Νικόλαος Πήττας: Ο πατρινός εφευρέτης που παράγει ενέργεια από πεπιεσμένο αέρα

Μεταξύ των 14 εφευρετών που θα βραβευθούν σήμερα από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), περιλαμβάνεται ο πατρινός ηλεκτρολόγος μηχανικός, διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πατρών Νικόλαος Πήττας, ο οποίος με μια εφεύρεση την οποία έχει κατοχυρώσει παγκοσμίως, υπόσχεται να αλλάξει τα δεδομένα στην παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας.

Ο Νικόλαος Πήττας έχει επινοήσει μια διάταξη για την αέναη παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας από ΑΠΕ, με μηδενικούς ρύπους και με πολύ χαμηλό κόστος κατασκευής.

Ο ίδιος λέει στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ότι σε περίπτωση που οι συνθήκες επιτρέψουν να αναπτυχθεί σε εμπορική κλίμακα, η εν λόγω μέθοδος ενδέχεται να αλλάξει τελείως τα δεδομένα του κλάδου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Η μέθοδος που προτείνει ο κ. Πήττας είναι προϊόν 14χρονης επιστημονικής έρευνας και δεν έχει καμία σχέση με τα έως σήμερα γνωστά συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, όπως οι μπαταρίες, η αντλησιοταμίευση, το υδρογόνο, κ.ά.

Ο πατρινός επιστήμονας έχει δημιουργήσει μία διάταξη η οποία χρησιμοποιεί μονάδες ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά πάνελ ή ανεμογεννήτριες), η οποία αποθηκεύει μέρος της παραγόμενης ενέργειας υπό μορφή πεπιεσμένου αέρα (200 bar) μέσω ενός συμπιεστή σε μία αεροστεγή δεξαμενή.

Όταν λόγω εξωτερικών συνθηκών, παύουν να λειτουργούν οι ανεμογεννήτριες ή τα φωτοβολταϊκά, απελευθερώνεται ο αποθηκευμένος αέρας υπό πίεση, για την συνέχιση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ένα σύστημα αεριοστροβίλου – γεννήτριας.

Κατά τον κ. Πήττα, η ενέργεια του πεπιεσμένου αέρα υπερκαλύπτει σε μεγάλο βαθμό τις ενεργειακές απαιτήσεις κατά τη μεγαλύτερη στατιστικά χρονική διάρκεια άπνοιας η μη ηλιοφάνειας, σύμφωνα με τα τοπικά ανεμολογικά-ηλιοφάνειας στοιχεία.