθοριστεί από την τελική μελέτη και σύμφωνα με εκτιμήσεις μπορεί να φθάσουν και τις 150.
Ο Πατραϊκός είναι μια κλειστή υπερευαίσθητη θάλασσα που η εγκατάσταση ενός τέτοιου τεράστιου πάρκου θα την μεταβάλει στην κυριολεξία σε "νεκρά θάλασσα".
Φέραμε το θέμα αυτό στο Περιφερειακό Συμβούλιο πριν η κατάσταση γίνει μη αναστρέψιμη και για να ακουστεί καθαρά η άποψη όλων, γιατί η ευθύνη μας για το μέλλον αυτού του τόπου είναι μεγάλη, και όλοι θα κριθούμε γιαυτά που κάναμε η που δεν κάναμε.
Τα ερωτήματα που προκύπτουν για την κατασκευή ενός τέτοιου πάρκου είναι πολλά.
-Έχει υπάρξει κάποιος σχεδιασμός και αν ναι, έχει η Περιφερειακή Αρχή συμβάλει η έστω έχει ερωτηθεί για ένα τέτοιο σχεδιασμό στην περιοχή του Πατραϊκού;
-Έχει γίνει κάποια μελέτη από πανεπιστήμιο η άλλο δημόσιο φορέα για τις συνέπειες στο οικοσύστημα, στον τουρισμό, στη ναυσιπλοΐα και στην αλιεία στην περιοχή;
-Έχει γίνει κάποια μελέτη για τα συνολικά ενεργειακά φορτία στη Δυτική Ελλάδα; Πυλώνες και εναέριες γραμμές πάνω από σπίτια και σχολεία σε πολλές περιοχές της Πάτρας και αλλού, παντού σε λόφους και βουνά Ανεμογεννήτριες, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων και φορέων (όπως τελευταία στη Ζήρια και στον Ερύμανθο), φωτοβολταϊκά πάρκα με καταστροφή τεράστιων δασικών εκτάσεων, όπως αυτό που πρόκειται να γίνει στο Βελανοδάσος του Ξηρομέρου, που αποτελεί ένα μνημείο της φύσης, μοναδικό στο είδος του στην Ευρώπη και το μεγαλύτερο των Βαλκανίων.
Παρόλα αυτά οι κάτοικοι της Δυτικής Ελλάδας δεν έχουν δει ακόμα τα οφέλη της πράσινης ενέργειας, το μόνο που βλέπουν είναι η τιμή του ρεύματος στα ύψη και μάλιστα να είναι από τις πιο υψηλές στην Ευρώπη.
Πόσο άλλο ενεργειακό φορτίο αντέχει η περιοχή μας και οι κάτοικοι; Υπάρχει κάποιο όριο, κάποιο τέλος, η όσο οι ενεργειακοί κολοσσοί θα ζητάνε εμείς θα πρέπει να λέμε ναι;
Η Δυτική Ελλάδα νομίζω ότι έχει κάνει το χρέος της για την κλιματική αλλαγή και την πράσινη ενέργεια και σε κάθε περίπτωση πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες του οικοσυστήματος και να εφαρμόζεται στο ακέραιο η περιβαλλοντική νομοθεσία και όχι άλλα κάρτ.
Κατά τη γνώμη μας θα πρέπει να υπάρξει άμεσα πολιτική πρωτοβουλία εκ μέρους της περιφέρειας για να μην υλοποιηθούν τα σχεδιαζόμενα για τον πατραϊκό κόλπο που θα υποβαθμίσουν το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των κατοίκων και θα επηρεάσουν αρνητικά την τοπική οικονομία σε πολλούς τομείς.